REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bebeluş de câteva zile, născut cu o gravă malformaţie, operat de chirurgii de la Institutul Inimii Cluj

Bebeluş de câteva zile, născut cu o gravă malformaţie, operat de chirurgii de la Institutul Inimii Cluj

Replica API 11 ianuarie 2019 | 00:00 224

Un bebeluş născut la începutul anului la Cluj-Napoca cu o gravă malformaţie a inimii este operat vineri de o echipă de cardiologi de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din acest oraş, instituţie care efectuează asemenea intervenţii pentru pacienţi de toate vârstele.

Potrivit unei postări făcute pe reţeaua de socializare a parlamentarului Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, intervenţia chirurgilor clujeni a fost făcută după ce starea de sănătate a bebeluşului s-a deteriorat brusc.

"Acum două ore Ştefan a intrat în sala de operaţie unde medicul Manuel Chira şi echipa de cardiologi de la Institutul Inimii din Cluj se străduiesc să-i salveze viaţa. Planul iniţial care se centra pe o intervenţie în doi paşi la Clinica Polisano din Sibiu, intervenţie care trebuia realizată de medicul Costache şi echipa de cardiologi din Bristol, a fost abandonat pentru că starea de sănătate a lui Ştefan s-a deteriorat peste noapte. Le ţinem pumnii doctorilor din Cluj şi avem deplină încredere în profesionalismul lor!", scrie deputatul USR pe pagina sa de socializare.

Micuţul Ştefan Zoltan s-a născut în 2 ianuarie, la Cluj, şi a fost diagnosticat cu transpoziţia vaselor mari şi defect septal, o gravă malformaţie a inimii.

La acel moment, deputatul a făcut un apel public pentru găsirea unei soluţii de a-l opera pe nou-născut, în condiţiile în care cei doi medici din Transilvania capabili, potrivit postării, 'să opereze această malformaţie', doctorul Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj şi doctorul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Târgu Mureş, se aflau în concediu.

"Fac un apel public la medicii care sunt capabili să-l opereze pe acest copil să intervină şi să încerce să-i salveze viaţa. (...) Nu este niciun secret că România are o problemă uriaşă pe multe specializări, chirurgia cardiacă este una din ele", a scris la acel moment Ungureanu.

Potrivit acestuia, iniţial, medicii găsiseră soluţia unei operaţii care ar fi trebuit să fie efectuată pe 14 ianuarie la Sibiu, la Clinica Polisano, de o echipă de medici englezi din Bristol care vor opera gratuit pe cord mai mulţi copii cu grave malformaţii.

Deputatul clujean menţionează şi implicarea Ministerului Sănătăţii, dar şi a chirurgului Horaţiu Suciu şi a altor cadre medicale din ţară în rezolvarea acestui caz.

"Ministerul Sănătăţii s-a implicat activ, la câteva minute după ce am făcut publică situaţia acestui copil. Un consilier al doamnei ministru Sorina Pintea ţine legătura cu familia Zoltan şi cu medicii neonatologi. Îi mulţumesc profesorului Suciu de la Institutul de Cardiologie din Mureş pentru că, deşi se află în concediu, s-a mobilizat să evalueze acest caz împreună cu medicii de specialitate", a mai spus Ungureanu.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108