REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ANUL NOU aduce schimbări majore pentru români: Salarii şi pensii majorate, vouchere de vacanţă şi amenzi de circulaţie plafonate

ANUL NOU aduce schimbări majore pentru români: Salarii şi pensii majorate, vouchere de vacanţă şi amenzi de circulaţie plafonate

Replica API 1 ianuarie 2018 | 00:24 450

2018 aduce schimbări majore pentru români. Salariul minim va creşte, iar contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat. De la anul vor creşte şi pensiile, dar şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului. În 2018, salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia de vouchere de vacanţă, dar orele suplimentare vor fi recompensate cu zile libere. De la 1 ianuarie, impozitul pe venit va scădea la 10%, iar românii care pleacă din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor trebui să anunţe, în prealabil, plecarea la Fisc, în caz contrar riscând să fie amendaţi. În schimb, 2018 vine cu veşti bune pentru şoferi. Chiar dacă salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 ianuarie 2018, acest lucru nu îi mai afectează pe şoferi. Guvernul a decis să plafoneze punctul de amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice la valoarea din 2017, chiar dacă salariul minim brut pe economie creşte de la 1 ianuarie 2018.

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care stabilește că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează de la 1.450 lei la 1.900 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în această sumă nefiind incluse sporuri și alte adaosuri.

Pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

"Asta înseamnă că anul viitor, salariul net care acum este 1.065 de lei va ajunge la 1.163 de lei pentru personele care nu au alte persooane în întreţinere. (...) Încerc să-i conving, încă o dată, pe toţi angajaţii că nu le va scădea netul în urma trecerii acestor contribuţii", a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Transferul contribuţiilor sociale la angajaţi de la 1 ianuarie

Guvernul va reduce, la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.

De anul viitor, vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase, câte sunt acum, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului:

- dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);

- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);

contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;

contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă, potrivit Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa fiti iubiti ,va curge lapte si miere cu PSD-ul la putere,am votat acum ASTEPTAM..si uite asa mai trec 4 Ani..si iar ALEGEM ..Lapte si Miere..pana la adanci batranete TOT visam la Lapte si Miere..
2
0
nesimtirea nu are limite si constat, cu tristete, ca este molipsitoare. Dar in momentul in care nu ai argumente si comentezi doar sa te trezesti un cineva este destul de grav. Ptr tine, sunt pensionari si pensionari iar cei ce au votat ciuma rosie in baza promisiunillor nu sunt de condamnat- in naivitatea lor chiar au sperat-- sper din toata inima sa realizeze greseala facuta si sa actioneze in consecinta. In ceea ce te priveste, vad o persoana lipsita de personalitate
2
0
Madagascar mai eliberati??
0
0
ce pensionare comentezi, i-a d-aci un kil de malai si un pui expirat si taci in plm din gura ca trebuie sa fac matu gros hai pa ne vedem la alegeri sa nu crapi pana atunci ca am nevoie de votu tau da?
2
2
pensii majorate pe hartie, in realitate puterea de cumparare va fi drastic diminuata tot datorita acestor nemernici, care nici intr-un an odata, nu contenesc sa ne minta si sa ne fure. Cunoasteti cu cat a crescut taxa la gunoi pe persoana si toate facturile datorita cresterii eur? avem facturi la enel marite cu 50% fata de restul tarilor UE. Asa ca dragi excroci si borfasi ordinari, incetati, dati indexarea acestor amarati de pensionari cu 01 ianuarie 2018, pana in iulie mai murim unii dintre noi. Asa ca am si eu o urare ptr nesimtirea voastra: SA VA FIE RUSINE SI INCERCATI SA RESPECTATI OMU
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108