REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Bolnavii HIV-SIDA din Constanţa nu mai primesc reactivii necesari pentru analizele specifice

Bolnavii HIV-SIDA din Constanţa nu mai primesc reactivii necesari pentru analizele specifice

Replica API 29 octombrie 2012 | 00:00 125

Nu sunt bani

Nu sunt bani

Bolnavii HIV-SIDA din Constanţa nu mai primesc reactivii necesari pentru analizele specifice. Tratamentul necesar unui bolnav infectat cu virusul HIV constă nu numai în administrarea de medicamente, ci şi în efectuarea unor analize specifice la fiecare trei luni, lucru care a fost posibil până acum doi ani.

Cu toate că bugetul alocat pe HIV este mai mare decât tot bugetul spitalului, analizele se efectuează acum o dată pe an, pentru că lipsesc banii pe care Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa ar trebui să-i primească de la Casa Naţională de Asigurări. Nu orice pacient suspectat că ar avea acest acest virus ajunge în acest spital. "Din vina altor afecţiuni, testele rapide, care se iau numai după consilierea prealabilă a pacientului conform legislaţiei în vigoare, pot fi fals pozitive. Din această cauză trebuiesc confirmate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, apoi la Bucureşti, şi dacă pacientul corespunde criteriilor legale, abia atunci se instalează tratamentul", a declarat, pentru "Replica", Stela Halichidis, managerul SCBI. Dacă tratamentul nu este efectuat corect sau dacă pacientul refuză sau uită să ia medicamentele, poate contacta infecţii. Mulţi dintre ei au, din acest motiv, şi tuberculoză. Virusul TBC, fiind unul aerogen, pune în pericol şi personalul spitalului, care este nevoit să intre în contact permanent cu ei, dar şi pe ceilalţi pacienţi care vin să se trateze, nu să se îmbolnăvească. Aceştia ar trebui internaţi la Spitalul TBC, trataţi, şi după vindecare readuşi la SCBI. Se întâmplă şi în alte spitale, în orice departament, să fie descoperiţi pacienţi purtători ai acestui virus. Cadrele medicale de acolo ar trebui să-i trateze întâi de afecţiunea pentru care au fost internaţi şi abia apoi să-i trimită la SCBI, pentru că, dacă respectă protecţia muncii, nu pot contacta boala.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108