REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

CARNAGIUL de pe Autostrada Soarelui: 4 morţi, zeci de răniţi. Se caută vinovatul

CARNAGIUL de pe Autostrada Soarelui: 4 morţi, zeci de răniţi. Se caută vinovatul

Replica API 7 noiembrie 2016 | 23:40 552

Anchetă de lungă durată

Anchetă de lungă durată

Sâmbătă dimineaţa, pe Autostrada Soarelui, a avut loc un accident rutier teribil, în care au fost implicate nu mai puţin de 29 de maşini, între care două microbuze şi un camion! Este cel mai grav accident rutier produs vreodată pe o autostradă din România, bilanţul fiind unul teribil: 4 persoane au murit, iar 57 au fost rănite. Persoanele care acuzau afecţiuni medicale au fost transportate de urgenţă la Spitalul din Lehliu şi la unităţi medicale specializate din Bucureşti (Spitalul Floreasca, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Bagdasar Arsene, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Elias şi Spitalul Judeţean Ilfov). Principalele cauze de producere a acestui eveniment sunt viteza neadaptată condiţiilor meteo, respectiv ceaţa cu vizibilitate pe alocuri sub 20 de metri şi nepăstrarea distanţei în mers faţă de autovehiculul din faţă. Cercetările continuă, toate autoturismele implicate urmând să fie expertizate. De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă, 20 de şoferi au fost audiaţi la Poliţie. Şoferul care a dat startul carambolului ucigător de pe A2 susţine că a încercat să respecte toate regulile, însă i-a luat prin surprindere pe cei din spate care nu au ţinut cont că era ceaţă şi circulau cu viteze de aproape 100 de kilometri pe oră. Ancheta va fi însă una de lungă durată, spun procurorii de la parchetul Lehliu Gară unde a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Accidentul a avut loc pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, la kilometrul 67. La nefericitul eveniment a intervenit şi ISU Dobrogea cu două ambulanţe SMURD de la Medgidia şi Cernavodă şi cu o autospecială de transport personal şi victime multiple.

Recomandările Poliţiei privind condusul pe timp de ceaţă

În această perioadă a anului, mai ales dimineaţa şi seara, ceaţa este prezentă în multe zone ale ţării, informează Poliţia Română pe site-ul acestuia. Riscul accidentelor este mult mai ridicat dacă nu se respectă regulile impuse de condiţiile meteo nefavorabile. Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

„Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă. Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie. De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligaţia conducătorilor de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducători auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă. Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic. În afară de regulile obişnuite referitoare la circulaţia pe timp de ceaţă, trebuie avute în vedere şi câteva recomandări specifice autostrăzilor: urmaţi indicaţiile afişate pe panourile electronice, în primul rând cele referitoare la viteză, măriţi distanţa în mers între autovehicule, nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă! În cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari! De asemenea, puteţi solicita sprijinul Poliţiei Autostrăzi, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112”, transmite Poliţia Română.

Liliana CHIRU, Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108