REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Antiperspirantele distrug flora benefică din zona axilelor

Antiperspirantele distrug flora benefică din zona axilelor

Replica API 17 iunie 2020 | 00:00 897

Spre deosebire de deodorante, care doar parfumează discret zona axilelor, antiperspirantele sunt create pentru a influență cantitatea de transpirație, prin inhibarea glandelor sudoripare, scrie doc.ro.

Spre deosebire de deodorante, care doar parfumează discret zona axilelor, antiperspirantele sunt create pentru a influență cantitatea de transpirație, prin inhibarea glandelor sudoripare.

Aceste produse conțin anumite substanțe chimice care au capacitatea de a reduce cantitatea de apă eliminată prin piele. Antiperspirantele reduc transpirația prin blocarea glandelor sudoripare cu săruri pe baza de aluminiu, iar deodorantele ucid bacteriile producătoare de miros neplăcut cu etanol sau alte substanțe antimicrobiene.

Un studiu recent realizat de North Carolina Museum of Natural Sciences, din Raleigh, a relevat faptul că utilizarea acestor produse, în special a antiperspirantelor, poate să restructureze complet ecosistemul bacterian al pielii noastre.

17 femei și bărbați au fost împărțiți în 3 grupuri: primul grup a folosit zilnic antiperspirant, al doilea grup deodorant, iar al treilea niciun astfel de produs. După 8 zile de studiu, cercetătorii au prelevat de la toți subiecții probe de pe suprafață axilei, cu ajutorul unor tampoane absorbante, în diferite momente ale zilei.

Rezultatele au indicat modificări ale concentrației microbiene în cazul persoanelor care au utilizat antiperspirant sau deodorant, chiar și de la o zi la altă. Cele mei frecvente bacterii care populează această zona a corpului sunt corinebacteriile, cele responsabile de apariția mirosului neplăcut, bacterii care sunt însă prietenoase și utile, având un important rol de a proteja împotriva infecțiilor. Apoi urmează bacteriile Staphylococcaceae, comune pe toată suprafață pielii noastre, însă pretențioase, în sensul că ne pot face atât bine, cât și rău.

În cazul participanților care nu au folosit produse de eliminare a transpirației sau a mirosului, aceste bacterii erau prezente în proporție de 62% - corynebacteriile și 21% - Staphylococcaceaebacterii. În cazul celor care au folosit antiperspirante și deodorante, au predominat bacteriile Staphylococcaceae.

Deși rezultatele nu indică un pericol care să ne îngrijoreze, este important să fim conștienți de efectele pe care aceste produse le au asupra organismului nostru. În plus, există numeroase studii care susțin că sărurile de aluminiu utilizate în aceste produse pot fi cancerigene. Drept urmare, e indicat să alegem un antiperspirant care să nu conțînă aluminiu, acesta fiind mai sigur pentru sănătate.

De reținut:

Deodorantul controlează mirosul, însă nu și transpirația.

Antiperspirantul blochează glandele sudoripare, reducând astfel cantitatea de transpirație produsă.

Folosind o combinație de antiperspirant și deodorant vei obține rezultatele cele mai bune.

Nici deodorantul, nici antiperspirantul nu cauzează cancer.

Combinația de deodorant și antiperspirant favorizează apariția petelor de transpirație pe haine.

Cum alegi cel mai potrivit antiperspirant

Pentru a descoperi care e cel mai potrivit antiperspirant pentru ține, e important să folosești mai multe. Astfel, vei observă care funcționează mai bine în cazul tău.

Antiperspirantul pentru piele sensibilă – ar fi bine să alegi unul sub formă de gel sau crema, întrucât acestea conțin cea mai mică cantitate de alcool, iar pielea nu este expusă iritațiilor.

Antiperspirantul pentru piele normală – dacă ai pielea normală, poți folosi orice tip de antiperspirant. Din fericire, nu ești expusă reacțiilor alergice sau iritațiilor.

Antiperspirantul pentru piele grasă – un antiperspirant sub formă de gel este cel mai indicat dacă ai pielea grasă. Acesta nu îți va încarcă și mai tare pielea și nu va bloca porii.

Dacă ai probleme cu transpirația excesivă sau urat mirositoare, în ciuda produselor cosmetice folosite, ar trebui să mergi la un consult dermatologic. E posibil să ai o problema dermatologica ce necesită tratament de specialitate.

Medicul e cel în măsură să stabilească diagnosticul corect, dar și să îți prescrie un tratament adecvat, astfel încât să ții problema sub control. Tot medicul îți poate recomandă și un deodorant sau antiperspirant potrivit pentru tipul tău de piele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108