REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Care sunt cauzele ficatului gras

Care sunt cauzele ficatului gras

Replica API 12 octombrie 2020 | 00:00 1236

Ficatul gras (steatohepatita non-alcoolică) este o boală tăcută, pe care mulți pacienți nu știu că o au, până când apar consecințele acestei acumulări de grăsime în ficat - inflamație hepatică sau chiar ciroză.

Boala de ficat gras este caracterizată de acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Este normal că la nivelul ficatului să se regăsească grăsimi în cantități reduse, însă atunci când aportul grăsimilor depășește 5% din volumul total al acestui organ, aveam de-a face cu o problemă. Grăsimile în exces prezente la nivelul ficatului pot cauza leziuni hepatice pe termen lung. Inflamația ficatului, adică steatohepatita, poate cauza, în timp, fibroză hepatică, ciroză sau chiar cancer la ficat, scrie doc.ro.

Este foarte posibil că pacientul să nu știe că are această boală până când nu apare ciroză hepatică. Steatohepatita non-alcoolică sau ficatul gras apare la pacienții care consumă alcool în cantități mici sau chiar deloc.

Astfel, sunteți la risc de a dezvoltă steatohepatita non-alcoolică dacă:

Aveți un exces de greutate sau chiar obezitate corporală

Sunteți insulinorezistent

Aveți nivelul de grăsimi crescute în sânge: fie colesterolul “rău“ (colesterol LDL), fie nivelul trigliceridelor, fie ambele, dar cu nivelul cholesterolului HDL mic (colesterolul “ bun”)

Suferiți de diabet zaharat de tip 2

Suferiți de sindrom metabolic sau de una sau mai multe componente ale acestui sindrom.

Această afecțiune (sindromul metabolic) cuprinde mai multe trăsături, care sunt clinic legate de boli cardiovasculare și de obezitate. Acestea sunt:

Circumferința taliei crescută

Nivel crescut de trigliceride

Nivel scăzut al colesterolului HDL

Hipertensiune arterială

Hiperglicemie.

Cercetătorii sunt încă în căutarea posibilelor gene din AND-ul nostru, care ne pot predispune spre a dezvoltă această boală.

Boală de ficat gras non-alcoolic este diagnosticată cu ajutorul examinării fizice, al analizelor de sânge, al testelor de diagnosticare imagistică (CT și RMN), precum și la biopsiei ficatului. Dintre toate, biopsia hepatică este considerată cea mai bună metodă de determinare a severității bolii de ficat gras. Mai mult decât atât, biopsia poate ajută medicul să determine cauza steatozei hepatice cu exactitate.

Cum se tratează ficatul gras non-alcoolic

Cu toate că medicii se străduiesc să dezvolte un tratament medicamentos pentru combaterea ficatului gras, momentan nu există pe piață un asemenea medicament.

Singură metodă de tratament în cazul ficatului gras constă în modificarea dietei și a stilului de viață. În acest sens, pacientul este sfătuit să:

Reducă consumul de zaharuri și grăsimi săturate.

Reducă nivelul de colesterol LDL, astfel încât acesta să fie în limitele normale.

Mențină nivelul de glucoză din sânge sub control, prin tratarea afecțiunilor asociate precum diabetul ori prediabetul.

Slăbească, astfel încât să ajungă la un indice de masă corporală sănătos (îți poți calcula indicele de masă corporală gratuit, aici).

Renunțe la stilul de viață sedentar și să practice cel puțin 30-40 de minute de sport în fiecare zi.

Dacă ficatul gras se află în stadiu incipient și fibroză hepatică nu a apărut încă, această boală este, din fericire, reversibilă. Așadar, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, pacientul va reuși să elimine depozitele de grăsime acumulate în timp la nivelul ficatului. Ficatul are abilitatea de a se regenera, așa că își va reveni rapid dacă îți modifici dietă și stilul de viață nesănătos.

Pentru a reduce riscul că ficatul gras să reapară, pacientul trebuie să respecte următoarele reguli și după vindecarea acestei boli:

Limitarea sau evitarea completă a consumului de alcool.

Adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate.

Tratarea diabetului, a colesterolului mărit și a hipertensiunii arteriale.

Practicarea unui sport în mod regulat.

Respectarea regulilor enumerate mai sus nu îți protejează numai ficatul, ci întreg corpul. Toate organele vor fi mai sănătoase dacă adopți un stil de viață (mai) sănătos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu sunteti corecti si cinstiti cand scriu un comentariu sa spuneti ca apar caractere nepermise
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108