REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Amenzi usturătoare pentru preoţii care primesc în capele persoane decedate neîmbălsămate!

Amenzi usturătoare pentru preoţii care primesc în capele persoane decedate neîmbălsămate!

Replica API 7 martie 2018 | 23:46 408

Ştiaţi că o persoană decedată nu mai poate fi expusă publicului neîmbălsămată sau fără capacul sicriului închis? Ei bine, o hotărâre de guvern, intrată în vigoare recent, interzice acest lucru. Este vorba despre HG nr. 741/2016, privind „Aprobarea normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea cadavrelor umane”. Această hotărâre a fost adoptată în toamna anului 2016, dar care a devenit aplicabilă anul acesta şi prevede sancţiuni usturătoare pentru încălcarea prevederilor acesteia. Una dintre cele mai importante prevederi din acest act normativ se referă la obligaţia privind îmbălsămarea persoanei decedată, care urmează a fi expusă publicului.

Potrivit articolului 5 din această lege, „procedura de îmbălsămare este obligatorie în următoarele cazuri: când familia alege să expună decedatul în locuri publice, precum case mortuare, case funerare, capele, cu capacul de la sicriu deschis; când decedatul este transportat în scopul înhumării într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanţă de minimum 30 de kilometri; când, datorită cauzei medicale a decesului survenit în afara unităţilor sanitare, se impune îmbălsămarea ca măsură de profilaxie şi reducere a riscului biologic, conform avizului epidemiologie”.

Cu alte cuvinte, preoţii sau responsabilii spaţiilor destinate acestor proceduri, pot fi sanţcionaţi contravenţional, dacă nu respectă aceste prevederi, iar amenzile nu sunt deloc de neglijat, fiind cuprinse între 5000 şi 10.000 lei.

Totodată, aceeaşi HG interzice îmbălsămarea celor decedaţi în anumite situaţii, cum ar fi: anterior desfăşurării cercetării judiciare, în cazurile în care, prin lege, se dispune autopsia medico-legală de către organul de urmărire penală sau de către instanţa de judecată; în cazul bolilor infecţioase cu agenţi biologici înalt patogeni, conform avizului epidemiologie al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, sau în afara spaţiilor autorizate pentru efectuarea îmbălsămării şi tanatopraxiei. Nerespectarea acestor norme sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei.

De precizat că, potrivit aceleiaşi HG, manoperele de îmbălsămare/tanatopraxie se realizează numai de către personalul specializat care posedă competenţe specifice în domeniul serviciilor funerare şi care vor elibera un certificat la finalul procedurilor, prin care familia decedatului îl va prezenta responsabililor capelelor sau spaţiilor unde va fi depus sicriul descoperit.

Daniel ALBU

Pentru mai multe informaţii pe acest subiect, accesaţi HG nr. 741/2016

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care o mai fi pretul ? Greu tare sa traiesti,,,dar greu si sa-ti duci mortul la groapa! Taxe pentru- imbalsamare,cosciug si cele necesare ,,preot,dascal,gropar, locul de veci,pomana dupa ingropaciune,,,tiii, mai bine ma hotarasc sa traiesc vesnic !!! Nu am eu sansa asta !
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108