REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Bacalaureat "funebru" la Constanţa: au fost depuse 3.000 de contestaţii

Bacalaureat "funebru" la Constanţa: au fost depuse 3.000 de contestaţii

Replica API 5 iulie 2011 | 00:00 282

Şocul eliminărilor

Şocul eliminărilor

Rezultatele o spun cel mai bine. A fost cel mai slab examen de bacalaureat din istorie. În judeţul Constanţa, 42% dintre elevi nu au obţinut note de trecere, ei ratând astfel şansa de a se mai putea înscrie luna aceasta la vreo facultate. Examenul de bacalaureat de anul acesta nu a decurs cum sperau unii. Am avut 35 de tineri eliminaţi din cauza fiţuicilor, am avut tentativă de şpagă la Mangalia, scandal la Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza şi am avut o comisie de monitorizare de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului la toate probele. Pentru că am avut 3.163 picaţi, este evident că au existat şi numeroşi nemulţumiţi. Numărul total al contestaţiilor a fost ieri de 2.902. Cele mai multe au fost înregistrate la Limba şi literatura română- 960, matematică- 949, fizică- 305. Totuşi, au existat şi discipline mai puţin contestate. Acestea sunt Psihologie- trei contestaţii, Filozofie- 2, Geografie- 91, Istorie- 59 şi lista ar putea continua. Deşi la Colegiul de Marină doar 12 elevi au promovat, numai o sută s-au simţit lezaţi de rezultatele obţinute şi au avut curajul să conteste notele obţinute. Majoritatea au fost nemulţumiţi de notele de la fizică, biologie şi matematică.

Promovabilitate zero la Ostrov

În judeţul Constanţa, pe lista repetenţilor se află Grupul Şcolar Ostrov, unde nici un elev nu a fost declarat promovat. Deşi notele obţinute aici lasă de dorit, zeci de elevi s-au înghesuit de la primele ore ale dimineţii să depună contestaţii. La Ostrov, ne-au declarat surse de încredere, majoritatea absolvenţilor sunt elevi la forma de învăţământ frecvenţă redusă şi salariaţi trecuţi de mult de prima tinereţe. După încheierea probelor, 54 dintre ei au obţinut note de peste 5 la Limba şi literatura română, 21 la Biologie şi 20 la Matematică, dar tot nu au promovat. "Procentul mic de promovabilitate se datorează în primul rând elevilor, care au fost foarte slab pregătiţi, dar şi severitatea a fost dusă la extrem", a declarat Gheorghe State, membru al comisiei de bacalaureat. El este de părere că un examen nu înseamnă olimpiadă sau concurs şi că subiectele de la bacalaureatul de anul acesta au avut un grad ridicat de dificultate.

Colegiul Mircea - nici un elev picat

Dacă la Ostrov situaţia nu a fost tocmai una bună, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, unde toţi absolvenţii au promovat examenul. "Pentru liceul nostru era normal să obţinem acest procent de promovabilitate", a precizat directorul adjunct Lucian Moraru. Întrebat ce crede despre rezultatele obţinute anul acesta la bac, Moraru a declarat că mediile mici sunt o consecinţă a eliminării punctării probelor orale. "Elevii aveau medii mai mari în anii trecuţi pentru că la aceste probe se luau note foarte mari. Drept urmare, acest eşec era previzibil", a concluzionat cadrul didactic. La liceul pe care-l conduce, cea mai mare medie a fost 9,86 şi a fost obţinută de Eduard Mucilianu, un tânăr care din toamnă va deveni student la University College of London. Chiar dacă era sigur că va obţine o medie mare, emoţiile l-au însoţit la tot pasul duminică, la data afişării rezultatelor. "Am stat la liceu de la ora 08.00 la 16.00. Eu trebuia să iau minim 9,50 ca să pot pleca din toamnă la studii în Anglia", ne-a mărturisit Eduard. Acum că a scăpat de examenul de bacalaureat, respiră uşurat. "Îmi place România, dar mă bucur că am scăpat de sistemul de învăţământ de la noi din ţară", a completat tânărul. Recunoaşte că s-a gândit în clasa a IX-a să dea la Automatică, dar din clasa a X-a s-a hotărât să plece peste hotare. "Am aplicat la cinci universităţi din Anglia şi Scoţia, iar patru m-au acceptat. În final, am decis să studiez la specializarea "Computer Science" la University College of London", a declarat tânărul.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108