REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
26.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Asociația Elevilor din Constanța se va judeca din nou cu Ministerul Educației

Asociația Elevilor din Constanța se va judeca din nou cu Ministerul Educației

Valentina CAMARA 27 martie 2023 | 10:29 975

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se va judeca din nou cu Ministerul Educației la Curtea Constituțională, pe subiectul transportului elevilor, în urma sesizării Curții Constituționale de către Curtea de Apel Constanța.

Asociatia Elevilor din Constanta se va judeca din nou cu Ministerul Educatiei

Vineri, 24 martie a.c. , Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat în dosarul dintre Asociația Elevilor din Constanța și Ministerul Educației asupra ordinului de ministru ce reglementează sumele forfetare. Instanța a admis ridicarea unei excepții la Curtea Constituțională asupra OUG nr. 159/2022, ordonanță ce a blocat gratuitatea elevilor la transportul județean.

Amintim că OUG nr. 159/2022 a fost adoptată anterior pronunțării CCR pe altă ordonanță cu text aproape identic, în scopul blocării efectelor deciziei Curții, anume reintroducerea gratuității elevilor la transport. Ordonanța a fost adoptată în ciuda semnalelor venite din partea organizațiilor de elevi din țară, cu o săptămână înainte de pronunțarea CCR, fiind astfel vădit neconstituțională.

În urma cazului Caracal, Parlamentul a adoptat Legea nr. 226/2020, prin care a prevăzut gratuitatea elevilor la transport. Aceasta nu a fost niciodată aplicată, iar în vara anului 2021, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a promovat OUG nr. 50/2021, prin care gratuitatea a fost tăiată.

Asociații de elevi, operatori de transport și Avocatul Poporului au ridicat excepții de neconstituționalitate asupra OUG, iar aceasta a fost declarată ca neconstituțională. Deși OUG nr. 50/2021 încă se afla pe circuitul legislativ, Guvernul a adoptat, printr-un gest de aroganță, o nouă ordonanță de urgență.


Legiferarea abuzivă, prin ordonanță de urgență, trebuie să se oprească! Elevii trebuie să beneficieze de transport gratuit, reglementat în mod eficient și democratic, de către Parlament!

“Este deja a doua oară când ajungem la Curtea Constituțională cu o ordonanță ce reglementează transportul elevilor. OUG nr. 159/2022 a fost adoptată într-un gest de sfidare față de Parlament, Constituție, și democrație, cu unicul scop de a bloca efectele Deciziei CCR nr. 16/2022. Guvernul trebuie să își asume, odată pentru totdeauna, faptul că legiferarea prin OUG a transportului elevilor a avut efecte dezastruoase, și să oprească acest cerc vicios.”- Ariana Dudună, președinte AEC.


Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510