REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ANI pune biciul pe primarii din Constanţa: Bălan, Stan şi Neague, găsiţi şi ei incompatibili

ANI pune biciul pe primarii din Constanţa: Bălan, Stan şi Neague, găsiţi şi ei incompatibili

Replica API 11 iulie 2013 | 00:00 141

Fals în declaraţii şi conflict de interese

Fals în declaraţii şi conflict de interese

Alţi trei primari din judeţul Constanţa au fost luaţi în colimator de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Titu Neague, primarul din Bărăganu, Adrian Stan - edilul din Techirghiol şi Viorel Bălan, şeful administraţiei locale din Nicolae Bălcescu au fost găsiţi în stare de incompatibilitate întrucât s-a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Neague, existenţa stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Viorel Bălan, respectiv Adrian Stan Viorel.

După ce, în urmă cu câteva zile, 23 de primari din judeţul Constanţa au fost găsiţi incompatibili, întrucât au deţinut, pe lângă funcţia de primar, şi statutul de acţionari în A.G.A., din cadrul SC RAJA SA, iată că a venit rândul altor aleşi locali să dea explicaţii. Vizaţi: Titu Neague (Bărăganu), Viorel Bălan (Nicolae Bălcescu) şi Adrian Stan (Techirghiol). Despre cel dintâi, ANI spune că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Bărăganu, a încheiat un contract de arendare între Primăria Comunei Bărăganu şi SC La Titu Frumosu SRL (societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator). Astfel, Titu Neague a încălcat dispoziţiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora "aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv [...]".

Ce spune Neague în legătură cu cele constatate de ANI?

"Este vorba despre nişte terenuri care au fost nepuse în posesie şi erau ilegal ţinute ascunse de către primăria Mereni şi lucrate de către acoliţii primarului din această localitate. Le-am luat să le dau în arendă. Au fost cinci oferte, societatea SC La Titu Frumosu SRL, al cărei administrator este soacra mea, a avut cea mai bună ofertă. Nu am făcut nimic grav. Conform Legii incompatibilităţii, soacra nu este considerată rudă cu primarul, pentru că are gradul I de rudenie. O să contest în instanţă, dacă voi pierde asta este. Dacă voi pierde din acest motiv, atunci sunt mândru. Doar că, odată ce voi pierde, terenurile se vor întoarce de unde le-am luat şi este păcat", a spus Neague. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Titu Neague a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României.

Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu: "Nu am văzut nimic. Nu ştiu. Nu comentez"

Viorel Bălan, spune ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi funcţia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 - 05 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010). Astfel, Viorel Bălan a încălcat dispoziţiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale [...]" . De asemenea, întrucât acesta a omis menţionarea în declaraţiile de interese aferente anilor 2009 şi 2010 a calităţilor deţinute în cadrul SC Pavicom SRL, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Viorel Bălan a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României. Edilul nu crede că ANI l-a găsit incompatibil, prin urmare nu are ce să comenteze. "Nu am văzut nimic. Nu ştiu. Nu comentez, nu m-am gândit ce o să fac", a spus Bălan.

Adrian Stan spune că firma pentru care a fost găsit incompatibil "n-a mai funcţionat, nu are venituri, bilanţuri"

Referitor la Adrian Viorel Stan, ANI spune că s-a aflat în stare de incompatibilitate "în perioada 03 iunie 2011-22 mai 2012, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al oraşului Techirghiol şi funcţia de administrator al SC Techirghiol.ro Cosmetics & SPA SRL. Astfel, Adrian Viorel Stan a încălcat dispoziţiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale [...]". Primarul a spus că va merge în instanţă şi va contesta decizia ANI, întrucât este nefondată. Acesta recunoaşte că a deţinut statutul de administrator al firmei, însă societatea nu a funcţionat nici o clipă, nu are venituri, bilanţuri. "I-am dat unui avocat sarcina să înfiinţeze o societate şi m-a numit administrator. În cazul în care nu aş fi luat mandatul, aveam să mă ocup de această firmă. Cum am ieşit primar, am renunţat la acest statut şi nici firma n-a mai funcţionat. Nu are venituri, bilanţuri... O să merg în instanţă să contest. Dacă voi pierde, asta este. Mai sunt şi alte lucruri de făcut în afară de primărie. Înseamnă că drumul meu s-a oprit aici", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Adrian Stan.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108