REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cantonamentele fotbaliştilor Gloria Băneasa au blocat conturile primăriei

Cantonamentele fotbaliştilor Gloria Băneasa au blocat conturile primăriei

Replica API 27 septembrie 2012 | 00:00 118

Cum s-au "destrăbălat" primăriile din Constanţa pe bani publici

Cum s-au "destrăbălat" primăriile din Constanţa pe bani publici

Înglodate în datorii! Aşa supravieţuiesc unele primării din judeţul Constanţa, după ce le-au fost blocate conturile. Potrivit informaţiilor obţinute, în exclusivitate de cotidianul "Replica", de la reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP), până la data de 20 septembrie a.c., în Constanţa, la 17 primării au fost instituite popriri asupra conturilor deschise la Trezorerie, pentru datorii istorice. Popririle pe conturile unităţilor teritorial administrative, precum Techirghiol, Hârşova, Băneasa, Gârliciu, au fost instituite în majoritatea cazurilor de către persoane juridice, dar şi de executori judecătoreşti, în baza unor hotărâri judecătoreşti pentru litigii comerciale.

Lista instituţiilor restanţiere către diverşi afacerişti, care în campaniile locale au prestat o serie de lucrări mai mult sau mai puţin folositoare pentru comunităţi, începe cu Primăria Techirghiol, însă primarul Adrian Stan susţine că instituţia pe care o reprezintă nu ar avea nici un fel de probleme financiare. "Nu avem conturile blocate, din punct de vedere financiar Primăria Techirghiol stă foarte bine. Nu avem nici o datorie", a declarat primarul Techirghiolului, Adrian Stan, contrazicând astfel datele DGFP. Dacă la Techirghiol situaţia pare una extrem de roz, după cum susţine edilul, la Hârşova, primarul Tudorel Nădrag confirmă faptul că doi afacerişti i-au încurcat socotelile atât de rău, încât va trebui să se împrumute de la bănci pentru a scăpa de datorii. "Avem conturile blocate pentru 6 miliarde de lei vechi, pentru două lucrări executate înainte de 2008 de către două firme. Ne-am judecat cu reprezentanţii firmelor şi am pierdut procesele, lucrările erau deja recepţionate de către fostul primar. Sunt lucrări despre care am spus întotdeauna că au fost supraevaluate şi constructorii ne-au înşelat aşteptările. Cu toate acestea, suntem buni de plată. Vom face un credit bancar pentru a le achita. O firmă, Reprut Reparaţii Rutiere (controlată de Dan Ionel Gheorghiu), s-a făcut în campania electorală din 2008 că pune asfalt ici colo, iar alta a construit azilul pentru persoane vârstnice şi acum ne-au pus în faţa faptului împlinit", susţine primarul Nădrag.

Primăria Hârşova are conturile blocate pentru 6 miliarde şi rate la bănci pe 15 ani

Nădrag mai spune că în prezent are de achitat la bănci o rată lunară de 700 de milioane lei vechi, pentru un credit bancar din 2007. "Fosta administraţie locală a îndatorat Primăria Hârşova pe o perioadă de 15 ani, pentru realizarea Centrului pentru persoane abuzate, proiect care nu cred că era chiar atât de necesar pentru comunitate. Până acum am achitat 30 de miliarde şi mai avem de dat la bancă alte 60 de miliarde, pentru un credit de 35 de miliarde, făcut în 2007. Aşa că, vreme de 15 ani, Primăria Hârşova este obligată să pompeze bani în conturile băncilor. Şi de parcă acest credit nu ar fi de ajuns, mai avem şi conturile blocate", a mai explicat Nădrag. Pentru a scăpa de popriri, primarul a băgat consilierii în şedinţă de consiliu şi au hotărât de comun acord să mai contracteze un credit pentru a acoperi facturile restante la firme. "Singura soluţie pentru a nu mai fi conturile blocate, rămâne tot banca. Vom mai face un împrumut de 7 miliarde, din care 6 le vom vira Trezoreriei pentru stingerea datoriilor, iar 1 miliard îl vom acorda Spitalului Hârşova, să nu tremure pacienţii de frig. Suntem nevoiţi să reparăm centrala termică, fiind defectă. Având în vedere că suntem o zonă sărăcăcioasă şi oamenii nu au unde lucra, ne-am descurcat foarte greu, abia mai facem faţă cu salariile", a explicat Nădrag.

Gârliciu, cu restanţe la Enel

O situaţie... amuzantă o regăsim la Primăria Băneasa. Contabila Constantina Petcu spune că singura problemă o reprezintă o factură de 180 de milioane lei vechi, cu tot cu penalităţi, neachitată de aproximativ 5 ani şi că ar fi slabe şanse să mai fie onorată. "Factura nu o plătim, pentru că ne judecăm. La Trezorerie am comunicat că suntem în proces cu Asociaţia Sportivă Gloria Băneasa şi noi ştim că nu avem conturile blocate. Au fost 40 de sportivi, seniori şi juniori, în cantonament la munte, la Sinaia-Predeal, iar cheltuielile de cazare şi mâncare le-au trecut în contul Primăriei Băneasa. Factura trebuia făcută pe Asociaţia Sportivă şi nu pe Primărie, însă nu consider că este un caz care să agite Trezoreria. Următorul termen în procesul cu Asociaţia Sportivă ar fi în luna noiembrie a.c.", ne-a lămurit contabila unităţii administrativ teritoriale. O altă localitate care s-a trezit cu conturile blocate este şi Gârliciu. "Avem o restanţă de 45.000 de lei, pe ultimele 6 luni, către Enel Dobrogea, pentru iluminatul public. Deja s-a făcut o eşalonare de plată şi până la finele anului sperăm să achităm facturile", a spus primarul comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiaşu. Vom reveni şi cu alte exemple de primării din judeţul Constanţa, care funcţionează în sistem de avarie, în ediţiile viitoare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108