REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Aurul parfumat din Valea Trandafirilor, din Bulgaria

Aurul parfumat din Valea Trandafirilor, din Bulgaria

Replica API 16 iunie 2014 | 00:00 410

Dior, Kenzo, Channel, Paco Rabanne sau Boss, marile firme de parfumuri din lume au, de nişte ani, ceva în comun: toate pariază, pentru parfumurile lor, pe uleiul de trandafiri din aşa-numita 'Vale a Trandafirilor', din Bulgaria, relatează agenţia EFE. Acolo, în inima ţării balcanice, la circa 200 de kilometri de capitala Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, se produce peste jumătate din tot uleiul de trandafir folosit de industria cosmetică internaţională.

Acest ulei, numit de localnici 'aur lichid', datorită preţului ridicat, cuprins între 6.000 şi 7.000 de euro/litru (între 8.100 şi 9.400 dolari), se produce din soiul de flori Rosa Damascena. Sezonul trecut, vânzarea acestui produs a adus circa şase milioane euro (circa 8,1 milioane dolari). 'Pentru obţinerea a numai un mililitru de ulei sunt necesare între 1.000 şi 1.500 de petale ale acestei flori. Din circa 3,5 sau 4 tone se produce un litru de ulei', au explicat, pentru EFE, surse din Institutul de stat al trandafirilor.

Acest organism, creat în 1967, de autorităţile comuniste de atunci, este unul dintre distilatorii de ulei cei mai importanţi din Bulgaria, deşi, după tranziţia la democraţie a ţării, au apărut şi firme private. Reprezentanţii Institutului, situat în oraşul Kazanlak, capitala 'Văii trandafirilor', au refuzat să facă estimări privind volumul recoltei de anul acesta, motivând că sezonul, care se întinde din mai până la jumătatea lui iunie, nu s-a încheiat încă. Totuşi, au subliniat că nu se aşteaptă să fie mai mică faţă de cea de anul trecut, când au obţinut 4.000 de tone de petale, din care au extras 1.000 de litri de ulei de trandafiri.

'Am un hectar de plante şi, până în prezent, am obţinut circa patru tone, dar preconizez să ajung la circa cinci tone de petale la finalul sezonului', a explicat omul de afaceri Mitko Kralev. Pe durata recoltei, Kralev locuieşte într-o rulotă, în apropierea plantaţiei, pentru a supraveghea culesul 'fetelor sale', cum numeşte trandafirii. Recoltarea se realizează manual, pentru a nu afecta aroma florilor, şi se desfăşoară de la 5 dimineaţa până la mijlocul zilei. 'Atunci florile au mai mult suc, deoarece clima este specifică. Nopţile sunt călduţe, iar ziua este foarte călduroasă', a explicat Kralev. După ce au fost culese, petalele se trimit la punctele de distilare, care plătesc 15 euro (circa 20 de dolari) pentru 10 kilograme. Tehnologia de distalare este simplă: petalele 'fac baie de aburi' timp de trei ore pentru a se obţine circa trei litri de apă pentru fiecare kilogram de petale. Acest lichid este supus unei a doua distilări, în urma căreia uleiul pluteşte la suprafaţa apei. Această preţioasă esenţă se extrage şi se conservă în recipiente de cristal sau cupru, protejate de lumina soarelui. Producţia de ulei de trandafiri din Bulgaria concurează cu cele din Turcia şi din sudul Franţei.

Sursa: LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108