REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Arme cumpărate din Bulgaria, trecute ilegal frontiera: percheziţii în Constanţa şi în alte 6 judeţe

Arme cumpărate din Bulgaria, trecute ilegal frontiera: percheziţii în Constanţa şi în alte 6 judeţe

Replica API 6 iunie 2014 | 00:00 982

Anchetă în plină desfăşurare

Anchetă în plină desfăşurare

Pe lângă maşini, constănţenii au început să-şi achiziţioneze şi arme din Bulgaria, şi asta pentru că vânzarea are loc la liber pentru cetăţenii străini când vine vorba de cele neletale. Numai că nu ţin cont de un singur aspect, şi anume că în România legea este alta, motiv pentru care oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii în ziua de joi, 5 iunie, găsind arme letale, neletale, dar şi arme albe. Totodată, se iveşte şi întrebarea: cum au trecut românii cu armele prin vamă? Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au menţionat că ancheta este în desfăşurare.

La data de 5 iunie a.c., poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, sub coodonarea direcţiei de specialitate din cadrul I.G.P.R., au efectuat 26 de percheziţii, pe raza a 7 judeţe, respectiv Constanţa, Caraş Severin, Gorj, Ilfov, Mehedinţi, Prahova şi Teleorman, precum şi a municipiului Bucureşti. În activităţi au fost angrenaţi poliţişti de la structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase, criminalişti şi luptători ai structurilor de intervenţie de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor vizate şi ai Poliţiei Capitalei. Percheziţiile s-au desfăşurat la locuinţele şi autovehiculele unor persoane bănuite de deţinere ilegală de arme neletale supuse autorizării ce ar fi fost achiziţionate din Bulgaria. Din cercetările efectuate până în prezent de poliţiştii români şi bulgari au rezultat indicii că, în cursul ultimelor 12 luni, 116 persoane, de cetăţenie română, ar fi procurat şi introdus în ţară arme supuse autorizării, fabricate în Turcia şi comercializate de operatori economici din Bulgaria. Totodată, poliţiştii au efectuat şi controale pentru verificarea respectării regimului armelor şi muniţiilor la 12 deţinători de arme, de pe raza judeţelor Prahova, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

Constănţenii sunt cei care practică mai des cumpărarea armelor din Bulgaria

Potrivit comisar-şef de poliţie Dr. Marius Murea din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase - IGPR, în Constanţa sunt mai des întâlnite astfel de acţiuni. De asemenea, comisarul a explicat şi ce fel de arme sunt cele găsite. "În urma percheziţiilor au fost ridicate 22 de arme de foc, din care 18 neletale şi 4 letale. Din cele letale, 3 au fost artizanale. Majoritatea armelor neletale provin din Bulgaria, fiind cumpărate de cetăţenii români care s-au deplasat sub diverse motive în această ţară, întrucât în Bulgaria armele neletale se vând la liber pentru cetăţenii străini. Dintre aceste arme neletale, 9 sunt gaz iritant lacrimogen, respectiv pistoale, şi 4 arme de tir, cu aer comprimat, puşti cu calibrul 635. Revenind la procurarea lor din Bulgaria, este un fapt constatat de noi, în decursul ultimilor ani că, în general, cetăţenii care locuiesc în judeţele din sudul ţării, având acces mult mai uşor către ţara vecină se deplasează şi-şi cumpără arme, fie în mod intenţionat, fie fără a cunoaşte regimul armelor şi muniţiilor din România", a declarat Marius Murea. În acest moment sunt cercetate în jur de 25 de persoane , dintre care 14 din Constanţa . "Au fost vizate mai multe locaţii, unde aveam date că existau deţinute ilegal mai multe arme. Au fost efectuate 19 percheziţii în această acţiune şi, în parael, Inspectoratul Judeţean a efectuat alte 5 percheziţii. În total sunt 24. Au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 14 arme, din care 13 sunt neletale, şi una de vânătoare. Totodată au fost ridicate şi arme albe care puteau fi folosite de către persoane pe care le-am vizat la săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă. În aceste cazuri, se continuă cercetările sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetelor din judeţul Constanţa, urmând ca, în funcţie de rezultat, să se dispună măsurile legale", a spus Bogdan Despescu, şeful împuternicit al IPJ Constanţa. Potrivit acestuia, armele respective nu au fost folosite la infracţiuni, iar persoanele vizate nu sunt cu antecedente penale. Însă, cercetările continuă pentru identificarea şi altor persoane. Menţionăm, totodată, că în municipiul Constanţa oamenii legii au descins la patru adrese, iar celelalte percheziţii au avut loc atât în sudul judeţului Constanţa, cât şi în zona Medgidia.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108