REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Atenție, escrocheria care face zeci de victime în această perioadă

Atenție, escrocheria care face zeci de victime în această perioadă

Replica API 11 noiembrie 2019 | 06:10 560

Poliția Română intervine din nou în legătură cu țepele care se dau de pe numere necunoscute din alte țări. Pe Facebook circulă un mesaj care e atribuit Poliției, dar realitatea e alta.

Poate că ți s-a întâmplat să vezi că ai apeluri nepreluate de la numere necunoscute din alte țări. Sau poate că ai fost sunat și ai răspuns la acele apeluri. Și să constați că, de fapt, nu e nimeni la celălalt fir. Ei bine, e o escrocherie veche, care încă mai păcălește persoane credule, scrie playtech ro.

De fapt, în spatele acestor apeluri stau tentative de atacuri de tip viching. Vishing este o metodă de phishing prin intermediul apelurilor telefonice (numele, lesne de înțeles, provine de la voice și phishing, adică vishing). Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering).

Poliția Română susține că mesajele referitoare la aceste numere (care conțin sfaturi) nu-i aparțin.

„Vă anunțăm că noi nu am trimis niciodată un asemenea mesaj, iar dacă primiți apeluri de la numere necunoscute, din alte țări, vă recomandăm să nu răspundeți sau să apelați înapoi. Puteți avea surpriza unui extra cost la factura telefonică sau bani în minus pe cartela preplătită”, arată Poliția Română.

Cum te protejezi de țeapa apelurilor de la numere din străinătate

Cea mai simplă metodă e și cea mai bună dacă te confrunți cu astfel de cazuri: ignorarea. În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afli informația și știi că n-ai de ce să răspunzi. Și, neapărat: nu suna înapoi pe numere necunoscute, mai ales străine.

Totodată, evită divulgarea informațiilor personale sau bancare și mai ales efectuarea unor acțiuni la cerere, care îți pot pune în pericol securitatea informațiilor (accesarea unor link-uri, reconfigurarea accesului la resurse, transmiterea de mesaje etc.).

În cazul în care ai suspiciuni legate de convorbirea abia încheiată, ar fi bine să notezi tot ce îți amintești de pe urma ei: data și durata apelului, numărul de telefon de pe care ai primit apelul, orice date furnizate de atacator și mai ales, ce acțiuni ai făcut, la cererea interlocutorului.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum cu PNL la putere nu se v-a mai intampla
1
0
Jigodii peste tot. Este mai usor sa fure decat sa munceasca.
0
0
Bietul de tine nu vezi ca esti ultimul PSDIST xare mai are curajul sa mai scoata venin ajunge HOTI ,mincinossi corupti vulgari chiar in parlament si media ,PSD Azi mai aveti timp sa mai scoateti ultimul venin pe urma va veti desunfla Vom pastra o amintire de cosmar Poate pe viitor va veti mai cultiva civiliza si specilaliza in politica deocamdati niste nuli psd
3
1
Hotului de case si copii klaus wernner johannis
7
10

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108