REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Bolile au făcut ravagii vara aceasta. Spitalul de Boli Infecţioase, supraaglomerat

Bolile au făcut ravagii vara aceasta. Spitalul de Boli Infecţioase, supraaglomerat

Replica API 23 septembrie 2016 | 00:00 444

Halichidis: Igiena românului este una destul de precară

Halichidis: Igiena românului este una destul de precară

Stela Halichidis

Cazurile de meningită semnalate la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au trezit spaimă în rândul constănţenilor. Nu mai puţin de 70 de pacienţi, cei mai mulţi dintre ei copii, au ajuns pe paturile de spital. Pentru că în această vară numărul turiştilor de pe litoral a fostul unul destul de mare şi pentru că apa mării a fost extrem de caldă, bacteriile s-au înmulţit cu uşurinţă. Din această cauză Constanţa s-a confruntat cu un val de meningită în ultimele două luni. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au făcut câteva precizări în legătură cu aceste cazuri.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Stela Halichidis, a afirmat că a fost o perioadă destul de grea. „Am avut foarte multe cazuri de meningită toată vara, însă au fost forme destul de uşoare. Comparativ cu anul trecut creşterea a fost una destul de mare. Noi le-am identificat ca fiind nişte enterovirusuri şi pentru asta am făcut teste de înaltă performanţă pe care am cheltuit foarte mulţi bani ca să punem un diagnostic corect.

Aceste virusuri s-au transmis pe cale digestivă, prin lipsa de igienă, mai ales că vara asta a fost foarte aglomerat şi apa a fost foarte caldă. Igiena românului este una destul de precară şi ar trebui făcută educaţie sanitară”, a declarat conf. univ. dr. Stela Halichidis. Amintim că Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a participat, prin dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului Supraveghere Control Boli Transmisibile din cadrul instituţiei, la Colegiul Prefectural desfăşurat miercuri, 21 septembrie, pentru a prezenta lămuriri cu privire la apariţia unui caz de infecţie cu virusul West Nile pe teritoriul judeţului.

Supravegherea infecţiei cu virusul West Nile se efectuează în fiecare an în baza prevederilor metodologiei transmise şi emise de către Centrul Naţional de supraveghere şi control din cadrul Institutului Naţional de Sănătate publică din Bucureşti, în perioada mai-octombrie. De la începutul anului şi până în prezent, au fost emise până în prezent 16 suspiciuni clinice de meningită cu West Nile.

Din cele 16 cazuri înregistrate, unul este în judeţul Tulcea, iar altul în Ialomiţa. Celelalte 14 cazuri implică persoane cu domiciliul stabil în judeţul Constanţa, 13 au fost infirmate în baza datelor din laborator, iar al patrusprezecelea caz, un baiat în vârstă de 15 ani din Mangalia a fost diagnosticat, la prima analiză efectuată în data de 14 septembrie, ca fiind pozitiv, infectat cu virusul West Nile.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108