REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Awdi şi Baaklini, călcaţi de mascaţi în dosarul falimentării Rodipet

Awdi şi Baaklini, călcaţi de mascaţi în dosarul falimentării Rodipet

Replica API 23 iulie 2011 | 00:00 231

Libanezii au înşelat statul şi zeci de firme cu zeci de milioane de euro

Libanezii au înşelat statul şi zeci de firme cu zeci de milioane de euro

Cetăţenii libanezi de la Rodipet, Said Baaklini şi Hassan Awdi, ies din nou "la interval", de această dată nu cu ameninţări şi cu scandaluri mediatice, aşa cum ne-am obişnuit, ci printr-o acţiune a oamenilor legii, care au descins la locuinţele acestora, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 80 de milioane de lei. Poliţiştii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizată şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) caută indicii şi probe privind o fraudă de 80 milioane lei. Potrivit DIICOT, "acţiunea este o continuare a documentării investigative realizate de către procurori în dosarul privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA, actual SC Network Press Concept SA, de către învinuiţii Hassan Awdi şi Said Baaklini".

Au vrut să falimenteze Poşta Română

De remarcat că numele "Network Press Concept" şi "Rodipet" sunt asociate, de câţiva ani, cu mai multe fraude şi datori de milioane de euro către alte firme, care au solicitat falimentul firmelor deţinute de libanezi, asta după ce chiar ei au avut tupeul să ceară falimentul unei instituţii de stat care, chipurile, ar fi avut ceva creanţe la ei. De exemplu, pe rolul Tribunalului Constanţa s-a aflat, anul trecut, dosarul 27783/3/2009, prin care SC Network Press Concept SA a cerut falimentul CN Poşta Română - Constanţa, însă, pe data de 18 martie 2010, instanţa a respins cererea ca nefondată. În schimb, în alte dosare aflate pe rolul instanţelor constănţene, firma figurează ca debitoare la mai multe societăţi, printre care Bancpost, Polaris M Holding şi altele. Chiar şi cu MapN-ul au avut un proces, pe pretenţii, această cauză fiind actualmente suspendată.

Bancpost se chinuie să-şi recupereze banii împrumutaţi

O publicaţie de vânzare afişată la Judecătoria Constanţa, anunţa, în urmă cu ceva timp, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică a 5 suprafeţe de teren din intravilanul Constanţei, pentru recuperarea unei datorii de 4.623.640,86 euro, în baza unui titlu executoriu, în favoarea Bancpost. Terenurile respective, însumând 15.000 de metri pătraţi, sunt situate pe bulevardul Aurel Vlaicu şi sunt proprietatea societatii Orion SRL - garantul ipotecar. Potrivit documentului afişat, compania Rodipet, prin Network Press Concept, în urmă cu 6 ani, a făcut un credit la Bancpost, în baza unui contract de împrumut cu garanţie imobiliară, girată de catre Orion SRL. Prin acest contract, debitorul s-a obligat să ramburseze împrumutul acordat de Bancpost. Numai ca firma libanezilor nu şi-a onorat "promisiunile" de plată, iar creditorul a dat firma în judecată, obţinând, astfel, dreptul de a o executa silit, deposedând-o de terenurile puse gaj de Orion SRL. Întrucât la Registrul Comerţului apar în jur de 250 de firme cu denumirea "Orion", nu s-a putut identifica firma despre care se vorbeşte în actul afişat la Judecătorie. Surse judiciare susţin, însă, că este posibil ca la mijloc să fie vorba de o "manevră", mai ales că suma de bani este una colosală, de ordinul milioanelor de euro. Revenind la speţa de faţă, la începutul acestui an, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru tentativă de stabilire cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii acestei fapte, potrivit DNA.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108