REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

BRĂȚĂRILE electronice, noile ACCESORII pentru AGRESORI

BRĂȚĂRILE electronice, noile ACCESORII pentru AGRESORI

Replica API 14 ianuarie 2022 | 19:17 1299

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne a anunţat implementarea brățărilor electronice pentru agresori. Potrivit acestuia, proiectul pilot despre care este vorba va fi implementat în trei județe și în București, peste nouă luni. Brățările vor avea ca scop monitorizarea prin GPS a victimelor și agresorilor în cazul emiterii unui ordin de protecție. Suma prevăzută este de 32 de milioane de lei, care va asigura, pentru început, achiziția a 964 de kituri de monitorizare și a infrastructurii hardware și software pentru următorii 3 ani. În aprilie 2021, Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede monitorizarea electronică a agresorilor. Ce părere au victimele unei agresiuni despre această procedură?

Guvernul a adoptat miercuri, operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică, în conformitate cu prevederile legii aprobate anul trecut. Prin investiția aprobată de miniștri vor fi cumpărate sisteme informatice, aplicații și echipamente de comunicații. Suma care va asigura, pentru început, achiziția a 964 de kituri de monitorizare și a infrastructurii hardware și software pentru următorii 3 ani, este de 32 de milioane.

Ce precizări face Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode a precizat că până în 2025 se vor achiziționa 15.000 de kituri de monitorizare electronică, iar sistemul va fi implementat în trei județe și în Capitală.

”Până în 2025, efortul bugetar va include achiziția unui număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronic. După ce realizăm aceste achiziții vom operaționaliza acest proiect în 3 județe și în municipiul București... Încă nu am luat o decizie. Sunt mai mulți factori care vor concura la o decizie. Vrem să avem, pe de o parte, județe cu un număr ridicat de astfel de situații. În același timp, vrem să vedem și cum ne descurcăm cu semnalul în zone îndepărtate, vom lua cu siguranță un județ de la granița României și sunt mai mulți factori care vor concura la decizia finală pe care noi o vom prezenta public”, a declarat Lucian Bode.

Potrivit statisticii, aproape 45.000 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate în România în primele 11 luni ale anului 2021.

Anul trecut, Klaus Iohannis a promulgat un act normativ

Amintim că în data de 21 aprilie 2021, actul normativ, ce prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică – SIME, a fost adoptat de Camera Deputaților și promulgat de către Klaus Iohannis, informații transmise de Administrația Prezidențială.

SIME este definit drept un ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuțional penale.

Ce prevede mai exact legea promulgată de Klaus Iohannis în 2021

Legea prevede monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi executorii penale. Mai exact, agresorii sub control judiciar, în arest la domiciliu sau vizați de ordine de restricție vor putea fi supravegheați prin brăţări electronice care să le monitorizeze prin GPS mişcările, iar actul normativ reglementează crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică.

Părerea unei victime din Constanța cu privire la monitorizarea agresorilor

Victima unei agresiuni, din Constanța, și-a exprimat părerea cu privire la monitorizarea atacatorilor, pentru reporterii Replica. Tânăra a precizat că anul trecut a fost victima unei agresiuni, prin urmare aceasta a obținut un ordin de protecție pentru atacator. Ordinul de protecție nu a fost respectat de către individ, care a continuat să o terorizeze pe tânără. Motiv pentru care, aceasta consideră că adoptarea măsurii cu privire la brățările cu rol de monitorizare a agresorilor, constituie un fapt favorabil în prevenirea încălcării legii.

”În vara anului trecut, am reușit să obțin un ordin de protecție pentru fostul meu soț, pe motivul că acesta mă agresa verbal în fiecare dimineață prin intermediul unor mesaje transmise pe rețelele sociale, iar seara, pe drum, când veneam de la serviciu, acesta îmi ținea calea și devenea violent când încercam să trec pe lângă el. După ce am obținut ordinul de protecție, acesta mi-a dat pace doar 2 zile, după care a început să-și reia obiceiurile. A durat ceva timp până s-a rezolvat situația. Tocmai de aceea, din punctul meu de vedere, ideea de implementare a unor dispozitive de urmărire pentru acești indivizi este una foarte bună, deoarece agresorii își vor lăsa victimele în pace după emiterea ordinului de protecție”, a precizat I.C, solicitantă a unui ordin de protecție.

M.O.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108