REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CAS Constanţa a DECONTAT SERVICII MEDICALE pe numele unor persoane DECEDATE

CAS Constanţa a DECONTAT SERVICII MEDICALE pe numele unor persoane DECEDATE

Replica API 18 martie 2021 | 00:14 5367

Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a comis în ultima vreme mai multe abateri în ceea ce priveşte gestionarea corectă a banilor, spune Curtea de Conturi. Cele mai relevante abateri, erori și deficiențe identificate la CAS Constanţa constau în efectuarea de cheltuieli cu prestări de servicii în lipsa documentelor justificative, decontarea necuvenită de servicii medicale și prescripții de medicamente pe numele unor persoane decedate, dar şi cheltuieli ineficiente și neeconomicoase, efectuate cu indemnizațiile acordate membrilor Consiliului de Administrație.

Decontări pe numele unor persoane decedate

Mai multe abateri grave, comise de Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, au fost scoase la iveală de Curtea de Conturi a României, în Raportul public pe anul 2019. Instituţia, care ar trebui să asigure accesul egal al cetăţenilor la îngrijiri sanitare de bază precum şi creşterea calităţii vieţii prin furnizarea unor servicii medicale de calitate, a “dat-o în bară” întrucât în anul 2019 a acceptat la plată și a decontat necuvenit servicii medicale și prescripții de medicamente pe numele unor persoane decedate, în sumă de 82 de mii de lei.

14 mii de lei, cheltuieli nejustificate

Tot CAS Constanţa a efectuat, în anul 2019, cheltuieli în valoare de 14 mii de lei, bani ce ar fi reprezentat prestări de servicii. Însă instituţia nu a putut justifica banii întrucât lipseau documentele justificative care să certifice realizarea serviciilor contractate. De asemenea, instituţia a realizat cheltuieli ineficiente și neeconomicoase, efectuate cu indemnizațiile acordate membrilor Consiliului de Administrație ai CASJ, în contradicție cu principiul unei bune gestiuni financiare şi a efectuat prin casieria proprie operaţiuni cu încălcarea prevederilor legale. În plus, 135 de mii de lei au fost utilizaţi cu nerespectarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor publice în cazul contractelor de prestări servicii atribuite.

Abateri cu privire la dobândirea calității de asigurat

În Raport se mai arată că CAS Constanţa nu a respectat modul înregistrare a operațiunilor economico-financiare referitoare la gestionarea cardurilor de sănătate, în sumă de 72 de mii de lei şi a comis abateri cu privire la dobândirea și verificarea calității de asigurat a anumitor categorii de persoane aflate în evidențele CAS.

sursa foto: ziuadeconstanţa

Reporterii Replica au încercat să ia legătura cu conducerea instituţiei pentru a oferi un punct de vedere cu privire la neregulile găsite de Curtea de conturi, însă directorul nu a putut fi contactat. Amintim că din 2019, CAS Constanţa este coordonată de Marinel Ciobanu.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De atatia ani fac asta de cand au scos cardurile.Toti medicii elibereaza retete in numele viilor.Nu este un secret ca acel cod al cardului este degeaba dat.CNP-ul este codul cardului de sanatate,il stiu si toti farmacistii .Se foloseste CNP-ul de toti medcii de famile te intreaba codul pin la card. De ce? Am vazut asistenta medicului de familie cum iesea cu retete in mana si mergea in colt la farmacie. De ce iesea asistenta cu retete afara din cabinet? Noua ne da 3 pastile pe o reteta odata la cateva luni cand mergem.Putem afla si noi cate retete luam intr-un an? Raspuns: NU.
8
1
curatenie generala si la aceasta casa . reforma inseamna si schimbarea prin concurs a veteranilor care se ocupa cu sulfanelile si reducerea posturilor fara obiect de activitate . acolo secretara conduce , restul nu se stie cu ce se ocupa .
7
1
Acum cativa ani,in Teleorman votau si mortii!
4
1
Curtea de conturi sa fie mai activa pentru a depista si pe altii.
6
0
CAS C-ta este coordonata de Tzanga Uraganul
7
2
Chiar are covid, ieri s-a facut dezinsectie dupa el prin birouri.
6
2
GRASULE LUA-TE-AR COVIDU DE HOT ORDINAR
8
2
Nu dezinformati. Profesorii nu au primit si nu primesc spor de risc, chiar daca predau zilnic fizic, in clasa. Nici politistii si nici alte categorii nu primesc spor de risc. Doar personalul medical. Farmacistii nu fac aceeasi facultate ca medicii. In principiu, ei fac meseria de vanzator de medicamente. Asadar, vor primi spor de risc atunci cand vor primi si vanzatoarele de la magazinul din coltul blocului, cel din vecinatatea farmaciei.
10
3
tuturor guvernelor si partidelor.Spor de risc primesc profesorii care predau 2 ore de acasa, politistii, alte categorii, dar nu farmacistii care stau zilnic 8 ore bot in bot cu bolnavii.Colegiile ar trebui desfiintate maine,sunt inutile,doar incaseaza bani.Nu apara farmacistii. Nu au nici o contributie legislativa de ani de zile.Medicii deconteaza pt morti. Dar Casa nu are bani sa plateasca retetele eliberate de farmacisti,asa cum plateste retetele date de medici. Farmacistii fac aceasi facultate ca si medicii.De ce discriminarea asta? Avocatii vocali de ce nu se sesizeaza pt aceste lucruri?
7
7
Faceti cercetari si in legatura cu sporul de risc ,bani care nu au fost dati la farmacii nici acum dupa un an de la pandemie....bani dati de UE,nicidecum de statul roman!
12
8
E incredibil! S-au introdus cardurile de sanatate tocmai pt a nu mai putea ca medicii sa dea retete pe numele mortilor De atatia ani toata lumea blesteama aceste carduri caci ori SIUI nu merge, ori nu poate fi citit cardul, ori e pierdut, ori nu e ridicat inca, pe toti ia imbolnavit de nervi acest card: si pe medici, si pe pacienti si pe farmacisti. Sistemul e la pamant de cand au bagat cardurile.De ce?De asta:sa poata da retete medicii in continuare la morti, sa deconteze de la Casa sume imense si sa se imbogateasca pe seama celor care platesc impozite. DNA somn usor! Aici sunt banii de la bu
13
0
mai si alte zdrente pe acolo,vechi , fetite,de treaba ar trebui anchetate ,ele acu fac treburile..ia sapati mai adanc, marinela,mihaela,,elena..
12
3
un maldar de cacat..manca cate 10 shaorme si 30 de gogosi...pute de nu poti sta langa el..face laba la birou si mai are pretentii de gay .. un gras homo!!
12
1
La puscarie si cu asta ! Asa a facut si Poteleanu ! Asa se-ntampla cand ne conduc lichielele !
19
2
Ce ai cu medicii de familie? Clinicile private ce crezi ca fac? Nu mai generalizati. Trebuie actionat impotriva celor care o fac. Strict.
16
5
Putin tupeu in acest sistem, in rest hotie cat cuprinde. Toata lunea stie ce magarii fac doctorii de familie, cu retetele. Nu trebuie sa fi decedat sa faca combinatia, dau retete la decontat si in numele celor in viata. Cine mai crede ca tara asta o sa-si revina vreodata, ori e foarte foarte foarte optimist, ori are dereglari mintale.
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468