REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Băsescu: Stadiul procesului de retrocedare a proprietăţilor evreieşti în România este de maximum 40%

Băsescu: Stadiul procesului de retrocedare a proprietăţilor evreieşti în România este de maximum 40%

Replica API 19 ianuarie 2014 | 00:00 281

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru postul de radio Kol Israel, întrebat despre stadiul procesului de restituire a proprietăţilor evreieşti în România, că acesta se află la maximum 40%, retrocedare în natură, fiind "în linii mari cam acelaşi cu al tuturor proprietăţilor". Întrebat în ce stadiu se află procesul de retrocedare a proprietăţilor comunitare evreieşti în România, preşedintele Traian Băsescu a delarat că stadiul de retrocedare este "în linii mari cam acelaşi cu al tuturor proprietăţilor, respectiv un procent de circa 30, 35, maxim 40% retrocedare în natură".

"După 50 de ani, nu a mai fost posibil să restituim, întotdeauna, pământul acolo unde a existat, pentru că între timp s-a construit altceva sau să restituim casa care a fost demolată", a spus şeful statului, în interviul acordat postului de radio menţionat, înaintea vizitei pe care urmează să o facă în Israel.

El a ţinut să menţioneze faptul că procesul de naţionalizare s-a aplicat în mod egal românilor şi evreilor de pe teritoriul României. "Cu tot acest proces, în care România este singura ţară care şi-a asumat procesul sub principiul restitutio in integrum, tot acest proces trece acum într-o următoare fază, în care statul acordă despăgubiri, în natură sau în bani, la valoarea integrală a bunului care a fost naţionalizat", a mai declarat Traian Băsescu. El a explicat că, dacă s-au pierdut terenuri, acolo va începe să se retrocedeze din terenurile aparţinând statului, către moştenitori, iar dacă se refuză acest lucru se va face restituirea în bani. "Sunt valori foarte mari, este estimat ca procesul să se încheie în circa zece ani, dar o vom face, pentru că rămâne opţiunea statului român să nu facă retrocedări parţiale de genul 20%, 30%, cum au făcut alte state, ci mergem pe principiul restitutio in integrum şi vă asigur că este un proces pe care fiecare român îl suportă şi o vom face până la capăt", a mai declarat Traian Băsescu.

sursa: LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108