REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Care sunt valorile normale ale grăsimilor din sânge și ce înseamnă, de fapt, colesterol „bun”

Care sunt valorile normale ale grăsimilor din sânge și ce înseamnă, de fapt, colesterol „bun”

Replica API 18 iulie 2022 | 00:00 764

Valorile colesterolului trebuie verificate cel puțin o dată la 2 ani, de toate persoanele care au împlinit vârsta de 20 de ani. Medicii fac o analiză intitulată profil lipidic, iar sfatul lor este ca bărbații peste 35 de ani și femeile cu vârsta peste 45 să se verifice mai des.

Rezultatele analizelor vor veni sub formă de numere. LDL este așa numitul ”colesterol rău” și îți crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Dacă LDL este peste 190 mg/dl este considerat foarte mare, scrie doctorulzilei.ro.

HDL este ”colesterolul” bun și te protejează să nu faci boli de inimă. Așa că o valoare mare a acestuia înseamnă un risc mic.

Trigliceridele sunt un fel de lipide (grăsimi naturale) care se găsesc în sânge; ele conțin un compus chimic format dintr-o moleculă de glicerol și trei de acizi grași.

Valorile colesterolului la adulți

Colesterol Valoare

Colesterol total 190-200 mg/dl

LDL colesterol Mai mic de 115 mg/dl

HDL colesterol Mai mare de 40 mg/dl

Cotele funcționale ale triglicemiei la adulți:

Normală – sub 150 mg/dl

La limită – 151-200 mg/dl

Crescută – 201-499 mg/dl

Alarmantă – 500 mg/dl

Profilul lipidic, incluzând colesterolul total, LDL-colesterol (“colesterolul rău”), HDL-colesterol (“colesterolul bun”) şi trigliceridele, poate fi determinat printr-o simplă analiză de sânge. Profilul lipidic trebuie efectuat periodic de fiecare persoană adultă, fiind important de reţinut faptul că recoltarea sângelui trebuie făcută dimineaţa, după un interval de 9-12 ore în care nu s-au consumat alimente, lichide sau medicamente.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Pe buletinul de analize vor fi precizate valorile normale pentru fiecare test în parte, împreună cu o interpretare pentru valorile anormale în conformitate cu ghidurile internaţionale pentru prevenţia bolilor cardio-vasculare. Astfel un nivel al colesterolului total mai mic de 200 mg/dL conferă un risc scăzut de boli coronariene, iar un nivel mai mare de 240 mg/dL dublează acest risc.

O valoare a HDL-colesterol mai mică de 40 mg/dL la bărbaţi sau 50 mg/dL la femei creşte de asemenea riscul de boli de inimă. În funcţie de rezultatele obţinute, medicul va aprecia riscul pentru boli de inimă ţinând cont şi de ceilalţi factori de risc. Persoanele cu valori anormale ale colesterolului sau cu alţi factori de risc trebuie să-şi măsoare mai des nivelul lipidelor din sânge.

Atenţie, atunci când nivelul LDL-colesterol este crescut, trebuie luate anumite măsuri pentru reducerea riscului de boli de inimă, iar primul pas este reducerea conţinutului în colesterol, grăsimi saturate şi acizi graşi “in trans” din dietă şi înlocuirea acestora cu grăsimi nesaturate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
minciuni ! oms a dat ordin acum mai multi ani sa se dea mai jos limitele . Ca sa isi vanda bigpharma medicamentele. oile trezirea !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212