Atentat la sănătatea turiştilor: shaorma cu mucegai, lipii expirate şi peşte prăjit în ulei vechi de o săptămână
Atentat la sănătatea turiştilor: shaorma cu mucegai, lipii expirate şi peşte prăjit în ulei vechi de o săptămână
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestControl la CostineÅŸti
Control la CostineÅŸti
Costineşti, orele după-amiezii. Lipii expirate de luni de zile, peşte ţinut în soare, sosuri depozitate în temperaturi de până la 30 de grade, castraveţi muraţi asezonaţi cu mucegai. Aceasta a fost concluzia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marius Dunca, în urma unui control organizat la shaormeriile şi agenţii economici care vindeau produse din peşte. "Este jalnic"; "Vă bateţi joc de oameni", au fost reacţiile oficialului. Toate unităţile verificate au fost obligate să retragă de la comercializare produsele găsite în condiţii neconforme cu legea.
Aveţi mare grijă ce mâncaţi pe litoral, dacă nu vreţi să vă îmbolnăviţi! Agenţii economici au demonstrat, încă o dată, că profitul lor este mai important decât sănătatea consumatorilor. După ce au fost prinşi cu mucegaiul în produse, au vărsat lacrimi de crocodil, încercând să se scuze pentru mizeriile oferite turiştilor care plătesc pentru servicii de calitate. "Plângeţi, să nu plângă oamenii care mănâncă. Îi îmbolnăviţi, nu plângeţi dumneavoastră", le-a transmis şeful ANPC. Vineri, reprezentanţii ANPC au demarat o acţiune de control la mai multe unităţi de alimentaţie publică din Costineşti, acţiune coordonată de preşedintele Marius Dunca. Până la sosirea oficialului, reprezentanţii OPC detaşaţi în staţiunea Costineşti pentru a supraveghea calitatea produselor, au purces la vizitarea unităţilor. Prima oprire: un fast food. Vindea sandwich-uri fără documente de provenienţă şi termene de valabilitate. Toate au fost retrase de la vânzare. O altă unitate, cu acelaşi obiect de activitate, aceeaşi problemă. În control şi-a făcut apariţia şi Marius Dunca. Ceea ce a găsit, l-a lăsat perplex! "Nu avem data limită de consum, nici nu ştim când au fost aduse. Orice produs care depăşeşte data valabilităţii minimale poate pune în pericol viaţa consumatorilor. Documentele de provenienţă... nu le aveţi. Uleiul... are o săptămână?! Arată a ulei de motor, şi-a pierdut din caracteristici. Nu se poate aşa ceva, uitaţi ce este pe jos...", a constatat Dunca la un agent ce se ocupa de comercializarea produselor din peşte. Câţiva metri mai încolo, dezastru şi mai mare. Produse expirate, fabricate în ianuarie 2014, cu termen limită de consum - martie 2014. Nouă produse au fost scoase de la comercializare. "Haideţi, domne...Vă bateţi joc de oameni!", a fost reacţia preşedintelului ANPC. O altă unitate, alte abateri la fel de grave. Castraveţi muraţi mucegăiţi, ce aşteptau să ajungă în shaorma turiştilor. Agentul economic a încercat să explice: "Voiam să facem curăţenie, doar ce am deschis... să aerisim". "Uitaţi ce produse vinde, ce produse expunem. Mamă, dar cum miroase?! Cum să nu fie un pericol aşa ceva?!", a comentat Dunca, referindu-se la castraveţii cu mucegai. Agentul economic a început să verse lacrimi, replica lui Dunca fiind: "Plângeţi dumneavoastră, să nu plângă oamenii care mănâncă. Îi îmbolnăviţi, plângeţi dumneavoastră", i-a transmis Dunca. Un alt agent economic, altă poveste. Sosurile de ciocolată şi cele pentru shaorma ţinute în temperaturi de până la 30 de grade, în condiţiile în care producătorul specifică, destul de clar, că temperatura nu trebuie să depăşească 6 grade. O altă problemă, de asemenea, întâlnită la toţi agenţii, a fost cea a uleiului folosit la prăjirea cartofilor sau a peştelui. "Uleiul, dacă îl folosim de cinci ori pe zi, înseamnă că-l schimbăm zilnic, dar nu o dată pe săptămână. Dacă îl folosim de cinci ori, la două ore, îl schimbăm la 2 ore", a explicat Marius Dunca. "Produse expirate, fără vertificare metrologică, produse ţinute în soare, condiţiile depozitate la temperaturi de 20 şi ceva de grade. Castraveţi mucegăiţi... toate aceste produse pot pune în pericol viaţa consumatorilor. Aceştia trebuie să fie atenţi, să se informeze. Tuturor celor controlaţi le-am lansat invitaţia să vină cu documente. Dacă găsim produse care nu se regăsesc în documente sau considerăm că, în urma unor analize, unitatea trebuie închisă, atunci o închidem, cu siguranţă", a mai relatat Marius Dunca, precizând, totodată, că afaceriştii riscă amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei. Acţiunile de supraveghere a agenţilor economici vor continua în toate staţiunile, până pe data de 25 august.
Mirela Sorina PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News