REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
14.4° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

Cât de pregătite sunt restaurantele cu noile meniuri impuse de ANPC?

Cât de pregătite sunt restaurantele cu noile meniuri impuse de ANPC?

Victor ROTARU 9 februarie 2023 | 00:00 1264

Conform Ordinului 201/2022 emis de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este obligatorie inserarea informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă. Inițial, data limită de implementare a noilor meniuri era 20 decembrie, ulterior aceasta fiind schimbată pe 15 martie.

Cat de pregatite sunt restaurantele cu noile meniuri impuse de ANPC?

Ordinul ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 septembrie 2022, și se referă la „furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparatele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.”

Prin această măsură se dorește venirea în sprijinul consumatorului dar și prevenirea cazurilor de obezitate, care sunt din ce în ce mai multe, clientul putând ști ce consumă și cât consumă, chiar din meniul restaurantului.

Cat de pregatite sunt restaurantele cu noile meniuri impuse de ANPC?

„Legea e lege, nu e tocmeală”

Ne mai desparte aproape o lună de implementarea noilor meniuri, iar patronii restaurantelor încearcă să se apropie de finalizarea tuturor procedurilor, intrând în linie dreaptă, Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo a declarat pentru Replica de Constanța: „Legea e lege, nu e tocmeală. Vor veni cu controale. Lucrez la ele, încerc să mai simplific rețetele. Mă voi lipsi de unele ingrediente pe care le luam din afară. Nu ai cum să faci o bucătărie italiană cu produse românești. Din prosciutto nu poți să faci șorici și din șorici, prosciutto. Suntem puțin constrânși, avem puține oportunități... Noi trebuie să dăm rețetarele, iar după aceea încep să calculeze caloriile, zahărul, toate acestea. Nu avem ce să facem, o să trecem noi și peste pasul acesta. Ca și costuri, o să fie în jur de 5.000 de lei, doar meniul. Pe cele vechi am dat 3.000 de lei. Nutriționistul nu știu cât o să îmi ia. Eu abia acum am verificat, am revizuit, am trecut cantitățile, o să vedem cât va lua și acesta. Eu m-am apucat, vreau să termin într-o săptămână și după aceea să mai rămână cel puțin o lună, până pe 15 martie să le aducă și la nivelul de prezentare pe masă.

Cat de pregatite sunt restaurantele cu noile meniuri impuse de ANPC?

Ne-am apucat de treabă, suntem destul de avansați, pe 15 martie vom fi gata cu totul. Să sperăm că nu ne scapă ceva și că nu vom primi vreo amendă. Încercăm să ne adaptăm și să fie totul bine. Cred că este o exagerare, în sensul în care cred că nu ar trebui atâtea detalii, dar dacă autoritatea a decis asta, nu avem încotro. Trebuie să ne obișnuim să respectăm legile, sperăm că ne vom ridica la nivelul pretențiilor și că totul va fi în regulă.  Legea e lege, nu e tocmeală.”, a declarat Sterică Paris, patronul de la Filicori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CRINU DANU si filozofiile lui despre horeca!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468