REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bisericile de cretă de la Murfatlar, în vizorul Consiliului Județean Constanța

Bisericile de cretă de la Murfatlar, în vizorul Consiliului Județean Constanța

Replica API 8 iunie 2018 | 01:50 565

Se caută surse de finanțare pentru protejarea complexului rupestru

Unul dintre cele mai importante obiective cultural –istorice din județul Constanța, Complexul rupestru de la Murfatlar, se degradează pe zi ce trece. Deși de o importanță crucială pentru înțelegerea începuturilor creștinismului pe meleagurile noastre – specialiștii spunând că în bisericile de aici se rugau primii creștini din Dobrogea – de decenii bune, bisericuțele de cretă se deteriorează. Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a afirmat că în prezent se caută soluțiile pentru protejarea corespunzătoare a monumentului, dar și pentru punerea lui în valoare.

Sursă foto: ziarul Lumina

Complexul rupestru de la Murfatlar, cu cele patru bisericuțe și două paraclise, are o importanță deosebită în istoria creștinismului în Dobrogea. Specialiștii cred că aici, în acest ansamblu care datează din secolul al X-lea, s-au rugat primii creștini autohtoni. Ansamblul a fost descoperit, întâmplător, în anul 1957, în timpul exploatării de la cariera de cretă. Dacă până să fie descoperit, complexul era protejat natural, fiind acoperit de un mal de pământ, de când a fost scos la suprafață,a început să se degradeze. În urmă cu aproximativ jumătate de veac, a fost construit un acoperiș din beton armat și fibră de sticlă, cu scopul de a proteja obiectivul istoric. De atunci, însă, nu a mai fost luată nicio măsură, astfel că efectul trecerii timpului, dar și al furtunilor a început să se vadă. În plus, spun specialiștii din cauza acoperișului, în interior se creează un efect de seră, care accentuează deteriorarea construcției.

Este nevoie de soluții, cât mai urgente, pentru protejarea monumentului istoric. Și, de ce nu, inclusiv pentru punerea lui în valoare, având în vedere că este unic din Europa și ar putea fi un principal punct de atracție turistic. În prezent, din cauza stării de deteriorare, nu este deschis publicului.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a afirmat, miercuri, 6 iunie a.c., cu prilejul vizitei ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, că se are în vedere și protejarea acestui obiectiv cultural – istoric.

„La Murfatlar, încercăm să punem în valoare Complexul rupestru. Lucrăm la un proiect. Știți că lucrurile au fost mai delicate în anii anteriori. Încercăm, în următoarea perioadă, să găsim soluții pentru realizarea acestei investiții, pentru acest monument istoric important pentru Constanța. Am fost în interior, cu toate că la această oră nu este recomandat să fie vizitat, am vrut să văd cu ochii mei care este situația. Au fost făcute niște mici greșeli în trecut, dar în perioada următoare cred că vom găsi sursele de finanțare pentru a reabilita acest obiectiv”, a precizat Marius Horia Țuțuianu.

De altfel, și în trecut monumentul istoric a fost în atenția autorităților, atât a celor locale, județene, cât și centrale. De fiecare dată, însă, demersurile de protejare s-au împotmolit la capitolul finanțare. Arheologii spun că este nevoie de o investiție majoră, poate chiar de ordinul milioanelor de euro, pentru realizarea unei protecții reale, care să reprezinte „salvarea” acestui frumos lăcaș cultural religios.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108