REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Bullying-ul în școlile din Constanța, un fenomen greu de stopat! Video

Bullying-ul în școlile din Constanța, un fenomen greu de stopat! Video

Cristina BĂRBUCEANU 27 noiembrie 2022 | 00:00 2032

Bullying-ul în școli a devenit un fenomen pe care autoritățile nu reușesc să-l controleze. Școala este mediul propice pentru descărcarea  de frustrări, pentru că aici copilul își poate manifesta lupta pentru putere. În școală, copilul caută un individ mai slab decât el și încearcă să-l domine și, prin intermediul lui, să scape de problemele sale. Despre acest subiect, dar și despre alte probleme, a vorbit, în studioul Replica, Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Bullying-ul în școli, o problemă cât se poate de actuală

Fenomenul bullying-ului din școli este un aspect cât se poate de actual și în școlile din Constanța. Desigur, bullying-ul este de mai multe tipuri: atât între elevi, cât și realizat de către profesor asupra elevilor, și invers.

Ariana Dudună

În legătură cu bullying-ul, elevii fac adesea sesizări instituțiilor abilitate și Asociației Elevilor, pentru a fi cumva apărați.

Despre acest subiect sensibil, mai multe lămuriri aduce Ariana Dudună, președinte al Asociației Elevilor din Constanța: „Există cazuri de bullying, există cazuri în care atât elevii între ei ajung să facă bullying, dar există și cazuri de profesori abuzivi. De fiecare dată când am întâlnit un caz concret, am acționat și am făcut diferite demersuri pentru a ne asigura că se oprește, însă acest fenomen ar trebui să fie oprit de la sursă. Și aici vorbim, în cazul cadrelor didactice, poate de formări intense ale acestora sau de un sistem de monitorizare și raportare mai rapid și prompt, dar la nivelul elevilor, atunci când vorbim de situații de violență în școli, doar pentru că acum Ministerul Educației desfășoară diferite campanii pe violența în școli, discuția nu trebuie să fie una strict de sancționare a elevilor. Dacă dorim să oprim violența în școli, nu o să o oprim niciodată nici prin sancționări aspre, nici prin a face poliție în școli.”

Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța

În ceea ce privește zonele din care se fac sesizările cu privire la bullying, Ariana Dudună a adăugat: „Sesizările cu privire la bullying le-am primit atât din oraș, cât și din județ (...). Situațiile sunt destul de multe. Ultima sesizare am primit-o cred că acum o săptămână de la un părinte care mi-a spus că fetița ei este agresată și care avea nevoie de sprijin pentru că nu știe cum să procedeze. Pentru soluționare, suntem în discuții, era vorba de niște fapte care intră în incidență penală și urma să o sprijinim să facă demersurile”.

Elevii constănțeni, mai ales cei din mediul rural, mor de foame și abandonează școala din cauza lipsei banilor

Elevii constănțeni semnalează Asociației Elevilor nenumărate probleme, mai ales de natură socio-economică, probleme care, dacă nu sunt remediate la timp, pot afecta grav sănătatea mentală a elevilor de azi și adulților de mâine. Problema abandonului școlar este una cât se poate de actuală, dar pentru care pare că nu se găsesc soluțiile. Ariana Dudună a declarat că Asociația pe care o conduce se ocupă și de acestea:  „Este nevoie să se ia măsuri contra abandonului școlar și pentru a sprijini astfel de elevi. Există multiple măsuri indicate de noi; cele pe care am insistat cel mai mult ar fi programul masă caldă și transportul gratuit al elevilor”. Întrebată de ce programul „masa caldă” întârzie atât de multe, Președintele Asociației a oferit lămuriri: „Există mai multe probleme la nivelul programului, însă principala problemă este că el nu a fost generalizat suficient, chiar dacă a crescut numărul de școli față de anul trecut. Creșterea este una mult prea lentă. Mai mult, pentru un astfel de program ar trebui să se implice inclusiv autoritățile locale, tocmai pentru că, pe lângă acest program pilot derulat de Ministerul Educației, autoritățile locale pot și au posibilitatea să înființeze cantine școlare și se le subvenționeze. Din păcate, cel puțin la nivelul județului Constanța, autoritățile locale nu au asigurat subvenții pentru cantine, deși au această posibilitate legală.”, sesizările venind predominant din mediul rural.

La fel stă treaba și cu bursele sociale, care „au fost tăiate de fosta conducere a Ministerului Educației, deci de ministrul Sorin Câmpeanu, printr-un Ordin de Ministru, însă noua conducere a Ministerului, adică doamna Ligia Deca, a dat dovadă că nu își dorește să modifice această greșeală (...) În continuare, avocatul poporului, din ce am înțeles, verifică și a început să dispună anumite proceduri cu privire la acest ordin. Avem elevi, atât în asociație, cât și cu care suntem în contact, care au solicitat avocatului poporului să inițieze o acțiune în anulare pentru o anulare a ordinului respectiv.”

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920