REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Arestaţii pentru mita electorală de la Kogălniceanu spun că Poliţia le-a înscenat infracţiunea

Arestaţii pentru mita electorală de la Kogălniceanu spun că Poliţia le-a înscenat infracţiunea

Replica API 13 iunie 2012 | 00:00 306

Doi eliberaţi, unul după gratii

Doi eliberaţi, unul după gratii

Fiul consilierului local de la Mihail Kogălniceanu, Gheorghe Caracostea - Ştefan Laurenţiu Caracostea - s-a predat, ieri dmineaţă, anchetatorilor, după ce a fost căutat timp de o săptămână de poliţişti, fiind arestat în lipsă pentru mita electorală de la Kogălniceanu. Grupul celor 3 indivizi acuzaţi că dădeau şpagă electorală localnicilor s-a reunit în boxa destinată arestaţilor preventiv, la judecarea recursului.

Cei trei au atacat hotărârea Judecătoriei Constanţa prin care s-a dispus arestarea lor, înaintea datei alegerilor. Potrivit anchetatorilor, Daniel Bîrcu, Liviu Ghiorţu şi Ştefan Laurenţiu Caracostea au încălcat legea electorală şi au oferit şi dat sume de bani unor localnici, pentru a-i determina pe aceştia să o voteze pe actuala primăriţă a comunei. Numai că în urma judecării recursului, judecătorii au dispus eliberarea lui Caracostea şi lui Bîcu, singurul rămas în arest fiind Liviu Ghiorţu. În ceea ce-l priveşte pe fiul consilierului local Caracostea, acesta susţine că a fost plecat din judeţ şi nu ştia că este cercetat penal şi că a fost arestat în lipsă. El susţine că despre arestarea sa a aflat abia ieri de dimineaţă, când a revenit la domiciliu. "Acuzaţiile care mi se aduc nu sunt reale, este vorba despre o înscenare a şefului Poliţiei (Laurenţiu Carp - n.r.), care are o relaţie tensionată cu tatăl meu. Tatăl meu i-a făcut o plângere penală la DNA, iar Carp a primit NUP", a susţinut Caracostea. La rândul său, Liviu Ghiorţu a aruncat vina pe acelaşi poliţist. "Nu aveam cum să dau mită electorală, nu ştiu nici cine sunt persoanele care au reclamat că am făcut asta. Ştiu doar că unul dintre ei, Florin Roşu, este un băiat care e mai mult beat decât treaz şi bănuiesc că patronul lui la care lucrează i-a dat bani şi l-a pus să spun că eu am dat şpagă. Dar nu este adevărat", a declarat Ghiorţu. Cel de-al treilea arestat, Daniel Bîcu, a precizat că a fost implicat în campania electorală, dar nu a dat nici un ban şpagă, întrucât nici nu avea de unde, fiind şomer. "Am fost implicat în campanie ca voluntar pentru un partid, pentru că aveam încredere în femeia care candida la primărie. Am fost şi am vorbit cu oamenii, dar nu am dat bani", a precizat şi acesta.

Ce spun avocaţii

Potrivit apărătorilor, este vorba despre un dosar al cărei miză a fost una politică. Totul a pornit de la unele persoane care se aflau în alte partide faţă de cel pe care îl susţineau cei trei. Aceştia au depus plângeri penale împotriva persoanelor care îi acuză că au dat mită electorală. Mai mult decât atât, unul dintre avocaţi susţine că aceleaşi persoane care au reclamat iniţial că ar fi fost mituite de cei 3 indivizi, au reclamat ulterior organele de anchetă că au făcut presiuni asupra lor, aruncând, din nou, vina pe poliţişti. Aceştia şi-au declarat nemulţumirea şi faţă de Parchet. "Ministerul Public a călcat în picioare urmărirea penală şi dreptul la apărare al inculpaţilor. Ar trebui ca data viitoare să nu mai intrăm în nici un dosar, nici din oficiu, nici angajaţi, când Parchetul îşi bate joc de urmărirea penală", a pledat unul dintre avocaţi.

Carp: "Între noi nu o să fie dragoste"

După cum precizam, cei trei inculpaţi aruncă toată vina asupra poliţiştilor, deşi se ştie demult că unii dintre ei s-au mai confruntat de câteva ori cu oamenii legii, fiind deschise dosare de cercetare penală. "Nu am nimic personal cu nimeni, dar atâta vreme cât eu sunt poliţist, iar ei sunt infractori, între noi nu o să fie niciodată dragoste. Despre Caracostea pot spune că mi-a făcut o groază de reclamaţii, chiar şi la DNA, pentru care am primit de fiecare dată neînceperea urmăririi penale (NUP). Acum ei tot spun că am ceva cu ei, dar nu e nimic personal", ne-a declarat Laurenţiu Carp, şeful Secţiei 2 Rurală.

Cine este Liviu Ghiorţu, cel rămas "la răcoare"

Despre Liviu Ghiorţu se ştie că nu se află la prima faptă penală. El a mai fost arestat şi trimis în judecată alături de fraţii Mişu şi Mihăiţă Caratană, fermierii care, împreună cu Ghiorţu, au sechestrat şi obligat să muncească în regim de sclavie mai multe persoane. Împreună cu cei doi fraţi, el este implicat şi în scandalul provocat în sediul poliţiei, când au bătut doi poliţişti, pe Laurenţiu Carp şi pe Marian Enache. De asemenea, numele lui Ghiorţu apare şi în dosarul hoţilor de la Medgidia, coordonaţi de Cristian Gaşpar. La recursul de ieri, în susţinerea morală a lui Ghiorţu, la Tribunal au venit şi cei doi fraţi Caratană, care vociferau şi gesticulau pe holurile instanţelor.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108