REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Beneficiile ceaiului de ghimbir sau cum te ajută „aurul din bucătărie“

Beneficiile ceaiului de ghimbir sau cum te ajută „aurul din bucătărie“

Replica API 3 februarie 2021 | 18:42 1117

Ceaiul de ghimbir, consumat cu moderație, are numeroase beneficii asupra sănătății noastre, datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare, antistres și antivirale. Îl numim aurul din bucătărie nu doar datorită culorii sale, ci și multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătatea noastră.

Ghimbirul nu este printre cele mai populare condimente la noi în țară, însă în bucătăria vestică este un ingredient esențial pentru multe preparate, în special în combinație cu usturoiul.

Ghimbirul oferă o savoare deosebită mâncării, însă este și unul dintre cele mai apreciate tipuri de infuzie. Ceaiul de ghimbir este puternic aromat și are tot atâtea calități că și rădăcina din care este extras. Pentru a păstra cât mai multe dintre acestea, este de preferat să realizați infuzia folosind ghimbir ras, în locul pliculețelor cu ceai disponibile în comerț, scrie doc.ro.

Puteți păstra ghimbirul în frigider chiar și o luna sau îl puteți congela, pentru a-l avea la îndemână oricând aveți nevoie de un ceai de ghimbir.

Adio grețuri matinale

Ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor însărcinate, pentru că reduce cu succes grețurile matinale. Se pot bea o cană cu ceai dimineață și una la prânz, ceaiul fiind neîndulcit și nu foarte fierbinte. Va diminua aciditatea din stomac și senzația de greață.

Același efect al ceaiului de ghimbir este util și în cazul persoanelor care au rău de mișcare: puteți bea o ceașcă cu ceai înainte de a pleca cu mașină sau avionul. Este, de asemenea, o soluție la care recurg și pacienții care au stări de vomă din cazul altor afecțiuni: cancer și chimioterapie, boli digestive, de ficat, etc.

Răceala se vindecă mai repede

Nu mai este de mult un secret că ceaiul de ghimbir este în top 10 cele mai recomandate remedii pentru răceală și gripă. Acest lucru se datorează conținutului foarte mare de antioxidanți, dar și aromei sale puternice. Lupta cu bacteriile și virusurile, este expectorant și antifebril.

Ceaiul de ghimbir decongestionează nasul și sinusurile, calmează durerea în gât, scade febra și este un foarte bun tonic, îmbunătățind starea generală a organismului. Atenție, însă, la combinațiile cu analgezice nesteroidiene, deoarece poate interacționa cu substanțele din compoziția acestora și poate cauza sângerări.

Mai puține probleme digestive

Din acest punct de vedere ghimbirul are și avantaje, dar și dezavantaje. Atunci când este consumat în exces, peste 3 căni de ceai zilnic, poate cauza probleme digestive, cum este indigestia. În cazul unui consum ținut sub control, are exact efectul contrar și te poate scapă de multe simptome neplăcute.

Ceaiul de ghimbir reduce balonarea și flatulență, calmează simptomele indigestiei și diareei și reglează tranzitul intestinal. În plus, ghimbirul are un puternic efect antispatic și protejează mucoasa gastrică. Poate fi consumat și după mesele grele, bogate în proteine și carbohidrați, sau în cazul persoanelor cu o digestie lentă și dificilă.

Efectul antiinflamator reduce durerea

Ceaiul de ghimbir poate lua cu succes locul ibuprofenului, pentru dureri de slabă și medie intensitate. Te poate ajută în cazul durerilor de cap, musculare, menstruale și articulare. Sigură regulă este să nu îl combini cu medicamente, ci să te bazezi doar pe efectele lui.

Taie câteva felii de ghimbir fără coajă și pune-le într-un vas cu un litru de apă clocotită, așteaptă 15 minute, apoi bea infuzia pe tot parcursul zilei, completând cu apă plata necesarul de hidratare. Poți face acest tratament timp de 3-4 zile, o dată pe luna, în perioada menstruală, sau când durerile articulare se acutizează.

