REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Asta mâncaţi de la raioanele de gastronomie: carne expirată, "flambată" la cuptor şi vândută drept delicatesă

Asta mâncaţi de la raioanele de gastronomie: carne expirată, "flambată" la cuptor şi vândută drept delicatesă

Replica API 20 aprilie 2013 | 00:00 238

Bombă alimentară, într-un magazin din Cernavodă

Bombă alimentară, într-un magazin din Cernavodă

Din ciclul "mare e grădina Domnului", şirul evenimentelor în care sunt incluse raioanele de gastronomie par că încep să lovească din ce în ce mai des. Este vorba de o mai nouă strategie a marilor sau micilor magazine, care au găsit o "mină de aur" în a-şi salva afacerile. Mai exact, la modă sunt raioanele de gastronomie, care sunt un fel de "hazna" a tuturor produselor ce necesită a fi scoase de pe rafturi întrucât nu mai sunt conforme comercializării. Chiar dacă şi municipiul colcăie de astfel de unităţi alimentare, un caz concret a fost înregistrat la Cernavodă, unde un magazin alimentar şi-a tras şi raion de gastonomie. Toate bune şi frumoase, însă consumatorii au descoperit că lucruri dubioase se ascund prin cuptoare. Este vorba de produse expirate, care sunt preparate şi vândute drept "numai bune de mâncat".

Sănătatea populaţiei a devenit un sector în care se "investeşte" pentru salvarea propriilor afaceri, în ceea ce-i priveşte pe comercianţi. Pe modelul "bani să iasă", nu se mai ţine cont de nimic, adevărate bombe alimentare fiind comercializate fără nici o reţinere. Mai exact, clienţii unui magazin din Cernavodă, deţinut de SC Foişor Com SRL, situat pe strada 9 Mai, se plâng de faptul că au cumpărat alimente expirate. "Au acum şi un raion de gastronomie, unde se prepară mâncarea. Am cumpărat şi eu un pui la rotisor, iar când am ajuns acasă, am sesizat că este ceva în neregulă, carnea părea a fi stricată şi avea un gust ciudat", a declarat, pentru "Replica", o clientă, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Însă, lucrurile nu s-au oprit aici. Clienta s-a întors la magazin şi a intrat în vorbă cu vânzătoarele, de la care a aflat lucruri terifiante. Acestea au avertizat-o să nu mai cumpere de la respectivul raion întrucât toată carnea care expiră este preparată şi vândută ca atare. "Mi-au spus că tot ce expiră în magazin, se găteşte şi se vinde la acel raion. Am rămas înmărmurită. Iar, ca să nu se vadă că are o culoare ciudată, carnea se unge cu o pastă roşiatică, de genul bulionului", a mai spus femeia. De asemenea, potrivit clienţilor, nu numai carnea ar fi expirată, ci şi alte produse alimentare. Patronul unităţii alimentare este un afacerist turc, din Medgidia.

Situaţie îngrijorătoare în tot judeţul: din 43 de magazine controlate, 41 găsite cu abateri

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a luat la puricat toate magazinele alimentare şi unităţile de alimentaţie publică din mediul rural, din tot judeţul, rezultatele fiind devastatoare. Mai exact, din 43 de magazine controlate, 41 au fost găsite cu abateri. "Au fost verificate, pe alimentaţie publică, circa 60 de unităţi, iar pe magazine alimentare, circa 43 de unităţi. S-au constatat destule abateri, la 43 de unităţi de alimentaţie publică şi 41 de magazine alimentare", a declarat, pentru "Replica", Dionisie Culeţu, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa. Neregulile găsite au fost cu privire la calitatea alimentelor, termenul de valabilitate, informarea consumatorului, unde multe produse alimentare au fost găsite fără etichete. Magazinele cu probleme au fost descoperite în tot judeţul, dar şi în Medgidia, Agigea, Murfatlar. Cât despre unităţile de alimentaţie publică, şi aici e jale. Meniurile lipsesc pe alocuri, gramajul produselor de asemenea, preţurile. În total, au fost date 35 de amenzi unităţilor de alimentaţie publică şi 4 avertismente. La magazinele alimentare, au fost oprite de la comercializare peste 155 de kilograme de produse, ca neconforme, aplicându-se 46 de amenzi în valoare de circa 47.000 de lei. "Trebuie menţionat că avem o tematică pe preparate din carne, în afară de tematica de control pe produsele pascale. Verificăm,produsele din carne, pe o perioadă de trei luni de zile. Ideea ANPC-ului este de a avea în vedere mereu preparatele din carne", a mai spus Culeţu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108