REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BĂTAIE de JOC la cantina Spitalului din Medgidia. Licitaţia a fost anulată

BĂTAIE de JOC la cantina Spitalului din Medgidia. Licitaţia a fost anulată

Replica API 20 februarie 2017 | 00:04 399

Condiţii horror şi nereguli demne de ancheta procurorilor!

Condiţii horror şi nereguli demne de ancheta procurorilor!

Cantina Spitalului din Medgidia se află într-o situaţie critică. Pacienţii nu pot beneficia de o servire de calitate, iar faptul că a trecut deja mai mult timp de când s-a impus contractarea unui alt prestator, în timp ce actualul contractant îşi vede în continuare de treabă, nu face decât să îngreuneze viaţa celor care se internează. Licitaţia a fost anulată vineri, 17 februarie, pe motiv că existau nereguli ce ar fi dus la încălcarea unor legi. Făcând o analiză peste oferta dată de conducerea unităţii sanitare, ies în evidenţă mai multe nereguli, de la diferenţa de preţ minim - preţ maxim, la numărul de persoane care sunt internate lunar sau meniul care nu este adaptat dietetic pentru cazurile de persoane bolnave de diabet sau se află în postoperatoriu.

Potrivit caietului de sarcini pe care l-a prezentat Spitalul Municipal din Medgidia, acordul-cadru urma să fie făcut pe o perioadă de 4 ani cu firma prestatoare. Prestatorul trebuie sã asigure zilnic serviciul de preparare a hranei pentru bolnavii internaþi in cadrul autoritãþii contractante, in cantitãþile ºi conþinutul caloric stabilit prin normele de hrana prevazute de legislaþia în vigoare ºi cu respectarea nivelului minim al alocaþiei de hrană stabilit prin HG nr. 665/2016 din 14 septembrie 2016 privind stabilirea nivelurilor alocaþiei zilnice de hranã pentru consumurile colective din unitãþile sanitare publice.

Prepararea mâncãrii se va efectua în spaþiile puse la dispoziþie de cãtre autoritatea contractantã, fără dotare. Aceasta va fi asigurată de către prestator. Ceea ce înseamnă că actualul prestator de servicii va pleca cu tot cu echipamente. Mai mult, conform viitorului contract, cel care ar fi urmat să câştige licitaţia ar fi trebuit să înceapă să presteze serviciile de livrare a hranei în maximum 10 zile lucrătoare. Iar condiţiile insalubre descoperite de unul dintre participanţii la licitaţie, ar fi făcut imposibil acest lucru.

Se găteşte în mizerie şi condiţii primitive

Spaþiile în care se prepară hrana însumează o suprafaþă de aproximativ 426 mp. Chiria pentru folosirea spaţiului este de 15 lei/mp, astfel, prestatorul va plăti 6.386 de lei pe lună. Preţul nu include utilităţile, iar halucinant este şi faptul că racordarea la gaze este făcută de către vechiul prestator. Întrebarea la care nu li s-a răspuns participanţilor la licitaţie este dacă actuala firmă care prestează servicii acolo de atâţia ani, pe ce lege este proprietarul unei instalaţii de gaze aflate în incinta unei instituţii publice. Ceea ce este de neconceput este faptul că zona care urmează să fie folosită pentru prepararea mâncării pacienţilor trebuie să fie renovată şi reparată de viitorul prestator.

Situsţia acutală este alarmantă: faianţa este veche şi ciobită, spartă şi incompletă, pereţii sunt murdari cu egrasie, decojiţi şi nezugrăviţi, pavimentul este din mozaic vechi, ciobit, incomplet, neîntreţinut, găurile de canalizare din bucătarie nu sunt prevăzute cu grătare/grilaje sau sifoane de pardoseală, tavanele au infiltraţii de apă, la intrare fiind distrus, prăbuşit, ferestrele sunt murdare, fără a avea plasă de protecţie împotriva insectelor, ventilaţia nu este corespunzătoare, hotele având în loc de site, o plasă mizerabilă, plină de unsoare şi neagră de fum, instalaţiile electrice şi sanitare sunt învechite şi necorespunzătoare, spălătoarele din inox sunt improprii, având baterii, instalaţii sanitare primitive, corpurile de iluminat nu au capace de protecţie, pubelele de gunoi aflate în spaţiul de preparare a hranei, sunt din plastic, murdare, fără capac şi fără saci menajeri, hrana se prepară la două aragaze şi trei pirostrii.

