REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Atentie, constănţeni! Ce ţepe puteţi lua dacă vă angajaţi la firmele de pază

Atentie, constănţeni! Ce ţepe puteţi lua dacă vă angajaţi la firmele de pază

Replica API 22 mai 2013 | 00:00 2307

For Guard Security, amendată de ITM cu 20.000 de lei

For Guard Security, amendată de ITM cu 20.000 de lei

Sunt o grămadă de firme de pază şi protecţie la nivelul judeţului Constanţa, iar cele mai multe dintre ele îşi tratează angajaţii în ultimul hal. Cuvinte precum "respect", "ordine", "disciplină" sau "lege" există doar în dicţionar, în realitate patronii şmecheri ai firmelor, în mare parte foşti poliţişti care au încheiat socotelile cu structurile MAI, îşi bat joc de constănţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Le promit "o pâine", dar apoi aceştia ajung să regrete că au acceptat să devină agenţi de pază. N-au nici un fel de drepturi, iar în cazul în care reclamă angajatorul la instituţiile statului, sunt daţi afară.

Nu există săptămână în care angajaţii vreunei firme de pază şi protecţie din Constanţa să nu depună reclamaţii la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru neplata drepturilor salariale sau pentru reţineri nejustificate din salariu. În această categorie se încadrează şi For Guard Security, controlată de Gelu Formagiu. Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa face menţiunea că SC For Guard Security SRL a fost verificată în mai multe rânduri pe parcursul acestui an, aceasta fiind sancţionată contravenţional cu amendă de 10.000 lei în luna ianuarie 2013 şi 10.000 lei în luna mai a.c. pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă conform Legii 108/1999 - republicată. "Firma a fost sancţionată pentru neachitarea salariilor conform legii", susţin inspectorii ITM. Tot aceştia au precizat şi faptul că de la începutul lunii mai şi până în prezent au fost înregistrate 84 de reclamaţii, 20 dintre acestea fiind semnate de angajaţi ai unor firme de pază şi protecţie. Aşa-zişii agenţi de pază reclamă neplata salariului, concediului, orelor suplimentare, desfacerea abuzivă a contractului de muncă, neîntocmirea contractului de muncă. Inspectorii ITM spun că se fac verificări la societăţile de pază şi protecţie şi roagă angajaţii să sesizeze instituţia atunci când angajatorul încalcă prevederile legale. "De cele mai multe ori angajaţii ajung la noi după ce le-a încetat raportul de muncă şi nu în toate cazurile se poate dovedi că au lucrat la o societate dacă patronul declară că l-a ţinut două zile şi nu două luni. Există şi situaţii în care problema se rezolvă pe cale amiabilă şi atunci angajatul îşi retrage reclamaţia. Asta nu înseamnă că noi nu mai facem verificările de rigoare, doar că nu mai transmitem răspuns petentului. Mai facem precizarea că la fiecare solicitare a salariaţilor se vor lua masuri potrivit atribuţiilor şi competenţelor prevăzute de Legea 108/1999 modificată de Legea 51/2912 şi a HG 1377/2009 actualizată, inspectorul de muncă controlează aplicarea prevederilor din legislaţia muncii precum şi a altor acte normative în vigoare, notificând prin înscrisuri neconformitatea dintre acestea şi situaţia constatată, stabilind măsuri şi aplicând sancţiuni după caz", susţin inspectorii ITM.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La parcul auto de vizavi de auchan si de primul sens giratoriu de langa kaufland,se da salariu, dar orele suplimentare nu se pun pe fluturas si pe statul de plata ci se dau separat la gri niste maruntis,iti spune,daca nu iti convine da ti demisia sau multumestete ca ai serviciu
0
0
stro security sunt la fel ca toate firmele de paza
9
0
Sity protect teapa cu bani
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108