REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BNR, în RĂZBOI cu PSD!

BNR, în RĂZBOI cu PSD!

Replica API 31 decembrie 2017 | 23:04 453

Război total între PSD și Banca Națională. Liderul PSD, Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose au aruncat pe piață mai multe cifre, cei de la BNR dau replica și arată că aceștia nu cunosc situația reală a economiei.

”Ca urmare a difuzării în mass media a unor afirmaţii şi comentarii eronate referitoare la date statistice privind încasările şi plăţile externe solicitate de către BNR mai multor instituţii fără scop lucrativ, între care şi Partidul Social Democrat, pentru corecta informare a publicului facem următoarele precizări:

1. Banca Națională este abilitată să elaboreze balanța de plăți a României, în conformitate cu art.9 alin.(2) din Legea nr. 312/2004, lucrare periodică aflată la dispoziția publicului (https://www.bnr.ro/Balanta-de-plati---BPM6-11132.aspx). Balanța de plăți reprezintă sinteza tranzacțiilor economice și financiare ale României cu restul lumii, referitoare la bunuri, servicii, venituri primare, transferuri fără contraprestație (donații, ajutoare și altele asemenea), precum și la creanțe și obligații financiare.

2. Pentru realizarea balanței de plăți, BNR colectează date statistice din surse de date administrative (de la Institutul Național de Statistică și de la alte autorități publice), precum și din cercetări statistice directe trimestriale (în care persoanele juridice incluse în eșantioanele cercetărilor statistice raportează datele în structura solicitată de BNR).

3. Una din componentele balanței de plăți o reprezintă comerțul internațional cu servicii. Pentru colectarea datelor statistice necesare, Banca Națională a României realizează cercetarea statistică trimestrială Comerțul internațional cu servicii, pe un eșantion reprezentativ de entităţi raportoare, actualizat anual. În anul 2017, eşantionul a inclus aproximativ 7.400 de entități, atât firme, cât şi instituţii fără scop lucrativ.

Firmele sunt incluse în eșantionul cercetării statistice pe criterii de reprezentativitate. Principala sursă pentru realizarea bazei de sondaj o reprezintă raportările fiscale (VIES, pentru comerțul intracomunitar și decontul de TVA - declarația 300, pentru comerțul extracomunitar). Sunt selectate în eșantion cele mai mari entități după volumul comerțului internațional cu servicii, astfel încât gradul de acoperire a eșantionului la nivelul întregii populații statistice să fie de 85% pe toate categoriile (export intracomunitar, export extracomunitar, import intracomunitar, import extracomunitar).

Începând cu anul 2017, în eșantionul cercetării statistice Comerțul internațional cu servicii au fost adăugate instituții fără scop lucrativ (asociații, fundații, partide politice, patronate, organizații sindicale, culte religioase, alte persoane juridice înfiinţate în baza unor legi speciale). Introducerea acestei noi categorii de raportori a fost necesară întrucât, din luna octombrie 2016, rezidenții nu mai au obligaţia de a completa formularele de încasări și plăți externe (Dispoziție de încasare externă (DIE), respectiv Dispoziție de plată externă (DPE)), în condițiile implementării în legislația națională a Regulamentului UE nr.924/2009 privind plățile transfrontaliere în Comunitatea Europeană.

sursa: b1.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bnr niste jegosi, sa ne zica si noua bnr ce salarii au angajatii, ca sunt secrete. Se invart sume de 4-5000 euro de persoana, dar e secret. Taiete salariile la jegurile astea
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108