Trebuie să se gătească în 10 zile, dar autorizațiile luate în 30

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este legat de documentație. Conform contractului, după semnararea acordului, firma câștigătoare avea obligația ca în 10 zile să înceapă prepararea hranei. Totuși, prestatorul trebuie să obțină în termene legale autorizațiile sanitare pentru spațiile și mijloacele puse la dispoziție de către autoritatea contractantă, cât și pentru autovehiculele proprii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data începerii serviciului. Dezinsecția, dezinfecția și deratizarea se vor executa trimestrial și ori de câte ori este nevoie pe cheltuiala prestatorului. O altă problemă scoasă în evidență de licitatori este faptul că meniul model prezentat în caietul de sarcini încalcă grav dieta pe care anumiți pacienți ar trebui să o aibă.

De exemplu, persoanele care suferă hepatic ar avea într-o singură zi de mâncat peste jumătate de kilogram de cartofi. Astfel, ca supliment de ora 11:00, acestuia i este indicat 300 de grame de cartofi copți, la prânz i se oferă o masă ce include supă de găluște, cartofi nature 200 de grame și carne de pui, iar cina este formată din tocană de cartofi simplă de 200 de grame. Niciun pacient nu este servit cu fructe, iar diabeticii nu au incluse la toate mesele carne, ceea ce ar fi indicat pentru afecțiunea lor. De asemenea, nivelul de carbohidrați nu este îndeplinit de niciunul din meniurile de acolo.

Cât costă contractul? Diferența între suma minimă și cea maximă este...colosală! Iar numărul de pacienți...oscilează de la un document la altul

Un aspect care a ridicat cel mai mare semn de întrebare este numărul de pacienți pe care îl are spitalul, ținând cont de cele 300 de paturi și suma pe care ar trebui să o ofere. Valoarea estimată a contractului, potrivit fișei de date prezentate de licitator este între 849,451.60 și 6,609,947.50 RON. Diferența este incredibilă! Cum ar trebui să estimeze un participant la licitație? După numărul de pacienți, desigur. Însă, licitatorul nu specifică deloc care este fluxul de pacienți în niciuna din prezentări sau în vreun răspuns la întrebările participanților la licitație.

Totuși, spitalul a spus că există o medie de 1060 de pacienți pe lună, în medie. Ceea ce ar însemna o medie de 35-36 de pacienți pe zi. Asta înseamnă un grad de ocupare de puțin peste 10%, un număr foarte mic din punctul de vedere al unui prestator de servicii, care consideră cifra ireală, care nu ar aduce profit niciunei firme care ar urma să producă hrană la cheltuielile prevăzute. Desigur asta intră în contradictoriu cu ce scrie în caietul de sarcini, unde se precizează numărul maxim de manopere/lună ( 10.000 ) - în caietul de sarcini la punctul II.2.1 scrie 528.875 de manopere pentru 48 luni rezultând un număr de 11.018 de manopere pe lună, însemnând 368 bolnavi /zi, ce depășește capacitatea spitalului.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel care administreaza cantina si serviciul de masa ,adica domnul Butnaru este de vina!!! Nu a investit mai deloc in acea bucatarie!!! Fiind un serviciu externalizat se face direct raspunzator de absolut tot! Cel mai bine este sa revina cantina tot sub aripa spitalului deoarece in toti acesti ani domnul dr. Busu a dovedit ca este un bun gospodar , asa cu bani putini cati sunt ei de la minister. Exemplul pozitiv il avem deja cu spalatoria care din serviciu externalizat a revenit tot in managementul direct al spitalului si au disparut toate problemele.
3
3
am citit EGRASIE si a fost destul
3
4
Ce tot vreti?Eu sunt machedon si lucrez cu cine vreau....adica cu prietenul meu Butnaru.
3
4
pentru un puscarias norma pe zi este de 34 lei pentru un bonnav este de 10 lei trei mese pentru 10 lei pe zi mincarea este chiar foarte buna
5
0
Haida de Claudia: la ce vrei sa te astepti de la machidonul director busu...?!?
6
4
Dar cum se fac licitatiile? Nu ar trebui sa fie specialisti cei care scriu caiete de sarcini si cum de este cantina mizerabila?
0
5
Si sa nu uitam ca in acest spital avem acelasi manager de cca 20 ani.Oare este asa de bun?Si sa nu uitam sa-i mai intrebam odata pe guvernantii nostri:Ce faceti,bai lichelelor,cu banii din contributia noastra la sanatate?
8
2
sunt numai incompetenti la TESA !
5
4
Unde in judetul Constanta gasesti un spital decent la stat cand doctorii din ciubucul facut si au facut toti clinici de lux pentru cei cu bani este o rusine in Romania ca toti sa nu se untrebe cum draq toti au clinici private si palate.
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108