REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI din cauza ACCIZEI la carburanţi

Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI din cauza ACCIZEI la carburanţi

Replica API 2 decembrie 2013 | 00:00 110

REACŢII DURE. Ilie Sârbu: "Traian Băsescu este iresponsabil, se apropie de demenţă"

REACŢII DURE. Ilie Sârbu: "Traian Băsescu este iresponsabil, se apropie de demenţă"

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, Băsescu a spus că a informat FMI în legătură cu poziţia sa, menţionând totodată că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct - cel referitor la acciză.

"Voi vorbi despre memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către Guvern, care abordează două teme: aprobarea discuţiilor cu FMI, CE şi BM, şi, cea de-a doua, aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul şi Banca Mondială şi semnarea scrisorii Guvernului către FMI, care ar trebui să intre în board-ul FMI în decembrie", a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi", a anunţat Băsescu. Preşedintele a continuat, motivând că: "Această măsură (majorarea accizei - n.r.) este antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică. Nu doresc măsuri care să frâneze lansarea economică. Guvernul nu are nevoie de această măsură. Această măsură va afecta pensiile mai mult decât creşterea de 3 la sută".

"România nu e dependentă de tranşe de bani de la Fond. Faptul că trebuie renegociat memorandumul nu creează nici o problemă de finanţare pentru România. Mai ales că motivul pentru care nu aprob e legat chiar de relansarea economică. Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economică. Această acciză ajunge la pompă 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină. E o creştere a preţului la combustibil. Efectele vor fi creşterea preţurilor, creşterea inflaţiei, intreprinderi în faliment. Cel mai rău efect va fi acela la adresa acelora pe care guvernul spune că vrea să îi ajute. Creşterea preţului la carburanţi va afecta mult mai mult pensiile, decât creşterea de 3,75% pe care legea obligă guvernul să o facă. Primii afectaţi vor fi pensionarii. Vor fi afectaţi toţi salariaţii, indiferent din ce categorie fac parte. Creşterea va înghiţi foarte uşor şi creşterea salariului minim pe economie, şi creşterea de venit care se acordă de la 1 ianuarie medicilor rezidenţi. Toate facilităţile vor fi anulate prin efectele creşterii cu 8% a preţului carburanţilor", a mai spus Băsescu.

În declaraţiile sale, preşedintele a atacat şi problema baronilor locali: "Nu voi semna memorandumul şi vreau să avertizez guvernul şi parlamentul să renunţe la minciună pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la ministerul domnului Dragnea şi am mai văzut un excedent de resursă la plata serviciului datoriei. Vreau să atenţionez că bugetul mai include o minciună. Taxa pe construcţii, ca venit, este evaluată la 480 de milioane. E o mare minciună. Eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei noi taxe aduce circa 2 miliarde de lei în buget. Resursele de la Ministerul Dezvoltării sunt destinate baronilor locali. Ce vrea să facă guvernul şi Dragnea cu aceşti bani se poate face cu bani europeni. 1,5 miliarde la Dezvoltare, 600 de milioane sunt la excedentul pentru plata serviciului datoriei, 1,5 miliarde din taxa de stâlp", a spus Băsescu.

Preşedintele a conchis, spunând: "Este fără precedent, prima dată când refuz semnarea acestui memorandum. Au negociat fără să aibă mandat. Nu îmi pot cere să semnez. Am semnat acordul trecut, deşi nu au avut mandat".

REACŢII DURE DIN PARTEA USL

Reacţiile liderilor USL nu au întârziat să apară, premierul Victor Ponta spunând că "nu mai avem acord cu FMI", în timp ce senatorul Ilie Sârbu a comentat în termeni duri decizia preşedintelui Traian Băsescu de a refuza memorandumul cu FMI, din cauza creşterii accizei la carburanţi. "Traian Băsescu este iresponsabil, se apropie de demenţă", a spus Sârbu, conform LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108