REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Apel către primarul Constanţei. Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de rampe pentru a traversa strada

Apel către primarul Constanţei. Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de rampe pentru a traversa strada

Replica API 13 iunie 2016 | 00:26 213

Persoanele cu dizabilităţi din Constanţa sunt lăsate în voia sorţii şi ignorate de autorităţi, chiar dacă legislaţia românească stipulează o serie de drepturi şi facilităţi pentru aceste persoane. Mai mulţi oameni cu dizabilităţi locomotorii din Constanţa au lipit nişte afişe pe coşurile de gunoi din oraş deoarece nu pot traversa singuri marcajul pietonal, din cauza lipsei rampelor.

Programul de lucrări al autorităţilor locale prevede reparaţia bulevardului Tomis. Lucru care s-a şi întâmplat în ultima perioadă în oraş. Carosabilul a fost asfaltat, a fost amenajată o pistă pentru biciclişti, iar trotuarele au fost reamenajate. Din păcate, se pare că o anumită categorie de cetăţeni nu vor mai beneficia de drepturile lor, ca urmare a acestor reparaţii efectuate. Bordurile care delimitează trotuarul în zona trecerilor pentru pietoni nu ţin cont de persoanele cu handicap locomotor, cu toate că Legea nr. 448/2006 conţine articole clare care obligă autorităţile locale să asigure facilităţi persoanelor cu handicap. Acest lucru nu se întâmplă doar pe bulevardul Tomis ci în tot oraşul Constanţa, fapt ce a condus la revolta persoanelor cu handicap. Acestea îi cer actualului primar să le asculte rugăminţile. „Ce are nevoie Constanţa cu dumneavoastră primar. Vă roagă din suflet persoanele cu dizabilităţi să amenajaţi rămpi pentru cărucioare la trecerile de pietoni. Vă mulţumim anticipat”, se arată în mesajul afişat pe coşurile de gunoi. Contactat telefonic, primarul Decebal Făgădău a precizat că nu ştie absolut nimic despre această situaţie.

‘’În tot ceea ce se construieşte în oraş se are în vedere respectarea normativelor pentru persoanele cu dizabilităţi. Acum că au apărut aceste afişe, probabil le vom scoate’’, a precizat primarul. În afară de lipsa vizibilă a rămpilor la trecerile pentru pietoni, nici la capitolul transport public nu stăm prea bine în ceea ce priveşte drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Legea care reglementează normele de protecţie specială pentru persoanele cu handicap (Legea 519/2002) prevede că mijloacele de transport în comun să fie astfel amenajate încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. Nici această lege nu este respectată în oraşul de la malul mării. De-a lungul timpului s-au făcut nenumărate petiţii pentru ca persoanele care se află în scaun cu rotile să beneficieze de mai multe drepturi şi cel mai important, să li se respecte drepturile pe care le au. Aproape o mie de instituţii publice de stat din întreagă ţară nu au rampe pentru persoanele cu dizabilităţi. Cel puţin aşa arată ultimul raport al Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială. Potrivit legii, toate instituţiile de utilitate publică, private sau de stat, trebuie să construiască rampe de acces pentru cei cu dizabilităţi. Persoanele în fotoliu rulant întâmpina probleme nu doar la intrarea în biserici, ci şi în multe spitale, şcoli, universitati, primării, tribunale, judecătorii.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108