rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Carența de vitamina D poate crește riscul infecției cu SARS-CoV-2?

Oamenii de știință au găsit o asociere între carența de vitamina D și riscul de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

O provocare în ceea ce privește oprirea pandemiei de COVID-19 este absența dovezilor care să demonstreze ce intervenții farmacologice sunt eficiente pentru prevenirea acestei boli. În acest context, tratamentul cu vitamina D a fost identificat ca o strategie potențială pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19, scrie doc.ro.

Lipsa de vitamina D sporește riscul îmbolnăvirii de COVID-19?

S-a constatat că tratamentul cu vitamina D scade riscul de alte infecții respiratorii virale, în special la persoanele cu carență de vitamina D. Lipsa acestei vitamine este frecventă, cu rate mai mari în rândul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare sau al persoanelor care au parte de o expunere slabă la soare, cum ar fi oamenii care trăiesc în zonele nordice ale globului, rezidenții căminelor de îngrijire medicală și lucrătorii din domeniul sănătății.

Pe de o parte, COVID-19 este mai răspândit în rândul persoanelor afro-americane, al persoanelor care locuiesc în nord, al vârstnicilor, al rezidenților căminelor de îngrijire medicală și al lucrătorilor din domeniul sănătății, populații care au toate un risc crescut de deficit de vitamina D. Pe de altă parte, COVID-19 este mai puțin răspândit la femeile însărcinate și la copii, precum și la persoanele care trăiesc în Japonia - grupe de populație la care ratele de lipsă a vitaminei D sunt mai mici.

Statul în casă din timpul stării de urgență sau de alertă pentru a reduce răspândirea COVID-19 poate, de asemenea, să fi scăzut expunerea la soare, crescând potențial nevoile de suplimentare cu vitamina D. Având în vedere riscurile scăzute și costurile reduse ale terapiei cu această vitamină, rapoarte recente au sugerat că tratamentul cu vitamina D ar trebui scalat. Cu toate acestea, lipsesc dovezile cum că o carență de vitamina D este asociată cu infecția cu SARS-CoV-2 și că tratamentul cu vitamina D poate ajuta la scăderea răspândirii acestei boli.

Dintrei cei 4314 pacienți testați pentru COVID-19 în perioada desfășurării acestui studiu, la 499 li se măsurase nivelul de vitamina D în anul anterior testării iar 489 aveau date complete care le-a permis includerea în eșantionul analitic. Aceștia aveau vârsta medie de 49,2 ani, 366 erau de sex feminin și 331 de altă rasă decât cea albă.

172 de persoane au dovedit o carență de vitamina D. În comparație cu pacienții care nu aveau lipsă de vitamina D, cei cu carență erau mai predispuși să fie mai tineri și de altă rasă decât cea albă. 71 de participanți au avut rezultate pozitive pentru COVID-19. Dintre cei 172 de participanți al căror nivel de vitamina D măsurat cel mai recent a fost deficitar, 32 au dat rezultate pozitive pentru COVID-19.

Analiza multivariabilă sugerează că persoanele susceptibile de a avea niveluri deficitare de vitamina D în momentul testării pentru COVID-19 au avut un risc substanțial mai mare de a fi testate pozitiv cu COVID-19 decât persoanele care au avut probabil niveluri suficiente. Faptul că pacienții cu niveluri deficitare de vitamina D care erau în tratament pentru remedierea problemei nu erau susceptibili de a avea un risc crescut de COVID-19 comparativ cu pacienții cu suficientă vitamina D poate sugera un efect protector al tratamentului.

Suplimentele cu vitamina D ar putea proteja persoanele cu risc crescut de COVID-19

Descoperirile cu privire la riscul crescut al unei persoane de a testa pozitiv pentru COVID-19 în cazul carenței de vitamina D comparativ cu al unei persoane care are suficientă vitamina D contrastează cu rezultatele altui studiu recent. Acea lucrare a examinat asocierea dintre lipsa de vitamina D și testarea pozitivă pentru COVID-19 în cadrul Biobank-ului britanic și nu a găsit o asociere semnificativă statistic. Cu toate acestea, nivelurile de vitamina D studiate au fost luate dintr-o perioadă mai îndepărtată (cu 10-14 ani înainte de diagnosticul COVID-19).

Când echipa de cercetare care s-a ocupat de studiul prezent a examinat datele prin limitarea nivelurilor de vitamina D la acelea care erau mai îndepărtate în timp sau care nu au luat în considerare tratamentul, a găsit, de asemenea, asociații mai slabe între carența de vitamina D și testarea pozitivă pentru COVID-19. Rezultatele acelui studiu anterior pot reflecta, prin urmare, limitări ale datelor și ale abordării analitice aplicate.

