REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Când e contraindicat îndulcitorul pe bază de ștevia?

Când e contraindicat îndulcitorul pe bază de ștevia?

Replica API 12 noiembrie 2020 | 00:00 1624

Îndulcitorul pe bază de ștevia este o alternativă sănătoasă pentru zahăr. Există, însă, și situații în care acesta este contraindicat – află mai multe!

Ștevia este un îndulcitor natural fără calorii, dar și fără calități nutriționale, obținut din glicozidele extrase din plantă Ștevia rebaudiana. Cu toate că este un îndulcitor natural, în unele cazuri ștevia poate cauza probleme.

Frunzele de ștevia sunt de 200 de ori mai dulci decât zahărul, iar cantitatea zilnică recomandată de medicii nutriționiști este calculată în funcție de greutatea corporală – concret, sunt permise 4 mg/ kg.

Când e contraindicat îndulcitorul pe bază de ștevia

Dacă te hotărăști să folosești un asemenea îndulcitor natural, consulta-te cu medicul tău în această privința. În funcție de afecțiunile de care suferi, există posibilitatea că medicul să îți recomande să eviți consumul acestui îndulcitor.

În afecțiunile renale e posibil să fie contraindicat, uneori, îndulcitorul cu ștevia, din cauza că acesta este un diuretic puternic, care mărește viteză cu care organismul elimina apă și electroliții prin urină. Pentru că ștevia să aibă efecte negative asupra rinichilor, e necesar însă consumul îndelungat.

Și pacienții care au de-a face cu afecțiuni gastrointestinale precum colită ulcerativă, sindromul de colon iritabil sau boală Crohn pot fi sfătuiți să evite consumul de îndulcitor cu ștevia, din cauza că acesta poate cauza sau accentua simptome gastrointestinale, precum:

Greață

Vărsăturile

Crampele

Balonarea.

Dacă ai tensiunea arterială prea mică, atunci trebuie să știi că ștevia acționează precum un vasodilatator, determinând mărirea vaselor de sânge și, astfel, reducerea tensiunii. Folosirea îndelungată a îndulcitorului cu ștevia la pacienții cu hipotensiune poate cauza probleme, așa că e indicat să te consulți cu medicul cardiolog dacă te afli într-o asemenea situație.

Pacienții care urmează un tratament pentru cancer – chimioterapie – ar trebui să știe că îndulcitorii pe baza de ștevia pot crește riscul de complicații precum: scăderea nivelului de zahăr din sânge (scăderea glicemiei), scăderea tensiunii arteriale și nu numai.

Totodată, pacienții care urmează un tratament medicamentos pe baza de steroizi pot întâmpină dificultăți în urmă consumului de ștevia sub formă de înlocuitor al zahărului.

Și în cazul bolilor hepatice pot apărea probleme pe fondul consumului de îndulcitor pe baza de ștevia. De aceea, dacă suferi de steatoză hepatică, hepatită C sau alte boli similare, e indicat să discuți cu medicul gastroenterolog despre acest îndulcitor natural.

În timpul sarcinii se pot consumă cantități reduse de îndulcitor pe baza de stefia, acesta neafectând în niciun fel mămică sau fătul. Pe de altă parte, consumul în doze mari al acestui îndulcitor natural în timpul celor 9 luni de sarcina poate agrava simptomele sarcinii, suprasolicitând organele interne ale femeii.

Cu toate că există riscuri asociate cu consumul îndulcitorului pe bază de ștevia, acesta este o alternativă sănătoasă pentru zahăr.

Dacă se folosește ștevia în mod corespunzător, riscul de efecte adverse este minim. Pentru a înlocui o linguriță de zahăr se poate folosi un praf de îndulcitor cu ștevia.

Acest tip de îndulcitor poate fi folosit în cafea, în ceai, în limonadă și alte băuturi, precum și în iaurturi, smoothie-uri ori cereale. Și în preparatele gătite poate fi folosită ștevia pe post de îndulcitor.

Ștevia nu se folosește sub formă să naturală, adică sub formă de frunze, pentru îndulcire, ci sub formă de îndulcitor pe care îl găsești în farmacii și în supermarketuri.

Menține o dietă echilibrată și nu vei avea probleme cu greutatea, dar nici cu sănătatea. Chiar dacă este un îndulcitor natural, și ștevia trebuie consumat în cantități limitate, nu în exces. Medicul nutriționist îți poate face recomandări exacte în ceea ce privește consumul și cantitatea de ștevia permisă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
platit de industria zaharului. MUIE !!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108