REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Camera cu care au filmat scafandrii morti la epava Medy este expertizata de SRI

Camera cu care au filmat scafandrii morti la epava Medy este expertizata de SRI

Replica API 6 ianuarie 2011 | 00:00 493

Ancheta continua la institutul de tehnici avansate

Ancheta continua la institutul de tehnici avansate

Cu toate că au trecut mai mult de trei săptămâni de când angajaţii societăţii turceşti Aras au găsit trupul neînsufleţit al lui Cătălin Ispas, care purta pe braţ o cameră video, imaginile nu au fost încă vizionate. "Filmul deocamdată nu a fost văzut. Camera a fost trimisă la Institutul de Tehnici Avansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, costumele şi echipamentul celor doi scafandri, Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu, vor fi supuse, în următoarele zile, unor expertize la Centrul de Scafandri din Constanţa", a declarat, pentru cotidianul "Replica", avocatul Cătălin Filişan, care este avocatul familiei Ispas în procesul împotriva angajatorului şi autorităţilor.

Reamintim că cei doi scafandri, Cristian Zarafu, de 38 de ani, şi Cătălin Ispas, de 26 de ani, au pierit în apele Mării Negre pe data de 9 septembrie, când au coborât în adâncuri pentru a filma epava navei Medy, scufundată pe data de 1 septembrie. Patru angajaţi ai firmei Hunter's s-au deplasat în zona în care s-a scufundat nava Medy, pentru a filma epava. Operaţiunea s-a încheiat cu succes o dată, a doua oară însă s-a transformat în disperare. Doi dintre scafandri - Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas - nu au mai apărut la suprafaţă. În căutarea celor doi bărbaţi dispăruţi s-au implicat atât scafandri de la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), cât şi scafandri de la Marina Militară. Cu toate acestea, cei doi au fost găsiţi în luna decembrie de către angajaţii societăţii turceşti Aras, care a fost angajată de către asiguratorul navei Medy să execute lucrările de scoatere a celor 22 de tone de combustibil din epavă. Ambii scafandri au fost găsiţi în compartimentul motoarelor. Cristian Zarafu a fost şef al echipei de scafandri de la Agenţia Română pentru Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, şi se angajase la Hunter's, iar Cătălin Ispas era angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea", pe 1 august fiind avansat la gradul de locotenent. Nava "Medy", sub pavilion Turcia, s-a scufundat pe 1 septembrie, fiind încărcată cu 3.247 de tone de fier vechi. Cargoul plecase din dana 115 a Portului Constanţa Sud Agigea, cu destinaţia Istanbul.

Jorj Unciuleanu s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă

Pe numele patronului societăţii comerciale Hunter's Company SRL, Jorj Unciuleanu, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost depusă o plângere penală pentru ucidere din culpă. Potrivit plângerii penale, "modul în care a fost organizată, dispusă, coordonată şi efectuată activitatea de scufundare din data de 09.09 2010 de către numitul Jorj Unciuleanu reprezintă o încălcare gravă a Normelor privind pregătirea, organizarea şi protecţia muncii în activitatea de scufundare (Ordinul Ministrului Muncii şi protecţiei Sociale publicat în Monitorul Oficial al României, numărul 272/23.11.1995)". Cei doi scafandri lucrau la firma Hunter's în baza unor contracte de colaborare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108