REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Arendaş din judeţul Constanţa, SCUTIT de taxe, până a venit Curtea de Conturi în Control la primărie!

Arendaş din judeţul Constanţa, SCUTIT de taxe, până a venit Curtea de Conturi în Control la primărie!

Replica API 27 septembrie 2018 | 15:35 1371

Din „minunile” petrecute în comuna cu cele mai frumoase ornamente de sărbători, până acum doi ani

Din „minunile” petrecute în comuna cu cele mai frumoase ornamente de sărbători, până acum doi ani

Curtea de Conturi a României a dat peste cap primăriile din judeţul Constanţa. Dacă în anumite situaţii se vede clar un exces de zel al inspectorilor şi interpretări tendenţioase ale legislaţiei, pentru a imputa administraţiilor locale diverse cheltuieli, există şi situaţii în care e limpede ca bună ziua: anumiţi funcţionari din primării ori primarii habar nu au pe ce lume se află!

Bunăoară, în comuna Peştera Curtea de Conturi a constatat un haos de nedescris în stabilirea şi încasarea taxelor şi impozitelor. Pentru anii 2011-2016, mai multe taxe au fost incorect colectate, în timp ce altele nu au fost niciodată, în perioada mai sus amintită, aplicate. Cu alte cuvinte, administraţia publică „s-a gândit” să „scutească” de la dpri anumite persoane sau firme, dar fără nici un temei legal.

Dintr-un raport al Curţii de Conturi care a vizat activitatea Primăriei Peştera în ultimii ani, reiese, spre exemplu, că la nivelul unităţii administrativ-teritoriale „nu a fost deschis cont distinct pentru încasare taxe asupra mijloacelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată de peste 12 tone şi nu s-a procedat la virarea cotei de 40% la bugetul judeţului Constanţa”, aşa cum prevede legea 571/2003.

Cu alte cuvinte, administraţia locală a dorit să fie unica beneficiară a acestei taxe, deşi încălca astfel normele legislative în vigoare. Micul „stat în stat” Peştera a fost nevoit însă să corecteze acest lucru, ca urmare a controlului Curţii de Conturi. Astfel, în 2017, comuna Peştera a virat în contul judeţului Constanţa suma de 10.099 lei.

Dacă în privinţa acestei taxe un lucru bun este că ea a fost totuşi colectată, nu acelaşi lucru se poate spune despre o serie de persoane care, deşi nu au achitat dările către primărie, ele nu au fost niciodată executate silit. Au existat doar notificări că au de plată, însă mai departe... trecut-au anii şi nu s-a întâmplat nimic. În acest caz, Curtea de Conturi a somat primăria să facă demersuri în sensul colectării banilor.

Teren arabil arendat pe... zero lei!

O altă „boacănă” descoperită la Primăria Peştera se referă la terenul arabil deţinut de Şcoala Gimnazială 1. Această unitate de învăţământ deţine circa 30 de hectare de teren arabil, pe care le-a arendat următorilor: Laurenţiu Bălăceanu, Dimu Tănase, SC Prodvil Agro SRL. Din 2011 şi până în 2014, fericiţii arendaşi nu au plătit un leu către administraţia locală; a fost un soi de „cadou” din partea administraţiei locale, asta până când Curtea de Conturi a constatat enormitatea şi a dispus colectarea banilor aferenţi perioadei mai sus precizate! Administraţia locală s-a conformat în 2017, socotind că Laurenţiu Bălăceanu are de achitat 6.238 de lei (din care 751 de lei taxa aferentă anului 2017), Dimu Tănase – suma de 5.944 de lei, iar SC Prodvil Agro SRL – suma de 4.310 lei.

Cine este Prodvil Agro SRL

Interesant că SC Prodvil Agro SRL nu este o debutantă în ceea ce priveşte arenda. Societatea, deţinută de Răzvan Aurelian Vîlcu, în vârstă de 40 de ani, din Medgidia, a mai luat în arendă terenuri în judeţul Constanţa. Prin urmare, acesta ştia că taxele sunt obligatorii, însă s-a complăcut cu dulcea situaţie de la Peştera! Spre exemplu, Prodvil Agro SRL a avut în arendă, din anul 2012, şi 7 hectare în comuna Ciocârlia, pământ pe care, în anul 2016, l-a cumpărat cu suma de 123.480 lei de la Răzvan Munteanu, devenind astfel proprietar.

