REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Analiză Frames: ‘Litoralul românesc are aspect de BÂLCI!’. VOI CE PĂRERE AVEŢI?

Analiză Frames: ‘Litoralul românesc are aspect de BÂLCI!’. VOI CE PĂRERE AVEŢI?

Replica API 24 august 2018 | 00:00 376

Turismul românesc va înregistra în acest an cel mai bun rezultat financiar din ultimul deceniu, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames. Impulsionat de voucherele de vacanță, sectorul HORECA anunță rezultate excelente, urmând să treacă peste granița de 15 miliarde de lei, se arată în respectiva analiză.

Industria hotelurilor din România a crescut, în ultimii 5 ani, cu aproape 40%, la o cifră de afaceri de peste 5,5 miliarde de lei în 2017, iar estimările privind evoluția din 2018 arată că sectorul hotelier ar putea atinge afaceri de 5,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește restaurantele, industria are șanse reale ca în 2018, pe fondul creșterii consumului, să depășească nivelul de afaceri de 10 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de rezultatul înregistrat acum cinci ani, de 4,5 miliarde lei.

Statisticile Frames arată că în industria HORECA activează peste 16.000 de companii, dintre care aproape 10.000 în sectorul restaurantelor. Firmele raportau, anul trecut, peste 82.000 de angajați în sectorul restaurantelor și 45.000 în hoteluri și pensiuni.

,,Pe fondul îmbunătățirii semnificative a situației economice dar și a eficientizării activității companiilor din HORECA, datele arată un progres semnificativ al profitului net față de anul 2013 – de la 380 mil.lei la 1 mld.lei în cazul hotelurilor și de la 190 mil.lei la 1,6 mld.lei în cazul restaurantelor”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Voucherele de vacanță au stimulat semnificativ turismului românesc

În aceste zile, mare parte din hotelieri raportează ,,sold-out’’, mulți înregistrând rezervări de până la 60-80% inclusiv pentru luna septembrie. ANAT a anunțat, recent, că între ianuarie şi iunie a.c. au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hârtie şi în format electronic, care valorează aproximativ 148 milioane de euro, această sumă fiind de cinci ori mai mare faţă de cea din 2017.

Litoralul și Valea Prahovei sunt în prim-plan, însă și în București și alte orașe și zone turistice, gradul de cazare este unul semnificativ, peste anii anteriori.

Potrivit analiștilor de la Frames, lansarea voucherelor de vacanță are însă și efecte neașteptate. Dincolo de afluența de turiști și de creșterea tarifelor de cazare, sectorul restaurantelor resimte din plin o scăpare a acestui sistem – faptul că voucherele sunt dedicate serviciilor de cazare și nu pot fi folosite independent, precum tichetele de masă.

,,Din discuțiile purtate cu oamenii de afaceri de pe litoral a rezultat că, deși hotelurile sunt pline, se consumă mai puțin la terase și restaurante. Sunt mulți turiști care își acoperă serviciile de masă și băuturile exclusiv din oferta hotelurilor sau din supermaketuri, iar consumul la terase, în baruri și cluburi a scăzut semnificativ”, afirmă Adrian Negrescu.

Calitate versus cantitate

Anul 2018 a adus o creștere semnificativă a calității serviciilor din HORECA. Mai multe hoteluri de 4-5 stele, ofertele all-inclusive, restaurante cu specific, pub-uri cu identitate – din punct de vedere logistic, sectorul de ospitalitate românesc este în cel mai bun de după Revoluție.

Există însă în continuare și foarte multe zone gri, în care, potrivit analiștilor de la Frames, autoritățile trebuie să intervină.

