REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Canabisul a „DETRONAT” etnobotanicele, la Constanţa! Peste 100 de persoane au ajuns la URGENŢĂ!

Canabisul a „DETRONAT” etnobotanicele, la Constanţa! Peste 100 de persoane au ajuns la URGENŢĂ!

Replica API 6 septembrie 2017 | 00:00 398

O nouă campanie antidrog

O nouă campanie antidrog

Cel mai consumat drog în lume, în Europa dar și în România, este canabisul. După ultimii indicatori, se pare că acest drog este cel mai consumat și în Constanța, ceea ce înseamnă că a luat locul etnobotanicelor. Anul trecut, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța au ajuns 156 de persoane ce au necesitat îngrijiri medicale. Pe această cale, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța a demarat o nouă campanie numită #potaltfel, care va dura circa un an de zile.

Chiar dacă multe persoane consideră că marijuana este un drog inofensiv și "natural", studiile ne arată contrariul. "Ideea campaniei noastre est faptul că un comportament de tip adictiv, cum este marijuana, duce după sine la alte tipuri de comportamente adictive. Practic, este un drog care duce către policonsum, către consumul altor droguri mai puternice.

Și aici mă refer la cocaină, la ecstasy, la amfetamine și metamfetamine", a declarat comisarul șef Marius Cristian Oprișan, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți 5 septembrie anul curent, la care a participat și subprefectul Mustafa Levent Accoium, dar și Marian Țuțuianu din cadrul Direcției de Sport și Tineret a Județului Constanța. De menționat este faptul că, la malul mării, CPECA are 55 de beneficiari în momentul de față, dintre care 50 sunt majori.

19 au venit din propria inițiativă, 24 sunt deferiți de către DIICOT, 6 de Serviciul de Probațiune, 2 de către familie, 1 de către IPJ și 2 – în alte situații. 38 sunt consumatori de canabis, 14 de noi substanțe psihoactive (etnobotanice), 2 de ecstasy și 1 de alcool. În ceea ce privește prezența în Urgența Spitalului Clinic Județean de Urgență, în anul 2016, aceasta s-a ridicat la 156 de persoane, ele solicitând ajutor în urma consumului de droguri. Dintre ele, 52 de persoane pentru policonsum, peste 36 pentru canabinoizi, 3 pentru cocaină, 4 pentru opiu, 19 barbiturice etc..

Consumul de canabis, în creștere. Este peste cel de etnobotanice!!!

"Plecând de la aceste date, Agenția implementează această campanie #potaltfel, pentru că 'pot' provine din engleză și înseamnă marijuana. Este o combinație de cuvinte. În special ne adresăm populației cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, pentru că, așa cum am mai spus, este populația care inițiază acest consum, este grupa care ajunge cel mai mult în asistență integrată, în Unitățile de Primiri Urgențe din pricina consumului de marijuana.

Dar care are și o percepție greșită cu privire la riscurile consumului acestei substanțe. Colegii mei care răspund de această campanie vă pot spune că, până în prezent, la majoritatea campaniilor noastre de prevenire, în special pe parte de informare în unitățile școlare, cele mai frecvente erau pe parte de marijuana, de canabis. Deci, tinerii erau foarte interesați de aceste substanțe.

Dar campania se adresează populației generale cu vârste între 15 și 64 de ani, dar cu predilecție spre grupa de vârstă precizată mai sus. Și nu neapărat numai celor care consumă. Nu, și celor care nu consumă, tocmai pentru a fi informați. Campania se derulează pe o perioadă de aproximativ un an de zile. Pe lângă aceste activități informative derulate în unități școlare și mediul universitar, unde vor fi și dezbateri, va fi și un marș cât și alte activități, între care și sportive", a declarat Marius Cristian Oprișan, șeful CPECA. Acesta a adăugat faptul că, în anul 2016, centrul a acordat asistență integrată unui număr de 160 de persoane consumatoare de droguri. Dintre acestea, 91 erau consumatoare de canabis, 59 de noi substanțe prihoactive (etnobotanice) etc..

"Vedeți diferența. Dacă acum doi ani avea cele mai multe persoane consumatoare de noi substanțe psihoactive, iată că în 2016, față de 2015, s-a inversat și cele mai multe persoane se află în asistență pentru consum de canabis", a mai spus Oprișan. Tot el a menționat că foarte multe persoane au percepții greșite în ceea ce privește riscurile consumului de canabis, considerându-l inofensiv. Însă, lucrurile nu stau chiar așa întrucât este vorba despre o portiță către alte droguri, practic îți pierzi controlul. De menționat este și faptul că acest consum amplifică stările anxioase și poate duce la depresii severe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi nu avem bani sa ne tratam copiii bolnavi de boli,grave,si mor PE capete,nu avem dupa CE bea APA,si ne framinta drogurile ,cine vrea sa se omoare incet,incet,si nu accepta ajutor de la specialisti ,e problema lor,dar sufera cei din familie,in loc sa caute sa munceasca,Mai bine Baga in ei moarte ,lenta,pacat mare,CA Mai sint tineri vulnerabili care cred ca-si rezolva problemele personale cu droguri,cu moarte lenta,pacat
3
0
In Romania este greu sa faci legi cu niste legiuitori tembeli,care se ghideaza dupa sabloane sau si mai rau,dupa mintile lor contorsionate. Noi am votat acesti legiuitori,nu americanii,nu olandezii,nu ciuma rosie din inima Rusiei. Din randurile noastre provin si abuzatorii,si tradatorii de tara Noi in schimb suntem contemplativi si dormim,sau iesim cu ,,hastaguri'' sa aparam clici antiromanesti. Asta avem, ce maritam. Despre drogati si ce vor ei,ma pis cu bolta. Cei din Taiwan,Indonezia,au inteles ce merita traficantii de droguri adevarate.
2
0
BCCO ramane fara obiectul muncii daca o legalizeaza d-aia se opun cretinii si determina prin asta drame mult mai mari. Asa daca era legal in spatii special amenajate si sub control medical scoteam tembelii de pe strada si mai ales de la volan. Iar ptr asta de la 11:04 ia-mi ip-ul in gura.
2
3
Ptr cel de la 08.45: BCCO ar fi interesat de o prietenie cu Ip-ul tau!!!
5
2
De unde stii tu? DIICOT ar fi tare interesat...
2
2
nu ai nevoie de ingrijire medicala de urgenta pentru canabis decat daca ti-l indesi pe uretra sau poate daca il fumezi cu tot cu celofan
6
2
Mandru ca sunt constantean.Sa-i transmiteti salutari lui Mazare stapanul inelelor,stapanul etnobotanicelor din Constanta. Mandru ca sunt PSD-ist !
6
0
DA-TI FOC LA TOATE BOSCHETARIILE DE ETNOBOTANICE SI LEGALIZATI MARIJUANA...VORBITI CA NISTE IDIOTI SI VA DATI CU PAREREA CUM CA SE AJUNGE LA URGENTE SI ALTE CACATURI DE-ALE VOASTRE...CAND O SA SE IMBOLNAVEASCA CINEVA CA A FUMAT CANNABIS SA-MI DATI SI MIE DE STIRE...SA SE BEA ALCOOL SI SA SE FUMEZE BOTANICE CA SUNT MAI BUNE NU???....OAMENI INCUIATI LA MINTE, SPER SA SCAPAM CAT MAI REPEDE DE VOI
6
5
consumati lucruri naturale !
4
3
mare pacat pentru acesti tineri vulnerabili
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108