REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

AVIZELE pentru CONSERVAREA ANSAMBLULUI Rupestru de la MURFATLAR, LUATE de o FIRMĂ din PLOIEȘTI

AVIZELE pentru CONSERVAREA ANSAMBLULUI Rupestru de la MURFATLAR, LUATE de o FIRMĂ din PLOIEȘTI

Replica API 29 septembrie 2021 | 23:26 1365

O firmă din Ploiești, fără profit în 2020, se va ocupa de proiectul tehnic și de obținere tuturor vizelor pentru proiectul Conservarea Ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Societatea Restitutio SRL primește peste 2 milioane de lei pentru contractul semnat cu Consiliul Județean Constanța.

Societatea este deținută de arhitecții Simin Manuela Hoinărescu, Daniel Hoinărescu și Aurora Irin Pavalet. Anul trecut, societatea a avut cifra de afaceri de 446.868 lei, fără profit și datorii de 58.000 lei.

Contractul vizează servicii de proiectare (SF/ DALI, PT+DDE, PAC, a documentatiilor complete necesare depunerii, obtinerii si predarii catre beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizatiilor) si asistenta tehnica din partea proiectantului pentru obiectivul de investitie "Conservarea, protejarea si punerea in valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar" iar suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D. Execuția de lucrări este estimată la maxim 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027.

Prin proiectul de conservare și consolidre a ansamblului de la Murfatlar sunt vizate următoarele obiective: conservarea și restaurarea monumentului istoric – faleză de cretă și bisericuțele, chiliile, încăperile săpate în ea și suprafețele murale incizate sau sculptate stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor de infiltrație freatice acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70 circuite de vizitare amenajări peisagistice muzeu de sit și centru de primire a vizitatorilor – zona de primire, expoziții și spații de odihnă și protocol (cafenea/cafeterie).

Ansamblul Rupestru Murfatlar este un sit arheologic și un complex rupestru deosebit de important pentru istoria crestinismului de pe teritoriul țării noastre. Se crede ca ansamblul rupestru de la Murfatlar adăposteste prima biserică și primele chilii ale unei mănăstiri, de pe teritoriul Romaniei. În prezent ansamblul rupestru (şase bisericuţe, câteva cripte, galerii de legătură şi peste 20 de morminte) se află într-o stare gravă de deteriorare, deşi e unul din cele mai valoroase monumente din România şi chiar din Europa

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu trebuie sa fure si bajetii de la Primaria Murfatlar...???
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468