REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Când va fi reabilitată ruina Vilei Elena, din centrul Constanței?! Video

Când va fi reabilitată ruina Vilei Elena, din centrul Constanței?! Video

Ana Maria LIPAN 14 decembrie 2022 | 00:00 3295

Filiala teritorială Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România mai face un pas către punerea în valoare a Vilei Elena, aflată în paragină de mulți ani. Vicepreședintele Ordinului, Alexandru Bălan, spune că iese din discuție demolarea clădirii, susținând cu tărie că intenționează doar să salveze fila din istoria Constanței, urmând să îi transforme însă statutul din clădire de locuințe în sediu de organizație.

Ordinul Arhitecților din România, filiala Dobrogea, a obținut marți, 13 decembrie, certificatul de Urbanism pentru întocmirea unui PUZ pentru terenul aferent Vilei Elena, cândva considerată o splendoare arhitecturală, pavată cu o istorie deosebită, ce a fost însă lăsată timp de mulți ani la voia sorții.  Vicepreședintele Alexandru Bălan declarat, pentru Replica, faptul că nu se pune problema unei demolări a clădirii, certificatul fiind necesar în schimb pentru schimbarea statutului acesteia de la clădire de locuințe la sediu de ONG. El oferă, de asemenea, asigurări că scopul final este acela al salvării și refacerii acestui vestigiului arhitectonic, susținând:  

"Este o casă salvată de noi de la demolare, pentru amintirea unor evenimente, din banii noștri. Nu demolăm absolut nimic, ba chiar mai mult, o punem în valoare. Pentru schimbarea de destinație, din clădire de locuințe într-un sediu al unei organizații non-profit apolitică, trebuie un plan urbanistic în general. Nu se construiește absolut nimic în afară de refacerea cestui mic ansamblu."

Reprezentanții Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea, și-au exprimat încă din anul 2013 dorința ca Vila să intre într-un complex amplu de reabilitare și modernizare.


Vila Elena, cândva o clădire superbă, a fost lăsată în paragină deși în nenumărate rânduri s-a promis salvarea acesteia.

Dintr-o vilă deosebit de frumoasă, casa a ajuns să arate ca după război, aflându-se într-o stare deplorabilă, năpădită de buruieni și lăsată în paragină de cei care trebuiau să-i oferte frumusețea de altădată.

A fost achiziționată de Ordinul Arhitecților din România pentru suma de 200.000 euro, urmând să devină sediul “Casei arhitecților”, dar, de atunci singura schimbare cu care s-a intervenit asupra ei a fost executarea de lucrări de investiţie în primă urgenţă, sprijiniri ale elementelor structurale şi nestructurale avariate, demolări parţiale şi consolidări la structura de rezistenţă.

Istoricul Vilei Elena

Imobilul de pe bulevardul Ferdinand nr. 75 având un teren cu o suprafață de 633 mp și două corpuri de clădire (cu o suprafață la sol de 236 mp.), a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de "Vila Elena".

De altfel, pe frontispiciu este înscris "Vila Elena" și anul construcției - 1923. Din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei s-au pierdut, astfel că acestea astăzi nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului - acesta fiind și cazul Vilei Elena.


Cu privire la imobil, corpul din față, cu o fațadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit în timp modificări. Cu privire la denumire, există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu în 1879 într-o familie înstărită având origini grecești, a denumit-o Vila Elenă (adică "Vilă Grecească"), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație.

Venit cu o avere însemnată în anul 1896, Tache Manicatide a primit "naturalizarea" (termen folosit în acea vreme) în Constanța și își construiește o primă casă pe str. Nicolae Titulescu (la nr. 34) în anul 1899, avându-l autor pe arh. H.N. Mangoianu.

În anul 1942, Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care nu a locuit aici decât opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat. După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial și apoi, să-l recupereze integral”, au notat reprezentanții OAR Dobrogea.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
arhitectul asta e cam prostovan
2
1
Pedofilii sau masonii cu ordine si grade vor cladiri...Ati distrus orasul lua-v-as mortii la fam si copii si acum ce vreti?sa faceti zone istorice peste tot ...nu va uitati ca va pute jegu' sub nas fu t u-v-ar lumea in gura de jeguri umane ,vedeti peste tot loc de potential ritual ...are si podeaua alb n***u?Lua-v-ar ala de va inchinati la el Lucica Lucefereica de rang 33 in eternitatea iadului.
1
7
Voi nu sunteti în stare sa faceți trotuare și va cacati pe voi ca restaurati o clădire.cand? În 20 de ani poate
5
0
Demoleaz-o pe ma.ta si fa parcare in locul ei. Pisamas pe tine de sclav p***t
11
2
Demolata și parcări
1
16
kalendele grecesti / elene - atrunci va fi ingrijita
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212