REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Avertismentul medicilor veterinari în plină pandemie: 'Nu interacționați cu animalele de companie dacă aveți COVID-19'

Avertismentul medicilor veterinari în plină pandemie: 'Nu interacționați cu animalele de companie dacă aveți COVID-19'

Replica API 9 aprilie 2020 | 08:29 1103

Medicii veterinari recomandă proprietarilor de pisici să ţină felinele în casă, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Reprezentanţii Asociaţiei Veterinarilor din Marea Britanie spun, totuşi, că „proprietarii nu ar trebui să se îngrijoreze", potrivit BBC News.

„Nu a fost niciun caz de pisică sau câine care să infecteze un om cu COVID-19", a spus profesorul Angel Almendros, de la City University din Hong Kong, pentru BBC News.

Mai multe studii au demonstrat că pisicile îşi pot transmite virusul una celeilalte, aceasta fiind specia cea mai vulnerabilă.

Sunt necesare "măsuri de precauţie logice" pe care trebuie să le ia proprietarii pentru a nu transmite virusul animalelor de companie, care îl pot purta pe blană: o igienă strictă a mâinilor şi interzicerea acesului afară.

"Evită contactul inutil cu animalul de companie, să îl iei în braţe sau să îi permiţi să îţi lingă faţa, şi nu atinge câinii altor persoane atunci când aceştia sunt plimbaţi", mai spun specialiştii.

Într-un articol recent pe acest subiect, Almendros a făcut referire la un câine de 17 ani din Hong Kong testat pozitiv pentru coronavirus, aparent infectat de stăpân.

"Chiar şi când avem aceste rezultate pozitive, animalele nu se îmbolnăvesc", a spus acesta.

"Ca şi în cazul epidemiei anterioare de Sars-Cov din Hong Kong, din 2003, când mai multe animale au fost infectate, dar au fost asimptomatice, nu există dovezi că pisicile şi câinii s-ar putea îmbolnăvi sau ar putea infecta oameni", a explicat el.

Se pare că pisicile prezintă o mai mare probabilitate de a lua virusul din picăturile de salivă emise de oamenii care tuşesc sau strănută.

Cercetătorii chinezi au descoperit, după apariţia unui caz de pisică infectată de stăpân în Belgia, că felinele îşi pot transmite una alteia virusul.

Un alt caz a fost cel al unui tigru infectat de la o grădină zoologică din New York, care ar fi luat virusul de la unul dintre îngrijitori.

O problemă o reprezintă transmiterea infecţiei la primatele mari, trag un semnal de alarmă conservaţioniştii.

În toate aceste cazuri, oamenii infectaţi sunt cei care reprezintă o ameninţare pentru alte specii, neexistând dovezi că procesul poate fi inversat.

"Trataţi animalele de companie ca orice altă persoană din casă. Dacă te simţi bolnav, este bine să nu interacţionezi cu ele", spune Almendros, scrie stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai du-va' n plm ca va contraziceti singuri!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920