Update: Ce spun reprezentanţii Prodvil Agro SRL

Reprezentanţii Prodvil Agro SRL au precizat că au achitat întreaga sumă care le-a fost impusă şi că nu au fost nici o clipă de rea-credinţă. "4 mii de lei înseamnă pentru noi salariul unui angaja, spre exemplu. Plătim arendă peste tot unde avem pământ pe care îl lucrăm. La Peştera a fost o situaţie mai diferită, în sensul că noi nu am ştiut că grădiniţa, cea care are în proprietate terenul, nu achită taxele. Şi, cum se schimbă des Codul Fiscal, nu am ştiut că este în sarcina noastră. Să vă explicăm de ce: ani la rândul, când am mers la primărie să întrebăm ce avem de plată, ni s-a spus că nu avem. Am luat mereu extrase, certificate, pe care scria ZERO. Deci nu este greşeala noastră, cu vreo intenţie de a eluda plata unor taxe, ci a funcţionarilor", au precizat reprezentanţii Prodvil Agro.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/afacerile-spaniolilor-de-la-edp-renewables-popriri-executari-silite-si-procese-dupa-controlul-curtii-de-conturi-la-primaria-pestera-366149/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stie cineva cine este Prica Doru si pentru cine lucreaza in com Pestera?
0
0
si ce daca constata nereguli? ii doare fix in pix pe primari. la murfatlar ,au gasit gaura de 3 miliarde, si ce ? fix pix!
1
0
Sa se ia la puricat Toate primariile din ct !
5
1
Alooo Curtea de Conturi veniti cat mai repede la SEIMENI sa vedeti dezastru facut de primarul comunei!
4
0
Veniti si la saligny ca primaru beiu ion ia pamantu la oameni si al lucreaza fara sa le dea vreun leu si mai ia bani de la un valcean sa pasca animalele pe iszlzul comunei pe vale la zlate
3
1
curte de conturi, anaf, opc, dna, etc in loc sa-si faca independent si corect treaba, au ajuns arme de lupta impotriva celor care nu se supun sistemelor mafioate!!!
3
0
Vai, ce stire!
5
1
Vrabie incepe sa se ridice si la Medgidia si trebuie omorat nu? Ciuma PSD trebuie sa fie nemuritoare in judetul constanta. Ziar de slugi psdiste!
6
6
Trebuie sa il denigrati pe Vrabie si nu mai stiti cum?? Astea sunt sume de facut mangle ma baieti 4310 lei??? Da daca i ordin de la PSD cu placere nu i asa?
6
6
asta e ce sa faci tot la saraci le da primaria spaga care o da primarului nu se une adica lu fostu vrabie cinstitul
3
0
La tuzla cand or ajunge ca si aici e acelasi lucru uni platesc alti bea cu primarul Taner si lingaul de Dani
3
1
Verificati-l, va rog, si pe Tanase Mihai din jud Tulcea, care nu da banii la oameni......din motive doar de el stiute.....
3
0
primaria cernavoda a fost verificata, iesirile primarului , secretarului , consilierului sa trecut peste ele cu banii contribuabililor care platesc, platesc ,platesc
2
1
Curtea de Conturi ar trebui sa ia toate primariile la purificat.Inclusiv primaria Costinesti nu a incasat taxele si impozitele,autorizatii de functionare de ani de zile de la anumite persoane atat fizice cat si juridice.Primaria luat nici o masura pentru a recupera sumele neincasate.
7
1
Sa detina 30 ha de pamant?
10
0
Jegosii aia cocliti, care iau subventia de la oameni si toamna le dau mai nimica.. ca nu s-a facut, ca nu stiu ce.... ba unii in loc sa plateasca ei hangaralele la stat, cum spune legea, ii obliga pe arendatori sa plateasca ei, invocand motive de toata jena, jigodiile dracului.. sa vezi ce de utilaje luate prin dracu stie ce proiecte fantoma cu Uniunea, de alea luate cu fonduri nerambursabile... vile babane... dar in rest se dau saraci, mortii tatilor lor de japite!!!
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218