REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Autorităţile spaniole sunt îngrijorate de intenţia unui consorţiu ungar de a prelua producătorul de trenuri Talgo

Autorităţile spaniole sunt îngrijorate de intenţia unui consorţiu ungar de a prelua producătorul de trenuri Talgo

A.F. 11 martie 2024 | 00:00 191

Guvernul spaniol a declarat că urmăreşte cu atenţie oferta publică de preluare lansată de consorţiul ungar Ganz Mavag Europe pentru constructorul feroviar Talgo şi a apreciat că această companie este una "strategică" pentru Spania, transmite AFP.

Autoritatile spaniole sunt ingrijorate de intentia unui consortiu ungar de a prelua producatorul de trenuri Talgo

Într-un comunicat transmis, joi seara, Organismului de supervizare a pieţei de capital din Spania (CNMV), producătorul spaniol de trenuri Talgo a informat că a devenit obiectul unei oferte publice de preluare a tuturor acţiunilor sale de către Ganz Mavag Europe, un consorţiu compus din grupul feroviar Magyar Vagon şi fondul deţinut de statul ungar Corvinus Zrt.

Această ofertă de preluare, care evaluează producătorul spaniol de trenuri la 619 milioane de euro, este una "amicală", a precizat Talgo, adăugând că a emis un "aviz preliminar favorabil" faţă de operaţiunea de preluare, în condiţiile în care preţul de cinci euro pe acţiune oferit de consorţiul ungar este considerat unul "atractiv pentru acţionari".

În schimb, vineri, Ministerul spaniol al Economiei a subliniat că va fi "vigilent cu privire la această operaţiune", considerând că este necesar să "garanteze stabilitatea" producătorului spaniol şi interesele Spaniei.

"Guvernul va analiza toate detaliile operaţiunii, deoarece este vorba de o companie care operează într-un sector strategic", a insistat Ministerul spaniol al Economiei, care a dat asigurări că va căuta o poziţie "echilibrată", pentru ca Spania să rămână "atractivă ca destinaţie de investiţii.

Potrivit presei spaniole, îngrijorările Madridului vizează în special legăturile dintre Ganz Mavag Europe şi guvernul premierului Viktor Orban, considerat un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ministerul spaniol al Economiei a reamintit că, începând din 2020, a sporit controlul asupra investiţiilor străine în sectoare considerate strategice, în special în aşa-numitele infrastructuri critice, în sănătate şi în securitate. Introdus la începutul pandemiei, acest dispozitiv obligă companiile străine care doresc să preia mai mult de 10% dintr-o companie spaniolă considerată prioritară, să solicite în prealabil aprobarea statului via Consiliul de miniştri.

Înfiinţat în anul 1942, Grupul Talgo este principalul furnizor de trenuri pentru compania feroviară spaniolă Renfe. Compania, la care principalul acţionar este fondul de investiţii Trilantica, exportă trenuri în special în Germania, Arabia Saudită, Danemarca, Egipt şi SUA, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta guvern - nu distrusii nostri cu ALRO sau OTELINOX, fie-le amintirea ...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108