REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Banias a formulat plângere penală împotriva procurorilor care l-au băgat în dosarul Said Baaklini

Banias a formulat plângere penală împotriva procurorilor care l-au băgat în dosarul Said Baaklini

Replica API 29 octombrie 2012 | 00:00 137

"Faptul că am plecat din PDL a avut drept consecinţă căderea Guvernului Boc"

"Faptul că am plecat din PDL a avut drept consecinţă căderea Guvernului Boc"

Mircea Banias, ales în 2008 senator sub sigla PDL, fost şef al organizaţiei democrat-liberale de la Constanţa, este în prezent lider al Partidului Conservator. El va candida pentru încă un mandat de parlamentar sub sigla USL şi, cel mai probabil, îi va avea drept contracandidaţi pe Colegiul 4 Senat pe Christian Gigi Chiru, actualul preşedinte al PDL Constanţa, şi Maria Stavrositu, fost membru PDL, în prezent "oştean" al partidului înfiinţat de patronul OTV Dan Diaconescu. Despre ceilalţi candidaţi pe Colegiul 4, Banias preferă să nu vorbească, deşi îi cunoaşte extrem de bine: cu Stavrositu de exemplu a fost într-un permanent conflict în sânul fostului său partid. Senatorul a vorbit, în cadrul unui interviu, şi despre dosare - unul în care a primit scoaterea de sub urmărirea penală, întrucât dintr-o "greşeală" a ajuns să fie asociat cu numele lui Said Baaklini -, dar şi despre iniţiativa de preluare a acţiunilor Portului Constanţa.

Reporter: Pe colegiul în care aţi fost ales senator în 2008 şi unde veţi candida pentru încă un mandat candidează, din câte se pare, şi foştii dumneavoastră colegi de la PDL. Ce părere aveţi despre lucrul acesta?

Mircea Banias: Nu mă interesează, nu vreau să comentez despre posibilii contracandidaţi. La USL nu se pune problema învingătorului, ci a scorului, să luăm peste 50%, aşa încât să-l obligăm pe preşedintele Traian Băsescu să desemneze un premier de la USL, pe Victor Ponta.

Rep.: Vorbiţi acum de preşedintele Traian Băsescu, dar eraţi în echipă acolo, la PDL. Aţi plecat şi vă "certaţi" cu el?

M.B.: Am fost într-o echipă care l-a susţinut. Plecarea mea din PDL are legătură în primul rând cu Emil Boc. Din cauza lui Boc am plecat. Eu spuneam de un an de zile, din februarie 2010 - şi există declaraţii ale mele în acest sens în presă -, că nu este în regulă ce se întâmplă. Boc mi-a subminat activitatea şi autoritatea la Constanţa (în PDL Constanţa, organizaţe al cărui preşedinte a fost senatorul Mircea Banias - n.r.). Faptul că am plecat din PDL, că eu şi alţi câţiva colegi am luat iniţiativa, a avut drept consecinţă căderea Guvernului Boc, destrămarea coaliţiei, altfel poate aveam şi acum acel guvern şi poate că Boc se gândea să mai taie din pensii. Şi avem şi dovada că Boc a gândit bugetul pe 2012 numai pe 10 luni.

Rep.: La demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, de anul acesta, aţi votat "pentru". Cum se împacă lucrul acesta cu prietenia cu Mircea Băsescu, fratele preşedintelui? Sau nu mai sunteţi prieteni acum, de când nu mai sunteţi în PDL?

M.B.: Nu ne-am văzut de ceva vreme. Votul e o chestiune legată de partid, nu au legătură una cu alta. Activitatea politică e una, prietenia e o chestiune intimă. Domnul Mircea Băsescu nu se implică în politică, nu are legătură cu PDL.

Rep.: Dar se comenta că dumnealui discuta despre organizaţia PDL Constanţa, ce se întâmplă acolo...

M.B.: Nu s-a implicat în organizaţie.

Rep.: La nivel de discuţii, ne amintim şi stenogramele în care dumneavoastră discutaţi despre numirea unui coleg pe o funcţie, la o instituţie. Haideţi să lămurim: este acesta un lucru ilegal sau pur şi simplu asta e practica în toate partidele?

M.B.: Toată lumea, din toate partidele, procedează la fel. Până şi procurorii de la care s-au "scurs" în presă acele stenograme au declarat că discuţia n-a constituit probă la dosar, nu dovedea că aş fi făcut vreun lucru ilegal.

