REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Atenţionare pentru tinerii fermieri: grijă mare ce faceţi cu banii de la UE, să nu îi daţi înapoi!

Atenţionare pentru tinerii fermieri: grijă mare ce faceţi cu banii de la UE, să nu îi daţi înapoi!

Replica API 17 ianuarie 2018 | 00:00 288

Întâlnirea organizată de AFIR cu beneficiari din judeţ

Întâlnirea organizată de AFIR cu beneficiari din judeţ

Sala „Remus Opreanu” a Instituției Prefectului Constanța a fost neîncăpătoare, marți dimineață, la întâlnirea organizată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) cu beneficiari din județul nostru. Fermieri, mici afaceriști, consultați, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală și primari au răspuns invitației AFIR, interesați să pună pe masa discuțiilor problemele și întrebările pe care le au vizavi de accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea mediului rural.

Bani pentru dezvoltarea mediului rural sunt. E drept, după cum a subliniat și Adrian Ionuț Chesnoiu, directorul general AFIR, nu atât de mulți cât pentru a acoperi toate nevoile din satele românești. Dar, în „găleata” fondurilor nerambursabile încă sunt finanțe – în special pe sectorul Grupurilor de Acțiune Locală, care ar trebui să își întărească structurile în perioada următoare și să creioneze propriile măsuri pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă -, și una dintre preocupările specialiștilor AFIR pentru anul care începe este și accelerarea accesării fondurilor.

Dar, așa cum a ținut să atragă atenția, în repetate rânduri, Adrian Ionuț Chesnoiu, beneficiarii trebuie să-și concentreze atenția și asupra modului în care implementează proiectele pentru care au obținut fonduri europene, pentru a nu fi puși în situația neplăcută de a li se cere banii înapoi. Altfel spus, fonduri europene încă mai sunt, dar pentru a le obține se impune seriozitate, multă muncă, și bineînțeles, totul acoperit cu acte. Deși poate părea o bătaie de cap, nu este imposibil, după cum au afirmat și mai mulți beneficiari.

Adrian Chesnoiu, directorul AFIR: „Ne vom concentra atenția asupra implementării proiectelor”

„Ne vom concentra atenția, în perioada următoare, și asupra implementării proiectelor. Am cerut colegilor mei ca pe măsurile destinate tinerilor fermieri să citească foarte atent planurile de afaceri, să nu finanțăm acele proiecte cu risc major de dezangajare. La începutul mandatului, semnam teancuri uriașe de reziliere a contractelor cu tinerii fermieri. De ce? Pentru că dădeam banii la cinci zile de la semnarea contractului, acei 75% și îi mai întrebam de sănătate (n.r. pe fermieri) peste trei ani. Nu se poate. Am impus și le-am solicitat ca atunci când au plan de afaceri creionat de un tânăr fermier, să îi ia și interviu, să vadă dacă acel tânăr cunoaște sau nu planul de afaceri pe care i l-a scris un consultant. Pentru că dacă nu respectă termenii proiectului, consultantul își ia banii, iar după trei ani beneficiarul tânăr fermier trebuie să dea 40.000 de euro înapoi, dacă proiectul nu este implementat cum trebuie”, a afirmat Adrian Ionuț Chenoiu.

În plus, fondurile europene trebuie folosite pentru creșterea afacerii care va duce, implicit, la dezvoltarea comunității. „Pot să îi dau unui tânăr 40.000 de euro să pună roșii în câmp, și dovleci și nu mai știu ce, pentru a-și lua punctajul. Dacă ei nu vor ajunge la o valoare adăugată, dacă nu își vor dezvolta afacerea, și nu îi urmăresc planul de afaceri pe care el l-a creionat astfel încât prin realizarea acelor obiective să ducă la un plus de valoare în familia lui și la bunăstare, nu am făcut nimic! Banii sunt folosiți să își cumpere mașini second hand, să plece în Spania să stea la hotel. Nu așa!”, a precizat directorul general AFIR, beneficiarii din sală fiind în asentimentul său.

Probleme ridicate de beneficiarii de fonduri UE din Constanța

Dintre subiectele atinse, în cadrul întrunirii, se numără problema proiectelor eligibile fără finanțare și ce se întâmplă cu ele în 2018 (vor trebui depuse din nou), aspecte legate de proiectele pe irigații, aspecte legate de contestații, de măsurile pe zootehnie (crescătorii de ovine punctând, și în această întâlnire, precum în altele, faptul că sunt dezavantajați față de crescătorii de vaci, prin faptul că li se acordă un punctaj prea mic din start, ceea ce face ca proiectele pentru dezvoltarea afacerilor lor să nu fie eligibile), Grupurile de Acțiune Locală și interesul pe care trebuie să-l dovedească în realizarea de măsuri proprii, benefice comunității pe care le reprezintă etc.

O întâlnire fructuoasă...

„O întâlnire extrem de utilă cu beneficiarii noștri din județul Constanța, atât din zona de administrație publică, cât și beneficiarii privați. Este evident că un program cu o asemenea încărcătură și o asemenea importanță pentru dezvoltarea satului românesc naște și unele probleme. Este imposibil să ai predictibilitatea necesară să vezi aceste probleme încă de la elaborarea inițială a programului, dar eu cred că prin astfel de evenimente vom putea să armonizăm cadrul legislativ național sau cadrul procedural aferent activității agenției pe care o conduc, astfel încât implementarea proiectelor pe fonduri europene să fie cât mai facile pentru beneficiari. 2018 este un an extrem de important din toate perspectivele, este anul centenarului, nu trebuie să privim separat aceste lucruri.

În materie de fonduri europene, noi vom încerca în preajma lunii aprilie să lansăm toate măsurile pe care le avem disponibile. Și facem acest lucru pentru că este extrem de important ca până în 2023 să cheltuim toți banii pe care-i avem alocați, să reducem cât mai mult riscurile de desangajare. Iar, tot în această perioadă să întețim cumva contactul nostru cu beneficiarii pe zona de implementare, astfel încât să reducem foarte mult riscul de reziliere”, a declarat Adrian Ionuț Chesnoiu pentru „Replica de Constanța”.

La rândul său, Anghel Panait, directorul Centrului Regional Sud Est AFIR, a afirmat pentru „Replica de Constanța”: „Acțiunea a fost una reușită, în ceea ce privește promovarea Programului Național Dezvoltare Rurală 2014-2020, o întâlnire cu beneficiarii publici și privați, care ne-a ajutat și pe noi să vedem punctul în care ne aflăm, ne-a ajutat să primim semnalele de la nivel central privind accelerarea procesului de absorție privind fondurile, ce responsabilități avem și cum putem să obtimizăm relația noastră cu beneficiarii publici, cei privați, grupurile de acțiune locală, ce reprezintă elementul de bază privind progresul la nivelul comunităților locale”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe cuvantul tau? Ai verificat si la Kogalniceanu?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108