,,În Mamaia, de exemplu, au apărut hoteluri construite pe spațiile verzi ale altor hoteluri, fără nicio identitate vizuală, plajele de pe litoral sunt pline de tarabe și alte construcții provizorii. Aspectul de bâlci de pe litoralul românesc devine tot mai evident, iar autoritățile sunt datoare să intervină în acest segment, pentru a impune respectarea regulilor urbanistice. Fără o strategie în acest domeniu, va fi destul de greu să atragem turiștii străini, iar pe cei români să îi determinăm să aleagă să își petreacă vacanța în țară și nu în Grecia sau Turcia”, mai arată analiza Frames.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sa plecati voi in Albania, cat de curand!
1
0
Ce usor e sa dati vina pe altii . Se uita cine a fost la conducerea orasului mokanei praduitori . Nu i bai cu timpul o sa ba duceti de unde ati venit in anii 70. 80 in moldova si oltenia. Ti ai dreaq neam de cocalari hoti betivi si koorve
3
1
Arata litoralul cum arata da nici cu turistii nu imi este rusine pai la balci cine vine ..tot . arunca peturile pe nisip , pampersul la bebelusi la fel , coceanul de porumbul fiert il asund in nisip tigarile tot in nisip. Toti urla ca descreeratii si cand le atragi atentia ca nu e frumos sa arunce pe jos urla su te injura si credeti ma nu sunt cazuri rare cam 70 % sunt la fel . Pai sa va zic eu daca nu ar fi balci nu ar veni asa ca li se ofera ce le place este cerere este si oferta pe masura balci .Asta inseamna lipsa de educatie si generatiile care au trecut prin scoala ca si gasca prin apa
5
0
Din bugetul de stat,adica contributiile celor din sectorul privat si imprumuturile externe in cea mai mare parte,s-au dat vouchere de vacanta bugetarilor!Inca o discriminare adaugata altora,cea ma recenta fiind cea cu zilele libere in plus acordate celor de la stat de Sf.Maria.Dupa ce se deconteaza voucherele,parandaratul se intoarce la partide si la anumite persoane sub forma de spaga.Asta apropo de cel mai bun al turismului de nu stiu cand...banii au venit de la stat! In rest litoralul este o mizerie,rai pt.evazionisti!
1
1
Avem o hazna.
5
0
daca nu avem oameni competenti, la ce va asteptati in afara de balci?
8
0
Sper sa scapam cat mai repede de tigani si de machidoni
6
2
o mare tiganie, plaja murdara, tigani cu scoici, namol, etc. si o gramada de caini comunitari
7
2
Tot litoralul este un imens bazar de dupa revolutie si s-a amplificat genul asta de vanzare la taraba tot mai mult.tipul turistului roman a incurajat mizeria asta dar tot ei se plang si comenteaza.traim in romania si asta ne ocupa tot timpul care si asa il petrecem in trafic.
7
0
Se stie foarte bine ca bucatarii buni sunt inima unui local. Ca sa tii un bucatar bun,trebuie ca patronul sa-si ia de la sine din castig si sa-si plateasca bine omul,inclusiv pe ceilalti angajati. Altfel ,cand se mananca prost putin si scump,e normal ca turistii sa prefere LIDL sau alte locuri de procurarea hranei.Iar cu igiena,romanii mai au de invatat.Nu mai zic de siguranta fata de infractori de toate felurile.
11
1
geografic noi avem litoral,turistic vorbind avem ..Japca .. arhitectural avem o tiganie,cel putin sudul litoralului
14
1
Bineinteles ca este un balci! Abia acum se observa? Cam tarziu! Asta spre mandria constantenilor analfabeti al caror numar creste continuu.
11
2
Mamaia este un sat de vacanta al anilor 70", iar in sud sunt ruinele unor statiuni decente . Daca este LITORAL , de ce s-a umplut plaja de constructii ? vom ajunge sa stam numai in apa pentru ca pe nisip vor fi doar constructii ! Demolati tot ce s-a construit abuziv pe nisip !!!!!!!
18
1
De acord cu 8:16 si 8:37. Gunoaiele pe care poporul roman le-a salvat, se ridica deasupra si-i strica imaginea. Asta pana va veni curatenia.
11
2
Pe litoralul romanesc te simti ca la Bombei ,sau Karaci ,Anatolia.S-a construit mult si prost .fara spatii verzi si parcari etajate.Dar si asa zisi turisti se comporta pe masura.Suntem nerabdatori sa se termine sezonul sa ne linistim.
19
0
Litoralul Romanesc ca si Constanta miroase a oaie si are aspect de oierie. Am ramas cu mostenirea lasata de Ceausescu , cladiri ce vor dura mii de ani, restul....
14
3
"machidoni prosti" este pleonasm
15
3
Asa se intampla cand majoritatea asa-zisilor "hotelieri" sunt machidoni prosti.
21
3
ai dreptate, nu stiu de unde scoate frames cifrele astea, ca din prietenii care ii am pe litoral nici unul nu a reusit sa faca vreun profit din cauza vremii.Si sezonul deja e pe sfarsite. E posibil sa fie cel mai dezastruos sezon, si ma intreb ce vor face firmele pentru a si recupera banii investiti in toate cocioabele numite restaurante si baruri de pe litoral..
12
3
Anul acesta avem sansa sa ajungem la cifra de afaceri de anul trecut doar daca sezonul se prelungeste pana la sfarsit de septembrie. Pentru majoritatea agentilor economici vara a inceput de o saptamana. Ploile excesive au alungat turistii de pe plaja si efectul a fost concedii amanate sper si nu anulate. Tiganii strica aspectul turismului la mare. Sper ca primaria sa nu mai dea autorizatii de functionare la tigani. Astia nu respecta regulile jocului si fac tiganie peste tot.
16
0
Pentru un popor de tigani smardoi si cocalari balciul este foarte potrivit.
20
6
In zona , satu de vacanta - hotel perla , zici ca esti in Pakistan sau India : manele , flegme , urina pe jos , ciudati care te scaneaza din ochi , scuipand coji de seminte ostentativ....
30
0
lasam totul dupa bunul.lor plac
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108