Un sistem imunitar mai puternic

Ceaiul de ghimbir întărește sistemul imunitar prin concentrația de antioxidanți și substanțe active. Ghimbirul este bogat în potasiu, zinc, calciu și magneziu și vitaminele B6, C și D.

Este important să știi că ghimbirul reduce semnificativ stresul și oboseală, unii dintre cei mai mari dușmani ai unui sistem imunitar sănătos.

Adaugă 2 lingurițe de suc de lămâie în ceaiul tău de ghimbir și vei obține o poțiune magică pentru imunitate, pe care o poți folosi regulat pe toată durata sezonului rece.

Circulația sângelui este îmbunătățită

Ceaiul de ghimbir are efecte miraculoase și asupra circulației sângelui. Ajută la oxigenarea creierului și, implicit, la lupta cu stresul, o memorie mai bună și o atenție crescută.

Păstrează vasele de sânge sănătoase și te poate scapă de problemele circulatorii, din cauza cărora ai mereu mâinile și picioarele reci. Mai mult decât atât, unele studii au demonstrat o creștere a nivelului de eritrocite în cazul persoanelor care beau ceai de ghimbir. Eritrocitele sunt globulele roșii din sânge, care transporta oxigenul molecular între țesuturile organelor.

Contraindicațiile ceaiului de ghimbir

Deși lista de beneficii este bogată, ceaiul de ghimbir are și câteva riscuri, în special atunci când este consumat foarte concentrat și în cantități mari, zilnic. Nu trebuie să folosiți mai mult de 100 de grame de ghimbir pe parcursul unei zile. Cantitatea ideală pentru infuzie este de 2-3 linguri (40 - 60 grame) de ghimbir ras într-un litru de apă.

Prea mult ghimbir poate cauza probleme digestive, că diareea sau senzația de vomă. Din cauza efectului tonic, ceaiul de ghimbir poate cauza insomnie, de acea se recomandă să nu îl consumăm după ora 4 după-amiază.

Consumul de ceai de ghimbir în cazul diabeticilor este încă sub semnul întrebării. Deși unii specialiști spun că nu există riscuri, au existat cazuri în care prea mult ceai de ghimbir a scăzut nivelul de glucoză din sânge.

Ghimbirul este un bun decongestionant și antiinflamator, dar în același timp fluidizează sângele, ceea ce poate reprezenta o problema pentru pacienții care suferă de boli ale sângelui. Și cei cu hipertensiune trebuie să discute cu mediul înainte de a consumă ceai de ghimbir, pentru că asociat cu medicamentele pentru hipertensiune, poate crește efectul acestora atât de mult, încât tensiunea să fie mult prea mică.

În cazul femeilor însărcinate, se recomandă ceaiul de ghimbir doar în primele 3-4 luni de sarcina și nu mai mult de 2 căni pe zi. Unii specialiști afirmă că excesul poate cauza toxicitate, cu efecte asupra fătului. Aceleași riscuri se aplică și femeilor care alăptează. Că să te asiguri că nu vor există probleme, discuta cu medicul tău.

Un alt efect neplăcut al ceaiului de ghimbir este că poate îngreuna efectul anesteziei și este contraindicat persoanelor care urmează să se opereze.

Cum faci ceai de rădăcină de ghimbir

Acesta este ușor de preparat. Înainte de a începe să prepari ceaiul, vei avea nevoie de o bucățică de 5 cm de ghimbir crud și de o cană și jumătate sau de două căni cu apă. Apoi trebuie doar să urmezi procedura simplă de preparare.

Cureți de coajă rădăcina de ghimbir și o tăi felii subțiri, pentru a te bucură din plin de cantitatea de ghimbir pe care o folosești. Fierbi feliile în apă 10 minute. Dacă vrei să obții o aromă mai puternică, le fierbi 20 de minute și adaugi mai mult ghimbir. Oprești focul și apoi lași ceaiul să infuzeze. Adaugi, dacă vrei, zeamă de lămâie verde și/sau miere dacă vrei să îl îndulcești sau să ii dai o aromă aparte. Bucură-te la final de un delicios ceai de ghimbir.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in tuica fiarta, sa vezi lucru!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108