REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BRACONAJ ARHEOLOGIC. Comori istorice ale Dobrogei, vândute la negru în Germania!

BRACONAJ ARHEOLOGIC. Comori istorice ale Dobrogei, vândute la negru în Germania!

Replica API 16 iunie 2018 | 00:08 400

Un bărbat cu dublă cetățenie, româno-germană, a fost trimis în judecată, pentru spălare de bani într-un dosar de braconaj arheologic. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 – 2015, Constantin Pâslaru, care este stabilit în Germania, ar fi tranzacționat peste 7.000 de monede și peste 800 de alte bunuri arheologice, despre care știa că provin din situri arheologice din Constanța și Tulcea și erau obținute în mod ilegal, prin detecții neautorizate.

Dosarul s-a aflat în ancheta Direcției de Investigații Criminale și a fost realizat în cooperare cu autoritățile judiciare germane, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În perioada 2009 – 14 octombrie 2015, inculpatul Pâslaru Constantin a dobândit şi deţinut un lot de 7005 monede şi 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, iar după efectuarea unor operaţiuni specifice de curăţare, restaurare şi conservare, a schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piaţa internaţională de antichităţi, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul știa că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni, de la o grupare infracțională care ar fi efectat detecţii neautorizate, în siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea, de unde ar fi sustras artefactele. După efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, ar fi schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.

Astfel, bunurile ajungeau la Pâslaru pentru valorificare, prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale.

„Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național. În urma acțiunii Poliției Române, lotul de monede (alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint), precum și celelalte bunuri arheologice (cuprinzând 55 vârfuri de săgeată - semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr., un pumnal akinakes - o piesă arheologică rară, pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.) au fost indisponibilizate”, au mai arătat anchetatorii.

O parte din banii rezultați ar fi fost transferați către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România.

Valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la 400.000 de euro.

Cercetările sunt continuate în cauză, sub supravegherea Tribunalului Hunedoara.

La activitățile desfășurate în această cauză complexă au participat și polițiști de investigații criminale din Hunedoara.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca nu se investeste in cunoasterea istoriei macar cu interes daca tot zic ca n-au bani in pastele mamii lor de lepre ca m-am saturat sa vad cum se farama orasul vechi ca sa nu mai zic si de orasul "nou". Am fost azi la muzeul bailor romane. Ala-i muzeu futu-va-n gura de javre? 10 lei intrarea ca sa vad o hala goala cu 3 pietre? Si cele 4 placi informationale iti explica succint ca ba p'aici erau baile. Nu pleci si tu cu ceva sa simti ca ai mai aflat ceva folositor. N-am aflat decat ca am dat 10 lei sa vad o cladire care sta sa cada ce se face ca pastreaza mozaicul bailor romane.
1
0
daca orasul ar fi avut un primar interesat in acest oras si populatia ar fi direct interesata in respectarea legilor.uitati-va la toate obiectivele de interes istoric si cultural in ce stare de degradre au ajuns fara ca primarul fagadau sa miste un deget.ma intreb daca acesti alesi iubesc orasul nostru si cit de competenti sunt in a-l administra.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108