Costurile reduse ale vitaminei D și profilul său bun de siguranță, cel puțin la doze de până la 4000 UI pe zi, susțin argumentele pentru suplimentarea la nivel de populație, mai ales pentru grupurile cu risc crescut de carență de vitamina D și cu risc crescut de COVID-19.

Savanții sunt de părere că, de exemplu, întrucât populațiile afro-americane și hispanice din SUA au atât rate ridicate de carență de vitamina D, cât și un risc mai mare de morbiditate și mortalitate din cauza bolii COVID-19, aceste populații ar putea fi deosebit de importante pentru a se angaja în studii care să cerceteze dacă vitamina D poate reduce incidența COVID-19. Testarea nivelurilor de vitamina D poate fi un instrument important în ghidarea tratamentelor, iar disponibilitatea testării ieftine la domiciliu pentru vitamina D s-ar putea dovedi valoroasă.

Dacă vitamina D reduce cu adevărat incidența COVID-19, afirmă oamenii de știință, ar fi important de analizat dacă această vitamină ar putea reduce transmiterea bolii COVID-19. Vitamina D întărește imunitatea înnăscută, deci ar putea fi de așteptat să scadă infecția și transmiterea COVID-19.

Vitamina D influențează, de asemenea, metabolismul zincului, care scade puterea de replicare a coronavirusurilor și modulează funcția imunitară prin efecte asupra celulelor dendritice și a celulelor T, care ar putea susține clearance-ul viral și reduce răspunsurile inflamatorii care produc simptome.

Nivelurile mai ridicate de vitamina D se corelează cu nivelurile mai scăzute de interleukină, o țintă majoră pentru controlul furtunii de citokine prezentă în boala COVID-19.

Pe de o parte, în măsura în care previne infecția, scade replicarea virală sau accelerează eliminarea virusului, tratamentul cu vitamina D ar putea reduce răspândirea bolii COVID-19. Pe de altă parte, dacă vitamina D reduce inflamația, aceasta ar putea crește transportul asimptomatic al virusului și ar putea reduce simptomele, inclusiv tusea, ceea ce ar face dificil de prevăzut efectul său asupra răspândirii virale.

marţi, 6 octombrie 2020795
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 mai 00:00SănătateCoronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să...380

13 mai 00:00SănătateFactorii de risc pentru diabet de tip 2, influențați de ora la care se ia micul dejun354
13 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri307
13 mai 00:00SănătateInfecția cu Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Cum se manifestă și tratamentul eficient

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul...325

13 mai 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia343
13 mai 00:00SănătateUleiul de chimen negru, aliat de preț pentru un păr frumos304
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...312

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente411
13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin316
13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...373

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac358
13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii336
Vremea
13.8°13.4° - 13.8° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 5.16 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...417

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...638

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...333

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...328

Local
13 mai 23:20LocalConstănțenii chestionați cu privire la ACTIVITATEA PRIMĂRIEI

Primăria Municipiului Constanța lansează un chestionar pentru măsurarea gradului de satisfacție a cetățenilor cu...1053

13 mai 12:12LocalBeioglu de la SCIM SA, la un pas de a SCĂPA de URMĂRIREA PENALĂ

DNA Constanța, în calitate de petent, așteaptă ca magistrații Tribunalului Constanța să se pronunțe, termenul...1188

13 mai 23:22LocalPERCHEZIŢII la PERSOANE BĂNUITE de TRAFIC de PERSOANE! Tinerele, CAZATE în CONSTANȚA

4775

13 mai 14:41LocalIZOLAT la DOMICILIU, dar se plimba la GARĂ, fără MASCĂ. A ”ÎMPUȘCAT” 1000 de lei AMENDĂ

Jandarmii Grupării Mobile Constanta au desfășurat marţi, 11 mai, împreună cu colegii polițiști o acțiune...1624

13 mai 09:40LocalDouă TINERE căutate de polițiștii din Brașov: Au VENIT pe LITORAL

Două adolescente de 15 ani, care au plecat de acasă, sunt date dispărute de familii. IJP Brașov face un apel pentru...1675

13 mai 13:38LocalREVOLTĂ la LICEUL OVIDIUS, din cauza NEIGIENIZĂRII sălilor de curs

Odată cu scăderea incidenței cazurilor de coronavirus sub pragul de unu la mie în municipiul Constanța, elevii se...1849

13 mai 23:18LocalBraconaj piscicol în perioada de prohibiție

Poliţiştii de frontieră tulceni din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, unelte de pescuit folosite de cei ce...974

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...993

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

849

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...381

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...482

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

326

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6851

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53852

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2458

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4127

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3954

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5085

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...463

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...743

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

443

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...294

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...301

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

293

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...357

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...306

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

335

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...318

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...341

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

655

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...312

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...411

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

316

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...373

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...358

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

336

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT