REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Când va fi pus în libertate Nicușor Constantinescu? Ce spune avocatul

Când va fi pus în libertate Nicușor Constantinescu? Ce spune avocatul

Replica API 10 decembrie 2018 | 13:19 549

Urmează să depună cerere de liberare condiționată!

Urmează să depună cerere de liberare condiționată!

Consecințele certurilor cu gardienii! Nu muncește, dar are activități educaționale. A participat la cinci cursuri tematice, are trei recenzii de carte, o activitate de redactare revistă și o conferință. Beneficiază de consiliere socială, participă la programul de dezvoltare a abilităților parentale, activități pentru care a fost recompensat de două ori...Așa își petrece timpul în spatele gratiilor fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Însă, ca orice condamnat, are supărările și nemulțumirile lui, mai ales referitoare la condițiile din peniteniciar, aspecte semnalate de nenumărate ori agenților. Însă, în unele cazuri, nemulțumirile au condus la certuri și divergențe cu cei din urmă, Constantinescu ”bifând” rapoarte întocmite iar, în final, alegându-se cu sancțiuni disciplinare. Sancțiuni care l-ar putea împiedica să iasă, la începutul anului viitor, din pușcărie, spune avocatul Marius Mocanu.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se află în spatele gratiilor încă din anul 2016, fiind condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal. Vestea a picat ca un trăsnet pentru fostul politician, mai ales că era și bolnav, suferind chiar și o intervenție chirurgicală în SUA. În ciuda stării sale de sănătate, Constantinescu a fost încarcerat și, din mai 2016, își trăiește viața alături de ceilalți pușcăriași, împărținând bune și rele. De când a ajuns în penitenciar și până în prezent, Constantinescu a participat la cinci cursuri tematice, are o activitate de redactare revistă și o conferință, beneficiază de consiliere socială, participă la programul de dezvoltare a abilităților parentale, activități pentru care a fost recompensat de două ori, dar se ocupă și de biblioteca penitenicarului.

Constantinescu, nemulțumit de faptul că nu i s-a respectat dreptul la confidențialitate

Viața nu-i este ușoară, iar condițiile nu sunt, nici pe departe, ca acasă. Aspecte semnalate de Nicușor Constantinescu de mai multe ori, formulând plângeri în acest sens către judecătorul de supraveghere. De exemplu, Nicușor Constantinescu, la jumătatea anului curent, a formulat contestație împotriva unei decizii dată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate la Penitenicarul Poarta Albă, plângere ce are legătură cu nerespectarea drepturilor de către administrația locului de deținere. Nicușor Constantinescu a fost nemulțumit de faptul că nu i s-a respectat dreptul la confidențialitatea întrevederilor cu avocatul său. Concret, fostul șef al CJC a arătat că spațiul în care s-a întâlnit cu acesta, o încăpere din cadrul sectorului vizită de la Valea Seacă, nu asigură confidențialitatea necesară, așa cum prevede și Constituția României. ”În ceea ce privește posibilitățile de acolo, de la penitenicar, pentru contactul avocat-client, condițiile sunt imposibile. Este o cabină de 1/1, Trebuie să stai în în picioare. Dacă stai jos, nu te vezi cu clientul. Este ceva incredibil ce condiții sunt acolo. Clientul meu urmează să facă o sesizare cu privire la necesitatea unor condiții mai bune în ceea ce privește contactul dintre avocat și client. Într-adevăr, nu se poate discuta de un mediu bun”, a spus, pentru Replica, avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu.

Are viață grea cu gardienii!

Constantinescu acuză și agenții din cadrul penitenicarului de purtare abuzivă, care i-au întocmint rapoarte de incident, în urma cărora a fost sancționat. Mai spune fostul peședinte al CJC, i-au încălcat drepturile în mai multe rânduri, prin aceea că i-a refuzat primirea prin sectorul vizită a unor materiale sanitare imperioas necesare, dat fiind condiția sa de sănătate, dar i-a încălcat și dreptul la informație, refuzându-i primirea de ziare, reviste și cărți. De asemenea, fostul președinte al CJC și-a arătat nemulțumirea și cu privire la faptul că a trebuit să stea în camera de vizita la temperaturi interioare de 45 de grade. ”Sunt demersuri făcute de domnul Constantinescu în acest sens, a existat o discuție contradictorie în ceea ce privește condițiile oferite. A fost sancționat, în general în situații de genul acesta, în care dânsul și-a exprimat nemulțumirea față de condițiile respective, lucrurile au degenerat în reprosuri, iar agenții de acolo s-au considerat lezați și au făcut rapoarte pe procedura disciplinară”, a mai spus avocatul. Cum, judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Poarta Albă nu a fost de partea lui, în sensul că nu a luat act de solicitările sale, Nicușor Constantinescu a formulat contestație la Judecătoria Medgidia, însă instanța i-a respins cererea, ca fiind tardiv formulată. Dosarul se află, în prezent, în faza de recurs, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalul Constanța.

Cât despre starea de sănătate a lui Nicușor Constantinescu, avocatul Marius Mocanu spune că, momentan, clientul său este bine. ”Nu a mai făcut niște analize amănunțite în raport cu boala și operația suferită în 2014. Se deplasează cu ajutorul cârjelor. Per ansamblu, este bine, deși, în 2014, medicii i-au dat speranțe de viață de cinci ani de zile. Se pare că intervenția din SUA i-a prelungit viața”, a mărturisit Mocanu.

Sancțiunile disciplinare i-ar putea împiedica liberarea!

Trebuie precizat faptul că, Nicușor Constantinescu se pregătește să depună o altă acțiune în instanță, până la sfârșitul acestui an. De data aceasta, cererea va avea ca obiect ”liberare condiționată”. Însă, Marius Mocanu este sceptic cu privire la o decizie favorabilă, un impediment în acest sens fiind cercetările disciplinare. Aspect care i-ar putea întârzia punerea în libertate cu câteva luni bune. ”În luna decembrie, la sfârșit, ar fi primul termen de liberare. Vom vedea, vizavi de problemele disciplinare. Ar putea să-l afecteze aceste sancțiuni. Realist vorbind, există posibilitatea să-l întârzie câteva luni de zile”, a conchis Marius Mocanu. Până va fi pus în libertate, Constantinescu va continua să se ocupe de biblioteca peniteniciarului, unde ține evidența cărților și face recomandări celorlalți deținuți.

Precizăm că Nicușor Constantinescu execută pedeapsa în dosarul Centrului Militar Zonal din mai 2016. Din pedeapsa de executat, se scad 227 zile ca urmare a arestului preventiv.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108