REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Avocatii mei s-au spart de ras cand au vazut denuntul facut de Tusac la ANI"

"Avocatii mei s-au spart de ras cand au vazut denuntul facut de Tusac la ANI"

Replica API 18 aprilie 2011 | 00:00 143

Acuzat de incompatibilitate, consilierul PDL Ioan Griguta comenteaza:

Acuzat de incompatibilitate, consilierul PDL Ioan Griguta comenteaza:

Pedelistul mangaliot Ioan Griguţă riscă să fie exclus din Consiliul Local, după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat că este incompatibil cu funcţia, el fiind şi în conducerea Şantierului Naval 2 Mai S.A. Consilierul susţine însă că nu este incompatibil şi că va demonstra că nu încalcă legea. Griguţă a contestat deja, în instanţă, raportul de evaluare al ANI şi îl acuză pe primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, pentru tot disconfortul creat de situaţie. Până la lămurirea situaţiei, pedelistul va participa la şedinţe, chiar şi în cursul zilei de luni fiind programată una.

Reporter: Domnule Griguţă, aţi încălcat legea, sunteţi incompatibil cu funcţia de consilier local. Ce veţi face mai departe?

Ioan Griguţă: Nu am încălcat nici o lege. Sunt consilier local din 2008, iar din 2009 sunt şi administrator la Şantierul Naval 2 Mai S.A. este adevărat că şantierule este de stat şi că acţionarul majoritar este Ministerul Economiei. Dar între şantier şi Consiliul Local Mangalia nu există nici un fel de legătură. Şantierul nu prestează nici un fel de activităţi pentru Consiliul Local, iar consiliul nici un fel de plăţi către şantier. Dacă aş fi avut posibilitatea de a avantaja în vreun fel şantierul din calitatea de consilier local, sau invers, atunci aş fi fost incompatibil. Dar nu am şi deci nu sunt incompatibil.

Rep.: Aşa vedeţi şi explicaţi dumneavoastră lucrurile. Până una-alta, ANI a constatat incompatibilitatea, aşadar revin cu întrebarea: ce veţi face?

I.G.: De fapt, ANI a întocmit un raport de evaluare provizoriu, pe care l-am atacat în contencios administrativ. E rolul instanţei să constate dacă am încălcat sau nu vreo lege şi dacă sunt sau nu incompatibil. Pot să vă spun că, în anul 2004, s-a judecat o cerere absolut identică, la Tribunalul Constanţa. Vă dau şi numărul sentinţei - 71/CA/05.02.2004. Ce s-a întâmplat acolo? Un alt consilier local, coleg de partid cu domnul Claudiu Tusac (PSD - n.r.), a fost exclus din Consiliul Local, pe motiv că era şi administrator al SN 2 Mai S.A. Dumnealui s-a dus în instanţă, iar instanţa a constatat că nu era incompatibil. Să insişti acum în aceeaşi prostie din 2004, desfiinţată în justiţie, deja mi se pare prea mult.

Rep.: ANI nu era înfiinţată în 2004, cum ar putea insista "în prostie", aşa cum spuneţi dumneavoastră?

I.G.: ANI, nu. Dar domnul Tusac şi colegii săi erau "înfiinţaţi". Piesa principală a dosarului meu de integritate este adresa 11.348 transmisă pe 15 martie de Primăria Mangalia, semnată de Tusac, în care se arată că SC Şantierul Naval 2 Mai S.A. ar fi societate de interes naţional, deoarece acţionar majoritar este Ministerul Economiei. Tusac m-a "turnat" la ANI, pentru că atâta ştie el să facă. Încă din decembrie 2008 a încercat să mă şantajeze...

Rep.: Domnule Griguţă, iar începeţi cu "veşnicul vinovat", Tusac...

I.G.: Sincer, în decembrie 2008, mi-a fluturat pe la nas diverse hârtii, pe care spunea că le trimite la DNA, dacă nu votez în consiliu ce vrea el. N-am votat, aşa că a dat-o pe soţia mea afară de la ADPP, a reangajat-o când a câştigat procesul, dar după aceea a dat-o din nou afară. Să nu mai spun de denunţurile la DNA...

Rep.: Bun, deci susţineţi că sunteţi nevinovat şi că primarul Tusac este rău-intenţionat?

I.G.: Sunt nevinovat, pentru că nu am încălcat nici o lege. Şi Tusac ştia că nu am încălcat nici o lege. Ştia de la colegul lui de partid, care a fost în aceeaşi situaţie, în 2004, şi care a câştigat procesul definitiv şi irevocabil. Dar pe Tusac l-a interesat numai să mă înfunde pe mine, să mă denunţe... Ştiţi ce? Avocaţii mei s-au spart de râs când au văzut noul denunţ al lui Tusac la ANI. În primul rând, Tusac nu are nici o competenţă să stabilească ce societăţi sunt de interes naţional. Eu am depus o adresă dată de Ministerul Economiei, care certifică faptul că şantierul nu e societate de interes naţional. În al doilea rând, prin lege, societăţile de interes naţional sunt cele care desfăşoară o activitate de interes naţional. Cred că aţi văzut şi dumneavoastră că există societăţi naţionale şi companii naţionale. Ca de exemplu SN Romgaz sau CN APMC. Păi, şantierul nu e nici SN, nici CN. Ştiţi de ce? Pentru că nu desfăşoară o activitate de interes naţional!

Rep.: Totuşi, Ministerul Economiei este acţionar majoritar.

I.G.: Sigur, sunt de acord. Dar ministerul are multe societăţi în portofoliu, unele sunt de interes naţional, altele nu. Gândiţi-vă, pur ipotetic, dacă o instituţie publică ar fi acţionară la o firmă care administrează un WC public, înseamnă că îngrijirea acelui WC public e activitate de interes naţional? Am înţeles că Tusac vrea să înfiinţeze la primărie o firmă care să pună WC-uri, să le vidanjeze, să le îngrijească. Păi, înseamnă că asta va fi o activitate de interes naţional, nu? Să facă ce vrea, dar să mă lase pe mine cu prostiile astea. Oricum, după ce câştig procesul, îi fac plângere pentru denunţ calomnios.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108