Rep.: Legat de dosare, aţi ajuns să vă ştie lumea mai mult din această ipostază, şi nu prin prisma activităţii de parlamentar. Ce noutăţi mai sunt în dosar, vă mai chinuiţi să îi convingeţi să vă ridice interdicţia, să puteţi pleca din ţară?

M.B.: Am renunţat, nici nu doream să plec din ţară, era o chestiune de principiu. Dosarul este o făcătură ordinară. Foşti colegi au făcut chestii similare şi nu este nici o problemă. Elena Udrea de exemplu, după inundaţii, a luat confiscate de la Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, şi nu a mai fost nici o problemă. Adică, vi se pare anormal că am dus produse confiscate la Asociaţia Surdo-Muţilor? Dar, asta e justiţia Monicăi Macovei, mentorul lui Morar, şeful DNA din perioada când a debutat ancheta.

Rep.: Şi, totuşi, duceţi acest dosar "de coadă"...

M.B.: Faptul că am avut patru convorbiri cu un prieten nu e motiv de dosar. De aceea am plecat dintr-un partid care începuse să susţină un stat poliţienesc. Nu există vreun coleg care să nu fi spus că sunt în acest dosar fără vină. M-a deranjat şi faptul că acele discuţii au fost făcute publice, la fel cum a fost dosarul cu Said Baaklini, din care procurorii m-au scos spunând că nu am legătură. Nu aveam legătură, dar imaginea mea? Am făcut o sesizare pe această temă la Consiliul Superior al Magistraturii şi am primit după un an şi jumătate un răspuns care nu mă satisface. Aşa că am făcut plângere penală împotriva acelor procurori care au instrumentat dosarul. Aştept să văd ce se întâmplă şi dacă nu se întâmplă nimic, îi dau în judecată. Dar aştept întâi un răspuns.

Rep.: Înseamnă că aţi avut ceva activitate din punctul acesta de vedere. Cum rămâne însă cu cea parlamentară?

M.B.: În ultimul an mi-au dat activitate, da. La Parlament pot să vă spun că am 31 de propunerile legislative, din care 4 au devenit legi. Am susţinut şi susţin toate propunerile legislative de interes pentru comunitatea locală, care vizează Constanţa, şi am făcut asta indiferent de partidul care le-a iniţiat. Am făcut acest lucru indiferent că la un moment dat eram la PDL. Foarte interesant, dacă analizaţi propunerile PDL pentru campania electorală, veţi vedea că există acolo o promisiune privind reducerea, de la 16% la 12% a impozitului pe profit. Vreau să vă spun că a existat şi o iniţiativă legislativă în acest sens, dar cu care PDL nu a fost de acord când era la guvernare. La acea vreme m-am certat şi cu colegii, eu eram de acord, am votat-o, dar nu a trecut, iar acum PDL vine şi propune acelaşi lucru în programul de guvernare. E ipocrizie.

Rep.: Ce proiecte aveţi înscrise în agenda următorului mandat de parlamentar?

M.B.: Legea sănătăţii, care să permită accesul tuturor la servicii medicale, redeschiderea spitalelor închise, reducerea TVA la alimente şi produse de bază - este un proiect la care Partidul Conservator ţine foarte mult - şi susţin alături de colegii de la PSD şi PNL transferul acţiunilor Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa la primării...

Rep.: În privinţa acestui proiect s-au născut deja controverse. Ce interese sunt, ce "manevră"?

M.B.: Nu este nici o "manevră". sunt argumente. În ultimii 4 ani nu s-a mai făcut nici un proiect. În mandatul meu de director general al Portului, am lăsat 6 mari proiecte, din care 3 au fost declarate eligibile, însă între timp s-au blocat toate. Pe mine m-a dezamăgit cumplit prestaţia fostului director general Andrei Popa, pus în funcţie discreţionar de fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, la sugestia fostului lider PDL Galaţi, Mircea Toader. E un lucru care nu mi se pare OK.

Rep.: Un argument ştim că sunt şi banii pe care Portul Constanţa i-ar aduce la bugetul local. Despre ce sume discutăm?

M.B.: Profitul este de 10 milioane de euro anual, aşa că 5-6 milioane ar ajunge la bugetul local. Acum de când a început criza, tot profitul din Port se duce la Bucureşti, la bugetul de stat, şi nu se mai întoarce nimic pentru proiecte.

Rep.: Dacă trec acţiunile la primărie, conducerea APC o va controla administraţia locală.

M.B.: Va exista un manager, va avea responsabilităţi... Până acum nu au fost puşi directorii tot politic? E acelaşi lucru. Nu este nici un motiv ascuns în acest proiect.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108