REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Beneficii și contraindicațîi hrean: în ce afecțiuni poate fi util

Beneficii și contraindicațîi hrean: în ce afecțiuni poate fi util

Replica API 4 iunie 2020 | 18:00 3532

Hreanul este o rădăcinoasa folosită atât pe post de condiment, ci și în scopuri medicinale. Această rădăcinoasa conține mulți compuși chimici care pot avea beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, astăzi ne dorim să aflăm ce efecte are hreanul și în ce afecțiuni este util, scrie doc.ro.

Hreanul (Armoracia rusticana) este o legumă cruciferă, el fiind din aceeași "familie" cu wasabi, varză, broccoli și varză kale. Plantă are o rădăcina albă și lungă, iar frunzele sunt foarte lungi și verzi. Când rădăcinile sale sunt tăiate, o enzima descompune un compus chimic pe nume sinigrina într-un ulei. Acest ulei, pe care oamenii de știință îl numesc izotiocianat, este cel care îi conferă hreanului acel miros specific și acel gust caracteristic.

Hreanul, ca sursă de nutrienți

Hreanul se consumă de regulă în cantități mici, iar o porție conține foarte puține calorii, însă în același timp, conține mai multe minerale și numeroși compuși vegetali.

O linguriță - adică 15 grame - de hrean preparat (adică rădăcina dată pe răzătoare și păstrată în oțet, sare ori zahăr, pentru a fi servită drept condiment) conține:

* 7 calorii

* sub 1 gram de proteine

* sub 1 gram de grăsimi

* 2 grame carbohidrați

* 0,5 grame fibre.

Hreanul conține și mici cantități de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienti.

Beneficii hrean

Originar din Europa, hreanul a fost folosit în medicină tradițională, în numeroase remedii, fie că extract (sub formă unui ulei), fie sub formă uscată sau sub formă de rădăcina proaspătă. În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infecțiile urinare, afecțiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrită și întinderile musculare.

Posibil remediu pentru migrene - Unii sunt de părere că ar putea fi un remediu pentru migrenă și se crede că datorită capacității sale de a îngustă vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însă nu există studii clinice care să susțînă folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.

Are efecte anti-cancer - Un studiu1 arată că, de fapt, hreanul conține compuși chimici care lupta contra cancerului, numiți glucozinolati. Studiul din 2016, de la Universitatea din Illinois arată că hreanul conține compuși chimici care ar putea ajută la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer în corpul uman. Oamenii de știință au putut să găsească pentru prima dată o asociere între hrean și activarea anumitor enzime de detoxifiere.

Cercetătorii subliniază că hreanul conține de 10 ori mai mulți glucozinolati decât "rudă" să, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun că nu va trebui să mâncăm hrean în cantități de ordinul kilogramelor: o linguriță din acest condiment aromat este suficientă pentru a ne bucură de beneficiile rădăcinii de hrean.

Are proprietăți antibacteriene - Uleiul care este eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile sugerează că hreanul poate să lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori și Salmonella.

Poate contribui la menținerea sănătății sistemului respirator - Consumul de hrean, după cum se știe, determina o senzație că de arsura la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calmă simptomele răcelilor și pentru a ameliora problemele respiratorii.

Un studiu realizat peste hotare a arătat că un supliment ce conținea 80 mg de rădăcină uscată de hrean și 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient că un antibiotic clasic în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și în tratarea bronșitei. Chiar dacă aceste rezultate indică faptul că hreanul poate să ajute sistemul respirator, sunt necesare mai multe cercetări pe această tema.

Contraindicații hrean

Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu vârste sub 4 ani, atunci când este consumat pe cale orală, deoarece poate cauza probleme digestive.

Nu se recomandă să se consume hrean în cantități mari, pe cale orală, dacă persoană este însărcinată sau alăptează. Tinctura de hrean nu este considerată un remediu sigur dacă este folosită în mod regulat ori în cantități mari, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.

Pentru că hreanul poate irită sistemul digestiv, nu se recomandă folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacienții boli inflamatorii intestinale, la cele cu infecții sau alte afecțiuni ale tractului digestiv.

Afecțiuni ce pot fi calmate cu ajutorul suplimentelor cu hrean

Hreanul sau armoracia rusticana se găsește în unele țări sub formă de supliment (cu administrare orală) și s-a sugerat că ar putea fi folosit în a trata infecțiile de tract urinar, pietrele la vezica urinară, infecțiile tractului respirator superior (bronșită și sinuzita), gută, reumatismul, afecțiunile ce au la baza calculi biliari, durerea cauzată de sciatică și ameliorarea colicilor abdominale.

Când remediile din hrean sunt aplicate local (folosite extern), ele pot fi de ajutor în cazul articulațiilor inflamate sau țesuturilor inflamate ori în situațiile în care există dureri musculare minore. Unele rapoarte indică faptul că rădăcina ar avea beneficii, însă lipsesc studii științifice cu rezultate definitive. Din acest motiv, se subliniază că ar fi necesare mai multe cercetări care să aibă hreanul în atenția cercetătorilor.

Hreanul se găsește, așadar, sub formă de supliment și sub formă de ceai. Pentru că nu se știe cu exactitate cât de sigure sunt remediile în aceste forme, trebuie să discuți cu medicul tău curant ori cu un fitoterapeut, pentru a fi sigur că iei dozele optime.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108