REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Autoritatea Sanitară Veterinară ne învaţă cum să deosebim carnea de miel de cea de câine!

Autoritatea Sanitară Veterinară ne învaţă cum să deosebim carnea de miel de cea de câine!

Replica API 18 aprilie 2013 | 00:00 109

Sfaturi pentru o masă de Paşte în siguranţă

Sfaturi pentru o masă de Paşte în siguranţă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor, în preajma sărbătorilor pascale, să cumpere produsele alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate. În plus, ANSVSA a transmis şi cum anume pot verifica cetăţenii originea cărnii şi dacă ea este, într-adevăr, de miel! Astfel, din punctul de vedere al originii cărnii, se identifică două tipuri de carne: cea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi cea care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, precizează sursa citată. Carnea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate: denumirea ţării, respectiv "România" cu majuscule sau codul ISO al ţării "RO", numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine si abrevierea Comunităţii Europene. Carnea de miel (ied) obţinută prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri: "România", iar în centru indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii şi numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii. Ca lucrurile să fie şi mai clare, ANSVSA aduce în atenţia cumpărătorilor şi modalităţi de diferenţiere a cărnii de miel de cea de... câine! "Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei, precizăm ca ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru", arată ANSVSA.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108