REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

BĂTĂLIA pentru o avere estimată la 5 milioane de euro!

BĂTĂLIA pentru o avere estimată la 5 milioane de euro!

Replica API 24 august 2017 | 00:12 700

foto: Doza de bine

Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu, parte din colecția impresionantă a Muzeului de Artă Constanța, ar putea deveni istorie. Fiul celui care a donat colecţia o revendică în instanţă, iar reprezentanţii muzeului se tem că pe data de 17 septembrie, când e următorul termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „se va pune cruce” pe toată zbaterea instituţiei de a păstra în bune condiţii o avere estimată la 5 milioane de euro! Vorbim despre peste 200 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, ce aparţin unor reprezentanţi de marcă ai artelor plastice româneşti: Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu şi alţii.

Muzeul de Artă se judecă cu fiul doctorului Gheorghe Vintilă, pentru colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă“, din anul 2008. Instituţia de cultură a reuşit până acum să câştige toate procesele la instanţele din judeţul nostru, pe baza unei expertize a unui istoric de artă, care a demonstrat că lucrările de artă sunt bine conservate, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să transmită dosarul, spre rejudecare, la Tribunalul Constanţa. S-a cerut o contraexpertiză privind starea lucrărilor. Procesul a continuat, în urmă cu câteva luni directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu, declarându-se optimist! Iată însă că lucrurile par să fi luat o altă turnură, motiv pentru care avocaţii muzeului au cerut, la termenul trecut, recuzarea a doi judecători din completul de trei de la ÎCCJ! Motivul: avocaţii muzeului li s-au părut părtinitoare cele două magistrate. Ce urmează? Un nou termen, pe data de 17 septembrie.

Vom reveni cu detalii.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
atunci daca ii este copil el trebuie sa mosteneasca. si gata.ce suntem iar in comunism?
2
0
Tablourile au fost donate de dr. Vintila comunei Topalu, inainte ca acesta sa stie ca are un fiu. Dorinta dr. Vintila e acum nesocotita....tocmai de un fiu ...recunoscut de instanta. Tablourile nu se pot pastra in conditii mai bune in casa particulara decat in muzeu. Dar goana dupa averi nemuncite si nemeritate e o caracteristica a vremurilor noastre.
0
2
Sper din tot sufletul ca aceasta colectie sa ramana in patrimoniul public ! La asemenea valoare avocatii sunt in stare de orice...
1
2
Probabil ca parintii cunoscand ce copil au crescut, au donat totul statului. Daca castiga, vinde tot si hai la Monaco si Las Vegas
1
2
Hotilor la munca ...stat roman de cacat
5
0
este o lupta pentru asa zisele valori intre fosta si actuala directoare.cine ia mai mult
3
2
puna laba pe tablouri,bamditii dracului!
6
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108